17 12
發新話題

O記MICRO 4/3 6月15日發表!?

等左好耐!
唔好好似pan仔咁蠢出dslr樣呀!

比想像中大部...暫時取消轉會念頭....

引用:
原帖由 adrianyahk 於 17-6-2009 03:54 發表

呢個....我覺得岩岩好la wor,佢既重量3xxg,加埋支鏡都係5xxg左右,
size放得入你個domke有突啦!

如果再細部...咁樣就好難用了..d鏡點算..
但真係同我部a200差唔到幾多...
131 x 98.5 x 71 mm
121 x 70 x 36 mm
為左細咁少少,同拍片而放棄vf,快門,1.5x,sss,大光圈.......等等(iso就大家都一樣咁衰)
暫時我覺得唔值...

引用:
原帖由 路比 於 17-6-2009 04:11 發表
ISO1600得唔得??3200又如何??可唔可以1/3級上
有冇試用4/3鏡?可唔可以發揮SWD對焦速度,插12-60會唔會好K形??
個MON係唔係真係好唔掂??用黎MF方唔方便??
有冇得RC閃燈??

因為依家部520只係ISO400可用,諗緊入多部 ...
我冇錢,只可以2選1...
留sony OR 賣晒sony入m43

引用:
原帖由 路比 於 17-6-2009 04:28 發表

我係你我唔會要SONY,我係多年MINOLTA用家都唔選SONY呢條路
唔講其他,只係睇SONY係一間咩公司,一間電子科技公司,OLYMPUS係一間光學技術起家的公司

當大家出現問題時,都只會用善長的手法去解決

依家數碼年代, ...
我有minolta鏡頭,tamron鏡頭,sigma鏡頭,km鏡頭,就係冇sony鏡頭

引用:
原帖由 路比 於 17-6-2009 04:38 發表

不過你又知唔知,菲林年代幾好o既鏡,用係數碼都會加強紫邊效果,可用光圈又要再減多一級至兩級
加強紫邊效果!?

咁m43上面既f2.8又即係ff既幾多光圈?

引用:
原帖由 路比 於 17-6-2009 04:48 發表

入光量不變,不過景深會比FF淺
而我會用係4/3上的老鏡,只有50 F1.4(當F2 or F2.8用)同135 F2.8 (當F4用)

我仲有枝100-200 F5.6,試過一次之後唔會用, 買返枝平平地O記70-300好過
景深比FF淺???

引用:
原帖由 高!高!高! 於 17-6-2009 23:59 發表
真係越諗越唔對路......
le個價,仲要再買鏡.........
太過虛榮得滯......
個價同部G1果時一樣
唔知部G1而家幾銀呢?

我比較想要fuji既super CCD多D

引用:
原帖由 路比 於 28-6-2009 00:32 發表

蛇5專業 幫到你
細部D我會考慮....

引用:
原帖由 路比 於 8-7-2009 00:26 發表
聽日開賣啦喎,唔知會唔會有人出開箱POST呢
如果有人收晒我全套sony mount野,我肯出!

"DC家"已經有人放EP-1,訂價未取果隻!

引用:
原帖由 adrianyahk 於 11-7-2009 21:49 發表

你追番post... 我一試完醒啦..

都係想要部DP...最好快d出3...
我都等DP3出!

到時可以汁到平2手DP2

引用:
原帖由 adrianyahk 於 12-7-2009 00:12 發表

DP2真係拎上手就想死ga la...我form3果部DC個mon一樣清....d對焦都算啦,但係操作真係...
未得閒出去試嘛

睇D相好OK喎...

引用:
原帖由 adrianyahk 於 12-7-2009 00:25 發表

呢個咪係重點囉...影出來好正,但係...部機未影之前係垃圾..咁點算?
幾垃圾先?會唔會自動解體?

17 12
發新話題