24 12
發新話題

廢人廢技術用廢機唔唔帶腳架挑國金機

我今日都升級左枝腳Manfrotto 190XPROB + Gitzo G1178M

引用:
原帖由 亞延 於 7-9-2009 02:44 發表

我都唸緊同一個問題,我而家影一次相已經好似走難咁...如果鋁架我真係會斷腰
我買之前都係一樣
比多一千蚊,輕得400g咋喎
不如當做gim好過啦
我仲睇埋上一代炭腳,平D,不過都要貴六百,而且負重得返4kg,輕得200g

所以都係平D買枝鋁合金,玩埋橫向中軸添

引用:
原帖由 loki 於 7-9-2009 15:32 發表

我琴日去左鴨記睇.
唔知100-200蚊個D腳架影日景夠唔夠用呢..會唔會唔穩.
我想買隻腳架去影19號個屯門煙花!
選購你的第一支腳架
http://www.fotobeginner.com/659/introduction-to-tripod/

引用:
原帖由 adrianyahk 於 7-9-2009 19:48 發表

190xprob fans!

不過我開始嫌佢唔夠穩陣,又重....
用緊個三維頭,好鬼好用呀個804RC2...但又開始唔夠負重...
有錢真係上炭腳...
同款計,炭腳仲唔夠穩
引用:
原帖由 adrianyahk 於 7-9-2009 20:24 發表

我之前電腦展見支055賣五百幾...我果刻真係差d失去理性買左... 明知自己唔會肯搬,但係又好正wor個負重...
早知咁平就入去買啦

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 7-9-2009 23:28 發表

原來唔係好新.半新

Manfrotto 7302YB M-Y
呢枝得3.5kg負重咋喎,
我之前用過7321,覺得唔掂先買190

DEL

引用:
原帖由 adrianyahk 於 7-9-2009 23:53 發表

佢果支成2.幾kg GA!
比肥花個網厄左添
2.4kg 加埋個頭,重過部機

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 8-9-2009 00:42 發表

一入腳又會小的無k幾,多的就會無近3k
話晒都成萭幾蚊野放上去,你敢唔敢1K買枝話自己可以負重10kg 既大陸炭腳先
我就唔敢駁啦

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 8-9-2009 12:15 發表

大陸腳連三腳我都唔會入,更何況係碳腳

點都係man記,不過問題係入千幾鋁腳,or 2k幾的碳腳
你搵食用,貴d都值~
不過唔知邊隻耐用d

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 8-9-2009 14:10 發表

man記個lock有同事話唔夠g嫂耐用
以個人用法傾向man記
鋁腳夠穩陣,但太重
碳腳便攜性高,不過搭架就差d
二選其一,你地又點睇 ?
g嫂個lock緊係正啦,
不過man記個lock用起上黎好似方便d,而且佢都有工具比你教
我又唔覺得要比多幾千買g嫂,你成日出外工作,用g嫂好似串左d,比人白眼偷左就傷lor
買man記算啦,至於炭定鋁......
睇你多唔多搭架啦,如果小過20%,就唔好諗咁多,炭腳~

引用:
原帖由 亞延 於 8-9-2009 23:43 發表
咁大家都係覺得man記好???
聽你地咁講我都打算買鋁架了
除左果隻190pro仲有邊隻ok
因為man記係意大利做丫嗎,差唔多價o既Induro聽人講好似有大陸定台灣代工的....
而且man記多地方有得買,貨源足,格價都易D
肥花做緊190XDB + 486RC2 kit set $960

比得起咪買G嫂腳,用埋Markins波頭,玩大底都得

引用:
原帖由 adrianyahk 於 9-9-2009 00:20 發表

http://www.manfrotto.com/Jahia/s ... ss/lang/zh/pid/1799
Man仔個網慢到嘔...去一轉尖咀同天長個阿姐吹下水算啦~
去天長個網睇仲好啦
http://www.tincheungcamera.com.hk/

[quote]原帖由 亞延 於 9-9-2009 03:00 發表
Induro

用料就都係果d,不過induro就真係唔知邊度做
海綿都係比你拎得舒服d ,同冇咁易整花隻腳lor,有得外加,不過貴lor,可以diy
至於點用,就好睇個人,

引用:
原帖由 T-800 於 9-9-2009 14:46 發表

要穩陣梗係MAN記028B la,軍醫N年前賣咗支比人,而家忽然好掛住,有無C-HING放2手........??當年軍醫未用man記525MVB,用支028+水平器+501頭用來拍VIDEO;028+波頭用來拍PHOTO一架兩用十分好用!

PS:用MAN記028B 前面好難有人遮到您,而且好有打game feel..........  ( 認真架,028唔啱玩唔好打我........)

HAPPY SHOOTING!
好似用緊m60

24 12
發新話題