30 12
發新話題

中日高鐵小比較

引用:
原帖由 MG-42 於 15-6-2017 22:33 發表
當然 !  高鐵是與德國西門子合作生產換取技術 ,藍本是現時知名歐洲高速鐵路ICE-3 , 笑高鐵果D人其實幾無知,以為係大陸貨...  根本係德國西門子野 ,  如果講追撞炒車根本全球頂端高速鐵路法國TGV,德國ICE,西班牙都炒過 ...
但上海大眾同南非福士,邊個好啲 ?
603 技術實驗中隊

引用:
原帖由 MG-42 於 16-6-2017 01:37 發表

快D出井啦...
高技術唔會炒??? 西門子德國ICE ,法國Alstom TGV炒到咁.. 你邊間高技術過西門子及Alstom?

http://www.jeanmarcmorand ...
1. 人地炒左之後會救曬人移走曬屍先做清理
2. ICE 上圖出軌事故,發生於 90 年代,成因係因為車輪算設計錯誤引致,但事故後德國於2002年8月,德鐵兩名官員及一名工程師被控誤殺罪,並於事發地設立艾雪德列車出軌事故記念花園

而中國動車事實中,相對上文的第1點:
引用Wiki
中國中央電視台記者報導「24日凌晨4時許,浙江溫州境內的動車組列車追撞事故共造成34死191傷。事故現場經過生命探測儀顯示,列車上已無生命跡象。 」此時距事故發生尚不到8小時。[94]而有受害者家屬稱在事發5小時(凌晨2點半)到達出事地點時,「現場已停止救援,他們說沒有生命跡象了」...

相對上文的第2點:
引用 Wiki
律師事務所通知

《東方早報》於7月28日獨家報導,26日,溫州市各大律師事務所收到以溫州市司法局、溫州市律師協會名義發來的《關於加強「7·23」事故法律處置報告工作的緊急通知》。《緊急通知》稱,部分傷亡旅客及家屬有可能向我市律師尋求法律幫助,為此,特緊急通知如下:[132]
    「7·23」動車事故屬於重大敏感事件,事關社會穩定,各律師所和律師必須高度重視。所有接到尋求法律幫助要求的律師所和律師,應當按照《浙江省律師行業重大、敏感事件呈報處置規則》,在第一時間向市局律管處和律師協會報告,不得擅自解答與處置。
報導發表後,溫州市司法局於7月28日發表聲明稱溫州市律師協會擅署該局之名,並就對溫州市律師協會監管不力致歉。溫州市律師協會同日也發表聲明稱本意是為避免律師出差錯,承認擅署司法局之名,並就造成不良影響致歉。[133]

PS. 唔好話記念花園,我諗民間連公開討論依件事都唔得...
中國高鐵唔係唔好,但其他野就公道自在人心

603 技術實驗中隊

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 JBL 於 16-6-2017 21:03 發表

但我睇到至小有幾個外國國家,地區洽商緊可能將會起中國高鐵喎!咁點解大陸又可以輸出高鐵技術去外國既,唔怕違反專利咩...?
就算外國告得入高鐵承造商,中國政府唔執行判決,邊個有符?
所以唔係唔怕,係根本無視
603 技術實驗中隊

引用:
原帖由 MG-42 於 16-6-2017 22:52 發表
1. 人地炒左之後會救曬人移走曬屍先做清理   
唔該回覆前請清楚閱讀原文

引用返原文:
引用Wiki
中國中央電視台記者報導「24日凌晨4時許,浙江溫州境內的動車組列車追撞事故共造成34死191傷。事故現場經過生命探測儀顯示,列車上已無生命跡象。 」此時距事故發生尚不到8小時。[94]而有受害者家屬稱在事發5小時(凌晨2點半)到達出事地點時,「現場已停止救援,他們說沒有生命跡象了」...

再講,點解唔解釋下第二點呢?點解無人需要為事件負責?

另外引用幾多文章單純個人喜好,網上都大把外國炒高速火車的文章師兄可以引用

我只是列出論點,希望大家可以理性討論,無政治含義師兄亦無需上綱上線

603 技術實驗中隊

引用:
原帖由 MG-42 於 16-6-2017 23:26 發表

停上救援 = 開始清理?  你段野冇講 "停上救援"便"開始清理"..係你自己諗?   法官大人,我問完了
辯論前請先讀好相關資訊:
http://news.now.com/mobile/international/player?newsId=8259

新聞中指24/7早上已經清理現場,距離事發(23/7 20:30)不是一日(24h),係中國救援工作做得好快,連double check都唔洗?

