發新話題

[認真] 塞槍管的非真槍 委員會斥警犯錯

引用:
原帖由 hongkongarms 於 21-5-2014 12:44 發表
千萬唔好唔解法例 , (槍管已閉塞及沒有發射能力)就唔反法.是錯誤的說法.
假如你把支真火器改造成 "槍管已閉塞及沒有發射能力" , 它同樣是受監管的火器, 一定要向警務處槍械彈藥牌照科申請一份失效火器括免訢可證.
...
明白...

但我想問, 如果有人將一把真火器完全duplicate出黎呢? 假設用鋼料, 全真數...
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 gtoray 於 21-5-2014 15:06 發表

唔洗全真數, 全鋼料
理論上只要有人製造到一把(而又經鑑定)可以發射實彈既槍出黎
就一定犯法
舉例, 3D print
咁係五金鋪買料都應該可以DIY一把可發射實彈既火器啦
youtube大把教學
https://www.youtube.com/watch?v=IYYZLivT51s
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

既然已經裁定差人出錯, 咁就應該還老闆一個公道啦
祝老闆他朝一日東山再起

引用:
原帖由 rho837 於 22-5-2014 10:04 發表
我識老闆多年又係HFP其中一個熟客仔! 成件事情我同老闆一起經歷! 連我都"99.999%懷疑自己, 家人比疑似"狗"的物體跟蹤成半年!

潘老闆夠硬正"死唔去" 經過今次事件後, 大家明白有財有勢講惡班人都不能難阻潘老闆唔 ...
你意思係呢單野係有人係背後搞事  

引用:
原帖由 rho837 於 22-5-2014 11:45 發表

100% Agree! 連律師都話如果呢單野入到! 即係所有玩具槍都可以入罪! 就連一支鐡通都可以老屈你成槍械同等weapon!
咁當時決定落charge果位就真係...

引用:
原帖由 tango1997 於 22-5-2014 12:29 發表

早年刀話玩具弓射魚蛋籖穿小朋友肥皮呀。。。你仲想有廁所泵玩
有時d傳媒真係無所事事...
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20130731/18357545

引用:
原帖由 tango1997 於 22-5-2014 13:06 發表

胸射,顏射,肶射,肚射,背射,股射。。。週維射

「水槍係船P(派對)或者沙灘玩先會用,成年人玩一般只會射向身體,所以唔會特登戴潛水鏡等防護裝備。」

發新話題