73 12345
發新話題

O記MICRO 4/3 6月15日發表!?

感動
不過冇錢
我一直都希望佢會親今年係Half-size 50周年用m4/3出返部復刻機架啦,(ccd要打直)

佢d 4/3機都係用可以同時用cf同xd,希望佢m4/3都可以行雙卡啦
不過我想佢行cf多過sd

死.....中毒添
呢幾日係咁睇o記d鏡,發現買晒我想要o既4支鏡個價都仲平過一支小白is,搞到依家好有沖重買部2手520玩住先

引用:
原帖由 adrianyahk 於 21-5-2009 15:24 發表

620 la~ 9-18,14-54,70-300,50 2.8?
想買520係因為只係過度期用同埋依家2手只係2k半左右,我此終都係會買m4/3,同打算等e3 o既下一代,所以唔打算用5k去買個body只係用幾個月

而鏡方便你都估中左一半,因為我比較遍向用定焦
如果有20mm定焦就好啦,不過4/3依家未有

Sigma 10-20mm F4-5.6 EX DC HSM
返正om都係4光圈,但係呢支平d仲有埋hsm,而且3塊非球面加3塊超低色散好吸引

Olympus ZUIKO DIGITAL ED 25mm F2.8
有諗過要12-60,af快得嚇人,不過太貴而且好似同支色盲重複,咁就要支定焦好過,同埋個size親m4/3好岩用

Olympus ZUIKO DIGITAL ED 50mm f/2.0 Macro
用黎影花花同玩具一流,仲可以當埋人象鏡用

Olympus ZUIKO DIGITAL ED 70-300mm F4.0-5.6
呢支唔洗多講,窮人長炮不二之選

以上4支鏡加埋部 520都平過一支小白is呀

回復 31# 的帖子

睇你要求d咩啦
我興趣係影景同靜物多,又唔會要求超高象數
覺得o記已經比到我想要o既野,而且m4/3個size又可以比到我日日拎佢出街
係相同價錢可以比人玩到更多野

不過如果你要一秒6張,重拍,移軸,超高iso,20mp以上....4/3就係黎緊3年都未必做到

引用:
原帖由 adrianyahk 於 21-5-2009 16:15 發表

可以買50-200既...七千蚊 ja ma~
可以40-150架,不過你會唔會買丫

引用:
原帖由 adrianyahk 於 21-5-2009 17:24 發表

哈哈好難講!
因為直入光既關係,其實O記買最平既鏡都靚過其他廠..有咩所謂!
我唔係話佢唔靚,只係想講值唔值為左54-70用多2k

岩岩睇晒d野,o記都有3個方向可以行
玩晒貴野
e-3/e-30
fisheye, 12-60, 50-200, 50macro
$30k左右

平玩
e-620
9-18, 14-54, 70-300, 50macro
$20k左右

我o既最平方案
e-520(2手)
色盲10-20, 25, 70-300, 50macro
$15k內

E3個產品週期已經去左大半,就快會轉款,依家入都係入E-30好D,
一係好似我咁諗,平平地2手入E520玩住先,反正又唔洗好似C記同N記咁考慮APS-C同FF o既分別
今日甩手左部KM D5D kit,加返1K就可以入返部E520 kit,約左星期6睇機

我部老過我o既 Minolta 機械機都仲好好玩,不過菲林貴

小數怕長計,仲要沖晒

引用:
原帖由 louisli 於 22-5-2009 21:37 發表

淨沖+scan囉
都係一個方法,不過今時今日呢個即食年代,拎得菲林又要拎多部數碼,而且有時要等影晒一筒先可以去沖

引用:
原帖由 adrianyahk 於 22-5-2009 23:27 發表

我既解決辦法係.....買多幾部機囉~一部影d一部影d,日日換機...咁就好搞笑ga la沖果時!
咁筒菲林咪ja係會keep係部機o既時間仲長

入手了
一陣去買埋個MD>4/3接環(50mm f/1.4)

附件

23-5-2009 14:04

http://43rumors.com/
有"手稿"

Possible specs:
- 12 Megapixel
- 100-3200 ISO
- BodyIS
- 3.0 LCD (no swivel) with new improved liveview (IS will work while you use the liveview)
- Same autofocus as the Panasonic G1
- Video 720p
- 2 models, one in silver-black, one beige
- thicker than the G10 or DP2
- 17mm 2.8 lens and 14-42 kit lens
- 990$ body+kit lens

73 12345
發新話題