發新話題

元朗買氣槍奇遇

引用:
原帖由 cccheung 於 10-6-2011 18:21 發表
我開post時一早就話我買氣槍主要係貪得意,有朋友買左試玩過咪自己想買一技。至於老板問我話買黎做乜,我話打老鼠係是但答!我點解要咁講其實冇乜原因,個老板問得on9囉,問黎都多餘,買玩具槍緊係要黎玩啦!唔通要黎 ...
點解依家尐後生仔做錯左仲要不知悔改,死雞撐飯蓋...即使係你"是但"答, 但都某程度係你自人o既潛意識有關, 。亦即係話假如老闆賣左俾你, 你就會有打老鼠o既動機啦....我認為你錯就應, 無謂係到獻世

同埋人地用粗口答你係表示對你不屑同你依種人講野....(個人意見)
603 技術實驗中隊

引用:
原帖由 queen 於 11-6-2011 03:05 發表
我真係好想問, 用氣槍打老鼠真係咁大問題???用氣槍打老鼠真係咁殘忍?????整痛佢同趕走佢真係比殺咗佢殘忍?????

如果有老鼠入屋, 大家都會用唔同嘅方法去捉佢, 老鼠籠, 老鼠夾/板, 老鼠膠, 我又想問,  ...
敢問c兄, 是否認為氣槍打貓事件的人無問題?
603 技術實驗中隊

引用:
原帖由 MKL04438 於 11-6-2011 11:02 發表

老鼠同貓分開處理唔該...
同埋佢唔係講緊2J以上...
事實上老鼠同貓都係動物...c兄所言係唔係等於老鼠就唔係生命, 而貓先算係生命而值得專重?
603 技術實驗中隊

引用:
原帖由 queen 於 11-6-2011 11:39 發表

首先要搞清楚氣槍打貓同打老鼠嘅動機本身就完全唔同.

條百住打貓, 只係為娛樂, 而我亦都諗唔到任何正當理由去打貓, 咁樣就真係虐畜問題la.......
至於打老鼠, 如果有老鼠入屋, 咁打佢/捉佢就係衛生問題亦 ...
但c兄, 某程度上以老鼠入屋而開槍打佢, 睇黎依個只不過係將虐畜行為美化o既解釋。

何況如果隻老鼠係屋入面, 你真係會開火, 萬一打到佢流住血而亂咁跑, 你認為依個係最好o既解決方案?

再者, 買槍位c兄並無指名係屋內射擊走入黎架老鼠, 如果個位c兄係射擊係街上或者其他地方o既老鼠, 咁又係唔係無問題先?
603 技術實驗中隊

引用:
原帖由 queen 於 11-6-2011 16:45 發表

其實我曰POST之前都有驚過....話晒都叫有名有性......
但係..."氣槍唔應該係咁用"......用嚟打動物娛樂當然唔好....位好似當年我住公屋二樓, 好多老鼠......好多時...自己玩玩吓槍嗰時, 見到 ...
我諗依件事唔係香港人道德觀改變左,而係我覺得有尐犯法行為或相關言論唔應該公開地發表,因為即使c兄有做,唔等於係正確或者係合法。

而c兄係較早回應到指出"蟲鼠組處理手法",即使"蟲鼠組"係用非人道手法去處理老鼠問題,咁只代表有人犯法..但唔代所有人可以有樣學樣去做,因為始終係犯法行為。

況且即使係討論犯法行為,都可能會犯 [協助犯,教唆犯及從犯]...
603 技術實驗中隊

引用:
原帖由 josephlau 於 13-6-2011 17:33 發表

咁請問高人, 拍有犯法行為 (打劫, 傷人, 殺人, 强姦, etc.) 的電影可有犯法??

係我就以後都唔睇, 免得做同犯.
c兄唔好揪我啦, 我都只係希望大家黎cgf係開心論討下o者, 唔想大家因為一尐小事犯法而俾人口實就唔好啦...

何況c兄對法律有問題可以去民政處搵當值律c問會好尐
603 技術實驗中隊

引用:
原帖由 Arther 於 14-6-2011 13:09 發表
郁d都攞犯法嚟撻人個個變晒律師同法官
如果用氣槍齋指住隻老鼠嚇走佢咁又係唔係犯法?
就算真係有個文塞朋走去告你,差人都要睇你既動機同意途先決定有無得做,而唔係單單睇你用d乜嚟驅趕依d[小 ...
我只係想希望各c兄留言時小心尐o者,我唔係用法律黎撻c兄,但有尐野唔係講下就算...

我諗各c兄都仲記得曾經有人係網上發表言論之後就俾人拉左...

同埋我就依次爆響口上覺得極反感,因為即使樓主或其他c兄有射過老鼠,我都係覺得此風不可長,因為咁攪落去,係唔係即係可以濫用武力/玩具槍去對付一些自己不喜歡的東西/人?!係唔係要玩到連槍都禁先得??
我只係想帶出有尐野係要各c兄自律,唔係的話,好易出事。再講,係依到係唔可以討論一尐犯法架野,唔通c兄又認為呀公用犯法嚟撻你?

再者又敢問c兄...c兄係唔係認為係網上發言可以凌駕現實o既法律?!
603 技術實驗中隊

引用:
原帖由 Arther 於 14-6-2011 16:39 發表

Sorry師兄我唔係話你之前好多師兄都話”犯法”
公開叫人去虐畜or自己虐畜過就犯法
用氣槍射就=犯法?(講緊入屋果d)
如果用氣槍掉入屋老鼠嚟趕走佢咁就唔犯法射走佢就會犯法??
有人話用方間果d捉鼠用 ...
我由頭到尾都只係指出射老鼠係虐畜,而唔希望係依個post到助長用氣槍射動物o既風氣...

再者,即使法例係有好多灰色地帶都好,我地都無理由係個post到宣揚嘗試去挑戰依尐架灰色地帶...

所有工具都有佢架功能,我諗氣槍絕對並唔係殺蟲驅鼠架最好功具....
而我地一直只係講緊玩具槍...c兄又點可以用玩具黎保衛家園?!
603 技術實驗中隊

引用:
原帖由 josephlau 於 14-6-2011 17:11 發表

Like this?

神獸~!!
603 技術實驗中隊

發新話題