發新話題

審計發現美國核子部隊仍用「老爺」8吋電腦磁碟

引用:
原帖由 neomarx 於 26-5-2016 22:50 發表
香港政府部門仍用1、44floppy ......
仲有WinNT, 95,98 2k 呢

話說其實香港仲有 AS400 行緊呢
603 技術實驗中隊

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 26-5-2016 22:31 發表
係,好似係286定486....不過導航之類計算不需要又3D又乜乜無謂野

但係,舊式電腦D磁片好易俾物理環境干擾到...未hack已經自動出事
其實 F-16 都係行緊兩粒286,部PS2一定快過佢
603 技術實驗中隊

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 27-5-2016 11:13 發表
How to keep they run and buy the spare parts?
實際上 IBM 仲有 main 買,但貴到
同埋萬一要換件,就要痴痴的等,大路件最快既都起碼1個月

重點係,因為要換件而關機...可能一睡...==

603 技術實驗中隊

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 27-5-2016 13:43 發表
美佬之前話F22上面粒CPU停產左,搞到要去二手市場刮,F35粒CPU好少少,停產得泥仲有貨

其實要使F22停飛,收哂D CPU咪得咯

可能仲有IT人換緊真空管,programmer打緊卡孔
真空管當然仲有人攪緊啦,個d係HiFi人唔係IT人
603 技術實驗中隊

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 27-5-2016 18:17 發表

我見過SA2架雷達車入面,全部真空管不怕EMP。。。俄國人認為這是其一的好處。
但cap,電路,至發電機都可能受影響,單單真空管唔死好似無乜意義
603 技術實驗中隊

另外一個重點,舊建立的程式或未能被新硬件支援

例子有Windows 2000不能於新的HP DL360 Gen8
而且軍用系統如ADA, JOVIAL之類的支援就更有難度
603 技術實驗中隊

引用:
原帖由 rho837 於 27-5-2016 21:50 發表

我有三部DL360 G8咪要買鄱新軟件!
題外話,VM might help u
603 技術實驗中隊

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 27-5-2016 22:41 發表
以前軍用電腦講穩定堅固專用,所以升級貴,保養難,一種武器一種電腦一個系統.家下美佬話要用商規電腦寫C++,順便食正民用機升級平易快

邊個岩就見人見智

依家戰機平均試飛要6年,皆因電傳動年代,幾百萬行程式碼要不 ...
用大眾化 language 好處明顯係 support 多
但壞處更多 CVE, APT...

其實d appliance功能咁固定又咁多資源,用自家compiler唔會好啲咩
603 技術實驗中隊

引用:
原帖由 051039 於 27-5-2016 23:08 發表

佢咪用Win XP囉
咪講笑,真係會hand機
其實香港有好多endpoint仲係XP,油站個油泵,八達通增值機,收銀機...
如果d公司/機構搵個IT security audit根足ISO黎check下,我諗大把過唔到
603 技術實驗中隊

發新話題