發新話題

問有關(MTB)越野單車事宜

引用:
原帖由 RCman 於 28-3-2011 16:09 發表

是,我都是喜歡自己組裝單車的,同自己組裝GBB M4一樣,
係裝砌的過程....學會很多相關知識,很有樂趣的。
圖中是三年前砌比老婆的硬架
http://i110.photobucket.com/albu ... BeOne%20Bike/beone_ ...
我要儲錢換架.......

我都想自己換,但無c兄果d整車架...
而且還未諗到個飛輪果個位點拆

引用:
原帖由 RCman 於 28-3-2011 16:26 發表

其實自己砌車,有個尾輪三角形架已經夠。
最初我都係靠一個三角架就砌車.....不過呢種stand會就手好多
而且方便做轉波的調整及brake的set位。
飛輪?係咪cassette?
至少要買一粒nuts係cassette果個size, 加一 ...
換個架要幾耐時間??

引用:
原帖由 RCman 於 28-3-2011 16:40 發表

無正式計過....如果順利就一至兩個鐘裝好曬
而就算換架過件甘計,都唔一定100%所有parts過渡到去新架的。
例如:
headset(有內置及外置兩種,每款車架未必一樣)
seatpost(個個牌子的seatpost直徑不同,Cannond ...
我諗我遲下會買giant架,但我格車,令去單車鋪換架,好似好怪禁

引用:
原帖由 RCman 於 28-3-2011 16:45 發表

師兄你好傢唔係買左好耐?你部單車?
唔係,未有半年,但計劃換架中....

ps:我的計劃起碼半年先會實行

引用:
原帖由 gtoray 於 28-3-2011 17:19 發表

睇你係咪幫襯開啦
如果係的話,應該會幫你過架
而且你依家d parts都未必o岩新車,果度買果度換就好d
分分鐘要買埋其他野
買工具又至少幾舊水
係唔係好少野唔fit??

而且我無幫襯開果d

引用:
原帖由 RCman 於 28-3-2011 17:35 發表

過件,hosing 及R-der轉波wire一定要買過新(原本舊車條R-der wire換去前面F-der用)
如果Giant 車架,多數會跟個27.2 step ring(seat tunnel)
即係如果用緊27.2mm 的seatpost就唔洗買過條seatpost
沒有相熟鋪頭, ...
好深澳.....

引用:
原帖由 RCman 於 28-3-2011 17:48 發表

即係換架的話....最基本係一定要買條新的轉波線,重有線穀。
因為個個車架的走線位都不同,長度又不同。
利害利害!
但我多數都係比人整....

引用:
原帖由 mujiadam 於 28-3-2011 19:03 發表

我次次都比人搞....
我都係...但我部車換個架,怕比人歧視....

引用:
原帖由 mujiadam 於 28-3-2011 19:30 發表

比得起人工,怕佢條毛呀!
我個樣太過善良了

引用:
原帖由 mujiadam 於 28-3-2011 23:36 發表

嘩.....大風d都吹走喎

發新話題