發新話題

穩定最重要.....

引用:
原帖由 yfw2000 於 18-7-2009 10:56 發表

師兄一定係搞緊氣氛。
所謂的肌肉記憶,即人係緊急情況之下,會作出自我意識中最舒服/習慣的行為。假設而家無上瞠,呢個士兵放食指入板機護環內,當呢種行為成為習慣後,以後接戰時槍械上瞠後,好可能自然地伸隻 ...
聽講pla未接到上膛命令係唔可以上膛,
入面冇彈,有咩問題.

反而西方唔係一上匣就上膛?

引用:
原帖由 冥亞帝.劍 於 18-7-2009 13:32 發表

師兄,玩槍金科玉律NSP你都唔識??你真係好有問題喎
你講緊咩丫.

引用:
原帖由 冥亞帝.劍 於 18-7-2009 13:52 發表

自己睇la
http://www.civiliangunner.com/cg ... o=lastpost#lastpost
我咁講唔=我唔識.
點解我咁講,我都係war game友睇番來.

請不要將美軍英軍個規則生搬硬套到解放軍身上, 美英軍並不規定只有接敵後獲得子彈上膛命令之後先可以上膛,實際上人地多數係上彈夾后就即刻上膛然後再關閉保險,這樣非戰鬥狀態下亦會膛内有彈,自然要限制手指。

而解放軍嘅槍械安全其實比美軍保守許多,解放軍認爲槍膛内無子彈先係最安全, 因此按照解放軍嘅操作規範, 上彈夾與上膛係完全獨立嘅2個動作,需要接受完全獨立的兩個命令,未到接戰時唔允許子彈上膛,行軍時亦唔允許膛内有彈,同埋任何時候接手槍支首先都要首先清槍, 接敵時指揮員先會下令子彈上膛,行動后統一清槍。槍管内無子彈無論如何都無可能走火,因此根本無須拘泥于手指放邊度!

引用:
原帖由 冥亞帝.劍 於 18-7-2009 14:01 發表

NSP唔係美軍英軍既規則,係呢個世界所有會接觸到槍既人都必須要守既規舉!
你見唔到我講緊解放軍?

仲有,我覺得你好搞笑.

我只係引用番人地所講的野,你就講到好似係我講緊.

引用:
原帖由 冥亞帝.劍 於 18-7-2009 14:10 發表

解放軍冇槍乎??
咁等如係用一同個條例?

這唔係都係西方的說法?

我e加唔係唔認同條例,
我只係覺得中國同西方的條例未必一樣.

加上,我所引用的野未必正確,但可能係正確.

世界上係唔係一定要跟西方呀,
中國有中國的一套.

如果槍係冇上膛,入面冇子彈,手指放係邊根本唔重要.

你地所講,咩武器係手就一定要當上左膛,手指放係出邊.
係岩,如果中國的確係有自己一套,咁就唔好只話人錯

引用:
原帖由 052260260 於 18-7-2009 14:27 發表
唔關中國同西方事!
係安全守則既問題!
世界通用ga...

如果你咁講:
點解"香港警察學院"都係教"未進行射擊時,扣板機手指必須離開板機"
其實我講左好多次.
我只係想講西方未必同中國一樣.

唔好唔記得香港係跟西方.

引用:
原帖由 冥亞帝.劍 於 18-7-2009 14:33 發表

NSP背後既意義,係用槍既態度,唔止安全禁簡單!更加唔係D咩中西方既問題
咁唔係姐係用左西方的套落中國到?

例如,西方的習慣上膛跟住手指向外.中國就唔準上膛無限制手指,因為佢限制左上膛.

咁唔係2隻制度?? 你說安全,如果限制左上膛,唔係一樣安全?

都係果句,世界一樣的野,中國未必一樣.

這個話題,好無聊,唔想再講.

不過,如中國真係有咁的條例, 佢都佢的道理

引用:
原帖由 Rager 於 18-7-2009 14:41 發表

NSP係西方國家制定
內地亦有另一套Safety Precaution System
兩者風馬牛不相及
而師兄你就監生將佢地扯埋一齊
話老解都要跟NSP個套
咁搞法師兄你係咪硬膠左少少呢?
完來真係有,姐係我講的都岩吧.

引用:
原帖由 yfw2000 於 18-7-2009 18:21 發表

師兄強調西方箇套標準未必岩中國用,呢點我覺得無問題。
但係即使無入匣無上膛,手指都唔應該伸入板機護環。儘管當時當刻係無危險,只係因為你好精神,知道支槍有無上膛。但係你可唔可以保證永遠都咁清醒先?
問 ...
你所講的係習慣, 上膛後要放隻手指出來.

如果照咁講,中國都一樣可以有自己習慣,就正如未有命令唔可以上膛.

算了吧,唔好嘈.
有d人總認為西方是最好.

我就唔相信解放軍的智慧比幾個網民差.

發新話題