將心比心,如果你有屋企人係現場你都想double check...
603 技術實驗中隊

引用:
原帖由 JBL 於 16-6-2017 23:40 發表

wiki仲話根本無64大屠殺,我信嫁......
wiki話海參崴原本係中國領土wo
603 技術實驗中隊

引用:
原帖由 JBL 於 16-6-2017 23:48 發表

正確喎,以前呀嘛...
點解唔問灰熊羅返?自古以來的領土,神性不可侵犯啊
603 技術實驗中隊

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 MG-42 於 17-6-2017 01:20 發表

停上救援 = 開始清理? 冇野証明到? 依家改口不足24hours ?  要過埋頭7先清理 ? 你又知人地幾多人手,又知人冇double check? 乜野都係自已諗幻想出來.. 以為自己o係現場
都叫你睇清楚內容先回覆:
引用now 新聞,link在之前po:
當局在早上開始清理現場,出動挖泥機在路面挖出大洞,把部分車廂殘骸埋下去,又把其餘的車廂反轉拖走,工作人員其後

新聞話清理緊=仲救緊?救緊人會用「挖泥機在路面挖出大洞,把部分車廂殘骸埋下去」?
究竟你論點係「停上救援 = 開始清理」定「自己幻想」?
但我想更正你一點,我無改口24h

引用所之前po,以防你唔清楚又或者你強加啲幻想係我改口
--------------
原本第一個po:
引用Wiki

之後第二個po:
辯論前請先讀好相關資訊:
http://news.now.com/mobile/international/player?newsId=8259

新聞中指24/7早上已經清理現場,距離事發(23/7 20:30)不是一日(24h),係中國救援工作做得好快,連double check都唔洗?

將心比心,如果你有屋企人係現場你都想double check
--------------------
請問改口改左乜?

再者,論點二完全唔回應下?

603 技術實驗中隊

引用:
原帖由 48191 於 17-6-2017 07:28 發表
咦,乜唔食字嗱?用咗「Made in China Apple IPhone」?
其實一講Made in China Apple IPhone就已經出現邏輯悖論,因為雖則iPhone係由中國代工,但設計,os開發等都係由美國處理,經由台商係中國生產。中國只係角色上只擔當「出勞動力」或者「被搵笨」。

因為iPhone平衡索價8千,中國只能賺取少部份:
引用IHS Markit
報告中指出,32GB的iPhone 7在直接材料成本約219.8美元,若加上製造成本,整體成本價約224.8美元。

即台資加工商人收取每部5美元的加工費用,可想而知中國工人係被極度剝削

所以iPhone is made in China根本係...
603 技術實驗中隊

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 MG-42 於 17-6-2017 22:45 發表

但最慘係插大陸野乜都差但自己用緊果D人...  講來講去你咪又係要用.. 比左幾多錢?  真係好矛盾.. 標準差,機器差,手工差,人差... 但你又比8千幾銀用大陸機?

咁就出左幾個問題:
1. 中國造全部一定差?
2.  ...
你又曲解啦…
無人講過中國造=差,依家無論係討論高鐵或者iPhone都係講緊做事的mo

就你第二點:
2. 咁你解釋到點解全世界歐美都咁多科技產品,名牌都用中國代工?
根本就係我所講「被搵笨」一點,因為中國有非常嚴格的環保法規同高污染環境工作的勞工保障,但係當企業有錢就可以同各級政府官員「溝通」。以貴嶼地區為例,好多外國的電子廢料都係個地分拆並再回收,但只係電子回收業就令個到土地嚴重污染。

同樣,高科技/電子產品依靠的稀土係中國被大量用高污染低成本方法去開採,當然大可以講你好口響話美國韓國的電子產品又只係中國造,但背後環境代價根本就無計算過

然而,以上依類常識都唔知的話,只能話無知的人最幸福
603 技術實驗中隊

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 48191 於 18-6-2017 00:09 發表
不,心態不盡相同。
中國在太空科研上已經是Skip了很多步,甚至「借用」其他國家的數據和經驗去發展太空航天科技。是踏著「前人」的步伐前進,但是很多人不知就裡,坐在一旁沾沾自喜,以為真的是中國自主研究的成果 ...
另外想問下,先唔講太空依啲咁高科技住

中國依家有無自己造的自動波波箱架?真心唔識
603 技術實驗中隊

回覆 141# 的帖子

603 技術實驗中隊

引用:
原帖由 MG-42 於 18-6-2017 00:47 發表

照你講法所有物件只有最先發明果個一國家先可以沾沾自喜, Right?   同埋想知邊個國家咁大方會同人分享同借出太空數據同經驗比別國??  你都幾funny
你肯定?
歐洲太空署 ESA都好多data source架喎
https://earth.esa.int/web/guest/ ... -distributed-by-esa
603 技術實驗中隊

引用:
原帖由 48191 於 18-6-2017 01:09 發表
喂,兄台。呢啲歐洲係公開資料任人睇,響某個國度叫軍事機密㗎喇,唔好咁喇!
聽講過某國度好似每按一下「発文」都有¥0.5,我可唔可以應徵呀?
603 技術實驗中隊

引用:
原帖由 rho837 於 18-6-2017 01:22 發表
大陸現今波箱九成可以自行生產! 為一銅索釾係同德國及日本入口!
咁有趣?
因為中國銅產量不足??(好似啲5.8用鋼殼都主要係依個原因?)
603 技術實驗中隊

30 12
發新話題