發新話題

新手煩惱....點揀M4好呀??

引用:
原帖由 jimmyay121 於 2013-12-15 11:40 發表
我自己其實幾鐘意gbb既
但落到場要帶好多個匣有d驚

想問下馬記既槍原廠係未唔過1j?

唔該哂ching指導啊
gbb 的好處係操作較像真
而 aeg tune 槍較容易, 表現亦較穩定.

一個 gbb 匣只有幾十飛, 又重,
而一個 aeg 鏈匣可以裝到幾百飛,
所以 gbb 係唔適合玩快頻用家.

如果打 CQB 原裝力已經好夠.
就算打 outdoor 兩面力 (1.2J), 爭個 0.2-0.3J 唔會對你的勝負有好大影響, 畢竟槍的穩定性, 準確度, 戰術等都好重要.

我用 pdw 都只有 1J 力, 最重要係雙方玩得公平公正.
城大教職員對梁振英之評分
無私: 0.81/10, 正直: 0.82/10, 客觀: 0.78/10, 責任: 1.00/10
寬大: 0.53/10, 誠實: 0.76/10, 領導力: 1.25/10, 整體: 接近 0/10

引用:
原帖由 kaige321 於 2013-12-15 12:10 發表

如果你係學生哥就唔好挽gbb,我打一場都用一支,買汽都買窮你
佢玩開 IPSC, 買氣對佢黎講唔係問題.
無私: 0.81/10, 正直: 0.82/10, 客觀: 0.78/10, 責任: 1.00/10
寬大: 0.53/10, 誠實: 0.76/10, 領導力: 1.25/10, 整體: 接近 0/10

引用:
原帖由 jimmyay121 於 2013-12-15 16:23 發表

嚇到縮一縮
咁貴既
咁我想問下Aeg既m4有咩要注意?
同埋果d齒同天梯(咩黎..)係未好易掃?
一隻 tm hi-capa 5.1 夾都要 $2xx, prowin 的仲要$3xx 啦, 你打開 IPSC 應該知價架喎...
如果你打原裝應該好耐用的, 不過 m4 aeg 唔知仲有無搖頭問題.
m4 aeg 除左 TM 你可以睇下 g&p

引用:
原帖由 jimmyay121 於 2013-12-15 17:18 發表
本人較高但好瘦
M4會唔會唔咁適合?
TM 原裝係膠身, 應該唔算重了.

引用:
原帖由 jimmyay121 於 2013-12-16 00:46 發表
氣算平啊
但係諗起d匣都少少怕怕
不過影響不大

我都諗過g&p同馬記(因為新手唔識其他牌子..)
如果d零件通既我可能會揀番馬記

同埋問下 pdw咩黎嫁?
見ching們成日提及到
Thx!
prowin hi-capa 匣都要 $340. gbb m4 匣賣 $3xx 真係唔算貴.
同埋玩得 gbb 就唔會玩派彈, 帶 2 隻 spare 匣都夠.

pdw - general meaning
http://en.wikipedia.org/wiki/Personal_defense_weapon

pdw - my pdw
http://ghkairsoft.com/ghk-pdw/

引用:
原帖由 jimmyay121 於 2013-12-16 00:49 發表
其實一場既意思係
1.打到分勝負之後去做補給等再打?
2. 打夠4個鐘走人

小弟太蠢....
例如 outdoor 收費場, 個場可能有成 7-9 個場區, 但玩一日可能只可以打到 5-7 個場區.
通常打一場 15 分鐘, 之後你可以再去休息區 reload/fix 槍/飲水/去 toilet/叉電/吹水/etc, 再準備打下一場.

引用:
原帖由 jimmyay121 於 2013-12-17 11:14 發表
原來pdw咁解
開頭以為係枝既型號....
同埋ching你地枝槍落鏡既話會唔會落鏡擋?
通常用真品先落鏡擋.

發新話題