發新話題

O記MICRO 4/3 6月15日發表!?

有廣告睇

仲有photo sample

[惡搞]唔洗等7月3日,依家就可以有一部e-p1
大家快d返試下啦
http://www.youtube.com/watch?v=_FWv21EgRZU

唉,岩岩先做完野返屋企,冇機會玩新機

ISO1600得唔得??3200又如何??可唔可以1/3級上
有冇試用4/3鏡?可唔可以發揮SWD對焦速度,插12-60會唔會好K形??
個MON係唔係真係好唔掂??用黎MF方唔方便??
有冇得RC閃燈??

因為依家部520只係ISO400可用,諗緊入多部E-P1好定係賣左部520轉E-P1
定係賣埋枝12-60,轉晒M4/3,不過M4/3又未有多幾枝定焦,定係睇定D先,等佢平先入多部,OR等下一部好呢??
M4/3我可以話係入硬架啦,不過依家係睇下轉晒M4/3做主力定係4/3同M4/3都玩晒

如果只玩M4/3,就要一部最好o既M4/3
如果玩晒2樣,就會係4/3用頂級,M4/3就最緊要細部

引用:
原帖由 ZaMaR 於 17-6-2009 04:12 發表

但真係同我部a200差唔到幾多...
131 x 98.5 x 71 mm
121 x 70 x 36 mm
為左細咁少少,同拍片而放棄vf,快門,1.5x,sss,大光圈.......等等(iso就大家都一樣咁衰)
暫時我覺得唔值...
我覺得唔可以直接用DSLR去比較,當返佢係RF去睇會好D

引用:
原帖由 ZaMaR 於 17-6-2009 04:15 發表

我冇錢,只可以2選1...
留sony OR 賣晒sony入m43
我係你我唔會要SONY,我係多年MINOLTA用家都唔選SONY呢條路
唔講其他,只係睇SONY係一間咩公司,一間電子科技公司,OLYMPUS係一間光學技術起家的公司

當大家出現問題時,都只會用善長的手法去解決

依家數碼年代,機身2-3年就轉一次(比多你啦),唯有好鏡頭先值錢
唔好同我講菜頭,你真係用過德製菜頭就知咩事

引用:
原帖由 ZaMaR 於 17-6-2009 04:32 發表

我有minolta鏡頭,tamron鏡頭,sigma鏡頭,km鏡頭,就係冇sony鏡頭
不過你又知唔知,菲林年代幾好o既鏡,用係數碼都會加強紫邊效果,可用光圈又要再減多一級至兩級

同埋我覺得SONY入門機o既質數,除左象數同CCD防震之外,都仲未可以做得好過KM D5D

引用:
原帖由 ZaMaR 於 17-6-2009 04:43 發表

加強紫邊效果!?

咁m43上面既f2.8又即係ff既幾多光圈?
入光量不變,不過景深會冇FF咁淺(改正)
而我會用係4/3上的老鏡,只有50 F1.4(當F2 or F2.8用)同135 F2.8 (當F4用)

我仲有枝100-200 F5.6,試過一次之後唔會用, 買返枝平平地O記70-300好過

引用:
原帖由 ZaMaR 於 17-6-2009 04:56 發表

景深比FF淺???
SORRY,我講錯左,係冇FF咁淺
第一因為CCD size問題,而第二樣就係傳聞4/3鏡的成象圈係比4/3所需要的面積大(情況就好似FF鏡用係APS-C機身),
以達到4/3強調o既直入光線呢個好處(減小4角象質下降問題),所以景深會冇FF機咁淺

簡單D講,你用一張相,CORP中間50% 就咁睇你會覺得成張相個景深係長左

對女性用家黎講,DSLR的重量同體積都仲係佢地未能接受的地方,
依家話佢知,有部DC size,又有得玩換鏡,畫質又比得上大機,而且使用方式又同用開o既DC一樣,
都真係對呢班人黎講係好大吸引力的,加上女性買野唔係用理性去決定的...

所以我覺得今次O記都算係成功的,因為佢唔係要打現時的DSLR用家市場,係打相上DSLR但又怕大怕重果班人o既市場

我覺得如果我入都只會要枝17mm餅鏡,呢部機岩玩定焦

第一部都未見街,就已經有人ps定第二部出黎吹

我見到部E-P1真係有D心動,不過冷靜過後,都係等佢張呢D野放係4/3度先啦,我要升E-5

引用:
原帖由 adrianyahk 於 26-6-2009 14:52 發表
我已經諗緊買DP2了... 分期24個月,番到來唔岩二手放當租機....
dp2慢喎,二手價又唔高,諗清楚呀~

引用:
原帖由 adrianyahk 於 27-6-2009 02:06 發表

Foven X3在呼喚我

5千4蚊...
其實色盲都加入左4/3,點解唔出埋4/3機身呢?
相信會吸引到一班4/3用家轉用色盲

發新話題