發新話題

[此乃發夢post] 前幾日傾左20分鐘電話

引用:
原帖由 101653 於 11-8-2008 19:45 發表
唔想玩NIKON....我硬係覺得D機肉孫D既....加上我超唔鍾意個快門聲....
...
硬係覺得肉孫D?快門聲難聽D?呢D係唔係叫犯賤?

D700咁好都唔簡,比我有部D700我賣晒D鏡轉會都濟!

你老豆唔似會因為貴就唔買既人,都叫得你上FF,梗係要包埋D鏡啦!

比我就會:
引用:
佢:E家唔係有部野叫700D咩(其實應該係D700丫)??NIKON果部wo....(果然有做過少少功課WO....)
我: (見好就收)好啦,就呢部^^
我:同場買埋呢幾枝xx,xx-xx,xx-xxx鏡啦~!
...

兩星期後兩父子開開心心去shopping~!
-good end-

引用:
原帖由 adrianyahk 於 11-8-2008 23:14 發表

如果出部Digital RF係有d料到,FF既...你都咪話唔過癮...
如果唔係太貴既,我肯賣晒d鏡轉會!
DSLR太大舊,等待DRF時代來臨!

引用:
原帖由 101653 於 11-8-2008 23:17 發表

我都想知點解佢叫我玩FF....
就我D咩都唔識既井底蛙所見....
平同貴已經係最大分別....
同佢講佢又唔制....你想我點??
同佢講,太大部,太重!搞掂!

不如Panasonic LX3啦!我已經見到記者用呢隻!

數字人,唔好咁火先 kuma

攝影師有兩種,一種係影左d相比人睇,另一種係拎住部機比人睇
大家只係唔想你成為後者姐 kuma

其實呢.....而家你似乎跟本冇資格同你老豆講要咩機咩鏡...
反而你同佢去到相機鋪先話要邊部仲好

而家你只可以plan下如果買咩廠既機, ff定apcs
應該買邊幾枝鏡

1.C / FF
2.C / APCS
3.N / FF
4.N / APCS
5.S / FF
6.S / APCS
(其他廠似乎唔洗諗...)

我強烈建議你先買枝standard zoom既黎練
FF就24起,去到85或104都好,多少要有點tele
APCS就16-18起,去到70-85

我認為, 買邊間廠都好,可以入枝正廠24-70 2.8做資金換其他鏡

引用:
原帖由 adrianyahk 於 13-8-2008 00:41 發表

做資金... 呢招高呀!
不過買24-70 2.8....咩廠都買呢支岩ga la!
加多枝70-200 2.8...

引用:
原帖由 adrianyahk 於 13-8-2008 00:16 發表

我而家成日係街俾人當係後者...
你枝小小白太閃了

引用:
原帖由 adrianyahk 於 13-8-2008 00:49 發表

我邊有小小白....

我今日俾兩個用5D影婚沙相既影相佬啤...係石澳...
咦?你唔係有枝70-200 f4咩?

原來係5D既問題...嘛,反正我對CANON機完全冇FEEL

引用:
原帖由 adrianyahk 於 13-8-2008 00:57 發表

我都冇ga...不過d死野望我d眼神好奸姣ja ma...

C家咪24-70,70-200 2.8
N家咪24-70,70-200 2.8
S家咪.......................我唔知wor!
S家都係24-70,70-200 2.8

TOPIC OVER

發新話題