發新話題

港人僱傭兵在伊拉克陣亡!

引用:
原帖由 deathmaster 於 5-1-2010 10:09 發表

早死又係死, 遲死又係死, 你又會死, 我又會死. 人點死都係無價值.
根據你ge講法, 點都會死, 所以『點死』, 又或者『點活』就成為了你的價值...

-------------------------

but食得咸魚抵得渴, 唔係政府用愛國手段迫佢打仗, 都唔係當地軍閥捉佢全家為佢賣命. 而係人地比錢佢自願去, 其實沒什麼好講的.

閃擊點行動之崛起條龍
大家拿住個鏟跟貼我!

引用:
原帖由 老兵 於 7-1-2010 00:10 發表
戰場=避彈衣,工地=安全帶,出起事嚟未必救到你(當然有好過無)但選擇只有做、同唔做,要生活,無得簡。
引用:
原帖由 B20_hk 於 6-1-2010 23:50 發表
兩單空中飛人
載Safety Belt嗰啲就易出事
無載就好多都無事
好多事未必有得選擇
開工唔用安全設備, 你死左唔單只冇保險, 令到生前保險費白供, 更加有可以累到你老闆同公司. 如果under my watch, 係, 你冇得選擇, 一係同我戴Safety Belt, 一係就過主. (但我諗軍警應該唔係咁計?)
引用:
原帖由 退役兵 於 7-1-2010 07:47 發表
架嘛!但响七,八十年代到九十年代初.如果讀書唔成又無一技徬身.去勞工處搵工.只要無殘缺
或者唔係太瘦弱.好多時都會叫你去當兵.好多人就係咁"儍吓儍吓"當咗兵.解決當時既生活問 ...
大把7,8十年代人讀書少, 但一樣有成就, 唔好用來講假日戰士ge藉口. 傻下傻下去左當兵, 責任在誰? 當兵過後唔進修, 責任在誰? 我只知一定唔係我地呢D假日戰士道, 只可以說咁你你地ge選擇, 關人差事? 又話冇咩讀書, 又話傻傻下當左兵, 又話生活難, 什麼什麼. 該不會上來要人同情吧? 7,8十年代邊個唔係咁? 分別只是當初的選擇, 要自己負責.

閃擊點行動之崛起條龍
大家拿住個鏟跟貼我!

發新話題