發新話題

有關7d功能

我都係覺得CANON太小對應APS-C o既好鏡頭

我睇到佢做法就係用一部好正o既aps機身引你落答,不過就冇對應好鏡
你想要好鏡又有埋全天候功能就引你用L鏡,
到你發現L鏡焦段係APS機上面唔好用o既時候,佢會引你上FF
當你上左FF之後,你就會發現功能上好似及唔上之前部APS機,
你想有埋好o既對焦系統同快返小小o既連拍速度時,佢就引你用1仔............

死C記就係要你除左頂級之外,下面o既產品線全部都係到喉唔到肺,只要是但中一樣,你就會一步一步行入佢o既無間地獄

以上就係我覺得7D比到C記o既"功能"

引用:
原帖由 adrianyahk 於 25-9-2009 01:45 發表

係傻既先同佢玩ga je...唔通真係追佢d product?
家門不幸,我家中老頭子正是

引用:
原帖由 adrianyahk 於 25-9-2009 01:48 發表

同佢三擊掌自己走左去玩O記啦你已經...
睇見佢咁燒錢法,雖然耐佢唔何,不過都
佢會係我係9月份內第一個見到一手拎住5D2插24-70 2.8L,另一手拎住7D插70-200IS 2.8L o既人
岩岩先退休唔夠半年,就買機買鏡遊左半個北美洲,
呢D人,有個錢就身痕,睇佢幾時燒晒D退休金,到時又係度灘大手版

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 25-9-2009 01:52 發表

講真,香港人影相,真係數唔到有幾多個要全天候

都係覺得,半片一個玩法,ff一個玩法,就算係專業攝影的,都會有半片同全片for不同時候用
我覺得要全天氣可能真係唔太多時候用到,不過最起碼入塵會小好多,你都唔想比7千蚊買枝鏡返黎用2個月就變左吸塵機架,
雖然入塵對張相都冇咩影響,不過我就好介意呢樣野,

而且我真係會拎部機上山下海,之前用KM D5D都係唔理部機死活坐大飛出海影白海豚,去3日露營拎佢去行石澗,所以有全天候對我黎講都係買多份安心.

引用:
原帖由 adrianyahk 於 25-9-2009 02:24 發表

你都係等E4/E5 la?
等緊,聽講10月尾O記有野發布

O記貴極有限,
以依家黎計E-3,12-60,50-200,FL-50R 就算加埋枝8mm魚都係30K多小小,已經有晒我需要o既野啦

如果貪心D,咪最多換埋枝14-35 F2,已經到頂啦

引用:
原帖由 adrianyahk 於 25-9-2009 02:33 發表

我覺得o記係抵tim la! 50-200呢d唔在講啦~12-60又係好野,加多支7-14,另外要埋50macro...
7-14太貴,我覺得不如玩魚好似抵D,而且我懶換鏡,12-60夠了,所以14-35對我黎講都唔係最好,只係心思思想要
50MACRO我本來都想買,不過以我o既用途,50-200已經做到,又可以慳返

不過玩4/3就要接受佢冇高ISO

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 25-9-2009 02:35 發表
佳能全新 1,800萬像素 EOS 7D新世代中階數碼單鏡反光相機
Dual "DIGIC 4"極速優質影像處理 手感觸感美感全方位完美攝影新體驗
佳能宣布推出全新EOS 7D新世代中階數碼單鏡反光相機,以頂尖影像處 ...
講返正題
我覺得7D太高象數唔一定係好事,因為已經好多人話好多鏡頭解象力不足以應付50D的15MP
同埋睇過7D 試相,同級ISO noise比50D明顯

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 25-9-2009 02:46 發表
產品         建議零售價 (港幣)
EOS 7D機身         $13,480
EOS 7D鏡頭套裝 (連 EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS鏡頭)         $15,980
電池手柄 BG-E7         $1,680
無線檔案傳輸器 WFT-E5A         $4,780
相機帶 EW-EOS7D         $20 ...
枝15-135呢,唔係KIT鏡黎O既咩

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 25-9-2009 02:55 發表

係,不過香港未有
果然係先出一水搶下錢先,2個月之後又出15-135kit,再等2個月先有鏡頭單買

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 25-9-2009 03:10 發表

但我都係覺得,上得呢個lv,有好一部分人都有鏡,body或者要貨多過kit,而且kit 親的,多數人都係收二手多
班豉油痕會要丫嗎,佢咁早出貨都係做佢地生意JA

本地人要BODY,豉油痕要KIT,所以今次難得一見一出街2樣都有

之前都係kit出左一排先有body賣

引用:
原帖由 adrianyahk 於 25-9-2009 03:32 發表
而家出呢d新機一下子就賣清光...我好想要部G-1/GH-1囉突然....又唔見會咁平..
你真係想平

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 25-9-2009 03:54 發表

你有路數
你咩都唔知到~機會唔係成日有

引用:
原帖由 路比 於 25-9-2009 01:55 發表

睇見佢咁燒錢法,雖然耐佢唔何,不過都
佢會係我係9月份內第一個見到一手拎住5D2插24-70 2.8L,另一手拎住7D插70-200IS 2.8L o既人
岩岩先退休唔夠半年,就買機買鏡遊左半個北美洲,
呢D人,有個錢就身痕 ...
佢今日真係買左

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 27-9-2009 00:56 發表

快d影幾張post上嚟la
我玩左一陣,不過冇拎到佢D相......

手感比5D2好,個手柄D手指位可以抓得比5D2深,個VF好先進,對焦追焦好快,

我估唔到我第1次試玩呢部機係係屋企

發新話題