發新話題

APS M870在台灣被查緝?!

pp_都係田中系統未又係無事
只要d不法份子唔好搞d玩具槍 咁就無事

引用:
原帖由 ayaka 於 27-6-2016 11:26 發表

Ppx原裝有內管,apx係smooth bore, 會唔會有關係?
Ppx都可以拆內管 但裝真彈應該手都炸斷

引用:
原帖由 kornhill401 於 27-6-2016 19:49 發表

我支拆左內管,現在一張報紙都射唔穿(3吋距離)
真係估唔到

引用:
原帖由 stevechau 於 1-7-2016 18:33 發表

而家主流既睇法都係從一人做事一人當既方向出發...
我對此無異議...咁佢改得應該就已經比人拉埋TIM,唔抵可憐~
我想講既係今次搞埋代理店家...個出發點應該就已經唔單止係搞改槍果個人LA~

即係咁, 好似老美 ...
但運同藏有發射parts已經犯法啦wor...
人地個出發點係賣玩具 比人改真槍
同人地賣發射parts 比人改真槍
兩件事性質有d唔同

如果有人買左幾舊鋼 自己車parts改真槍
咁賣鋼同賣機果個又是否抵死呢?

引用:
原帖由 stevechau 於 2-7-2016 16:29 發表

個問題唔係「代理的出發點係賣玩具」
而係警方點睇你呢個代理賣岀黎呢舊野
法例好多時係原則性既野,而且係睇執法部門點睇呢樣野
唔係睇賣方代理或者改槍玩家點睇同咩岀發點!
但當原則性既問 ...
一日未判 一日都未係有罪
捉你返去唔太需要理據 協助調查嘛
點判有時都睇埋動機既

只可以講係個代理唔好彩 比人捉黎祭旗

引用:
原帖由 vgrdragon1 於 3-7-2016 10:48 發表

「一日未判 一日都未係有罪
捉你返去唔太需要理據 協助調查嘛
點判有時都睇埋動機既」

呢種係香港所行的英美系普通法的原則。
台灣的司法制度行法典,剛剛完全相反。
官非上身就算唔入都好麻煩
點判都要睇果邊法律同個官

個人覺得捉埋代理就唔多合理
原廠已經有防改 道高一尺魔高一丈
再搞新版 有人要改既都阻佢唔到
一係就好似田中咁停產

引用:
原帖由 stevechau 於 3-7-2016 17:40 發表

都係果句, 而家人地就係唔係個人覺得...
除非我地呢度就係台灣既法院同埋陪審員...
如果唔係既話, 睇真D到底人地衰左邊PART比人搞、人地D例點寫、人地用咩黎告/協助調查先LA~
代理其中一個功能就係如果當地 ...
所以未話睇返當地法律
有冇罪一直都唔係個人覺得
由頭到尾都只係討論緊會唔合理姐
我都係覺得一人做事一人當 水槍改到變ak都係改果個事
冇理由搞個賣水槍掛
但改版係有需要既 一個改得就其他人都可能會改
台仔之後都未必夠膽入貨

發新話題