發新話題

[認真] 1989年 李卓仁 ?

引用:
原帖由 RX7 於 14-6-2012 01:03 發表

有幾多人肯/會信o丫...
有好多野已經擺係眼野
但死都仲要聽d攻棍吹
死都唔肯信o既,冇人幫到佢
其實成件事係點,google一下就知
wikileaks(英國電訊報)有美國檔案,bbc有記者認錯
只不過又係香港o既成實有良心傳媒扮睇唔到唔講...

Wikileaks: no bloodshed inside Tiananmen Square, cables claim
http://www.telegraph.co.uk/news/ ... e-cables-claim.html
Tiananmen killings: Were the media right?
http://news.bbc.co.uk/2/hi/8057762.stm
六四事件中歷史的空白 - 解放軍在凌晨4時至清晨7時清場的真實紀錄
http://www.youtube.com/watch?v=rjz-6EdjPi8
重點唔係有冇坦克車壓人,冇可否認,係有
重點係地點,天安門(天安門廣場之內)//六部口,木樨地,長安街(天安門之外)
宜家成日話天安門廣場入面死左幾千有槍殺,有坦克車殺
但係從wikileaks o既美國電報同bbc記者回憶
1)天安門內冇屠殺
入廣場o既前排士兵係手持防暴裝備,後排手持步槍
而睇條片,學生仲可以手拖手唱住歌出廣場,大叫"勝利仍然是我們的"
以常理睇,比人屠殺仲會唔會咁輕鬆
而兩篇新聞都有講,學生從廣場南面出口離開
如果睇紀錄片"天安門"劉曉波,候德健,一名教師都話係解放軍比佢地安全離開

2)死o既人在天安門之外
大家都知天安門三公里外o既木樨地有暴亂
的確發生左軍民衝突,雙方都有死傷
而新聞中o既記者都寫解放軍係"fought their way",係長安街過路障打住入市中心
袁木都認過木樨地有暴亂死左人
"天安門"中o既老師回憶指同學生離開天安門行到六部口發現突然d人散開,發現有坦克壓人,坦克之後停左,死者兩個
而bbc新聞入面講當解放軍係長安街入市中心時有用坦克過路障,而(可能)壓到人

3)咁大家睇到o既"天安門屠殺"影片又係邊度黎
張圭陽自己有講,係用木樨地暴亂套落去

總結:
"There was no Tiananmen Square massacre, but there was a Beijing massacre"
同支聯會講o既"天安門大屠殺"(唔知死左幾多人)比
以上所講o既野都有根有據
如果你睇完覺得中共收買左當年o既劉曉波,候德健,一名教師,西班牙攝影隊
收買埋現在o既wikileaks,BBC,英國電訊報,張圭陽,明報...我真係冇野講
我唔想係度嘈,有問題平心靜氣問,如果想嘈都唔該睇清楚我o既論點,得閒先嘈
如果抽到三個鐘出黎,請先放下一切已有看法,睇番套中肯d o既"天安門"
http://www.youtube.com/watch?v=Y3woq9iqP14

引用:
原帖由 runner 於 14-6-2012 15:24 發表
如果係真, 唔好只係online post, 應該上電視及報界公開, 成為國際新聞, 到時世人會用良知去判斷!
有d野,連傳媒都扮睇唔到,可以點...
唔係個個好似john mills同張圭陽咁...

引用:
原帖由 runner 於 14-6-2012 15:39 發表
成為國際新聞後,話咁定到時收中共借貸嘅國家出來支持可能效果更好!
本身都好國際...又係人人扮睇唔見
比報社出a版又唔一定得
比張圭陽又得個d版一小格
只怕有d人仍然唔肯信,炮轟番轉頭...

又係果句
"There was no Tiananmen Square massacre, but there was a Beijing massacre" - john miles
明就明唔明就講咩都冇用

啱啱搵番
丁子霖個仔係係木樨地比人打死
木樨地係暴亂地點,先唔好講係市民動粗先定軍隊開火先
木樨地離天安門三公里
請唔好將天安門廣場內發生o既事同廣場外o既暴亂放埋一齊講
一個真係和平,一個係暴亂

引用:
原帖由 tango10 於 14-6-2012 23:51 發表

若果八九民運是暴亂的話! 咁中共由1927年閞始的所謂革命就即係武裝反政府非法顛覆政權動亂搶奪合法資產通敵賣國.......................................................................................... ...
學生有路障,有刀,有棍,有氣油彈
無故攻擊軍車,武力阻止軍隊入市中心
暴亂同革命只係成唔成功o既分別,係支持者定反對者o既角度睇o既分別
再者(個人睇法)
"八九民運"係指89年5 6月發現o既事 (當中包括木樨地事件,包括天安門廣場事件)
"天安門廣場事件"係指6月4日天安門廣場清場行動
暴亂只係發生係木樨地,我冇話過整個六四/八九民運係暴亂
木樨地當時情況上網有片睇

引用:
原帖由 B20_hk 於 15-6-2012 13:12 發表

又唔夠膽打日本仔(鈎魚台)又唔夠膽打菲銠,只打自己個盲人
一直講緊o既係"天安門事件"
你係要拉埋喱d黎講,講落去冇意義
89年o既事係當年中央做o既決定
宜家o既事係由宜家o既地方政府同中央決定
如果要真正理性睇喱件歷史要分開古今黎睇

如果大家都仲係睇唔明喱句同我個論點o既真係講黎都冇意思
"There was no Tiananmen Square massacre, but there was a Beijing massacre"
"89年沒有天安門屠殺,但是有北京屠殺"

只想講
我冇話過冇喱d野wor
只想問
這是天安門廣場嗎?
句野英文post左3次
中文都譯埋都仲係未明人講咩

引用:
原帖由 B20_hk 於 15-6-2012 18:54 發表

看片吧...

ok我唔講location, 咁政府應該開槍射殺民眾嗎???用坦克盲目衝嗎???
我由頭到尾只討論地點
唔討論正唔正確
軍隊開槍先定民眾攻擊軍隊先我唔知
我都搵唔到資料
但係點解廣場入面o既學生安全走到,出面o既係要咁,係我想知o既下一個問題

引用:
原帖由 B20_hk 於 15-6-2012 19:07 發表

哦...
平心言論
廣場咁Q大,我估:
個邊可能開始清場
那邊咪可以安全走出

以前出嚟話軍隊殺人事件嘅人,隔幾年已轉晒口風
但中共又唔解話
當時去到最後,d人都係集中係人民英國紀念碑度(睇天安門講)
幾多人一眼可以睇哂
軍隊包圍哂所有人先開始放人走
而有人始終口徑一致
如果以前出嚟話軍隊殺人事件嘅人係比人收買o既,可能係都唔出奇,但bbc wikileaks又係比人收買?

發新話題