發新話題

(己解決)請教各師兄 - M100 出原裝力

(己解決)請教各師兄 - M100 出原裝力

煩請各位師兄幫幫小弟
我買左支豬P M4A1 番屋企
換左條M100 彈弓, 但打得裂一面罐only(穿唔到), 會係邊一part 可能出問題呢? 可以點check/fix?

setting 如下:
375mm 6.01mm 內管
原裝豬P hop up chamber
KM 藍色hop up 膠
S記 M4A1推彈咀
面積1000 缸頭
第一 type C氣缸
面積1000 膠拍頭
馬記原裝天梯
S記 啤拎尾頂
馬記6mm 波箱
吉打6mm 油坑杯士
馬記原裝齒
馬記 EG700 摩打

己set 齒, 缸頭包左兩圈水喉膠布先入氣缸,內壁搽晒雪油, hop up 膠同內管之間就包左一圈
感謝各位師兄!!!

感謝各位師兄回覆

頭先檢查過支槍
唔上內管+hop up 座, 剩gear box 打單發, 推彈咀出既氣係幾勁下 (用手擋有D 痛)
氣缸無反轉裝, 密氣應該無問題
亦檢查過hop up 膠, 見佢入左座之後個位都幾舒服, 唔似有頂起

我諗緊會唔會係豬&P hop up 座同S記推彈咀唔match?
小弟好唔好買個S記hop up 座試下好呢?

BTW, d 豬&P 零件小弟係用黎換落另一支槍度
係買零件換既過程/做research 中都學到好多野, 我覺得當俾下學費咁都幾好丫~

引用:
原帖由 F22 於 22-11-2008 15:51 發表

GP hop up座其實問題唔大,不過打M100用6.01內管就好有問題,條管咁窄用咁淋彈弓去推有力就奇,6.04就差唔多......

原來有關係既~
咁請問師兄
6.01管我應該用咩彈弓哦??
感謝!

問題解決左勒
先感謝各位師兄幫忙

先吹氣試內管密氣, OK無問題, 換原裝豬&P內管取代6.01管試 -> 結果都係得原裝力
將豬&P hop up 座換做 S記 -> 一面力only....
拆波箱, 缸頭包四圈水喉膠, 試密氣無問題 -> 結果一樣......

之後好苦惱咁諗同上網爬文, 終於搵到個原因
原來係拉橋去得唔夠盡, 推彈嘴同hop up 膠漏氣
即刻拎個銼搞搞佢,結果出到兩面力裂底中啦

在此再謝過各位救助小弟既師兄~!!

引用:
原帖由 d@2007 於 24-11-2008 08:11 發表

咁你吹佢應該會漏氣架喎~~
因為我剩係試hop up 座同內管之間有無漏氣
(襟住hop up 座兩個窿之後吹氣)
所以試唔到推彈咀同hop up 膠間既密氣~~

引用:
原帖由 stoneTS 於 24-11-2008 01:06 發表

師兄
請問點先可以知道拉橋去得唔夠盡?

thanks
我係台灣既網搵到既方法係
放兩粒彈入hop up 座, 唔好上彈匣
彈匣位朝上, 開單發
若果射到一粒另外一粒係上彈位噴番出黎, 就係推彈嘴同hop up 漏氣

之後我拆左上節,開連發令拉橋去到最出,內管+hop up座貼實gear box 再吹氣, 用黎confirm下
搵到問題之後先拆gear box, 終於搵到原因~

引用:
原帖由 common_p 於 26-11-2008 04:51 發表

咁如果拉橋去得唔盡的話,咁應該銼拉橋的邊個部份??
要睇番係邊個位令到拉橋去得唔盡

我個case 係, 拉橋無左個凹位, 所以頂齒既齒軸頂住條拉橋
我用小圓銼銼番個凹位出黎就搞掂~

引用:
原帖由 andy53120569 於 27-11-2008 22:57 發表
條拉橋磨左小小,會唔會成條斷嫁?
磨少少only
我相信有D位偷空佢輕量化條拉橋都唔會斷

發新話題