發新話題

求救!!!!!!!!!!!!!

咁樣如何?

2手5D
24-70mm f2.8
小小白IS / 小白

引用:
原帖由 Elf 於 3-2-2009 22:24 發表
英雄所見略同

有幾皮野仲去玩APS-C,搵自己笨咩...

引用:
原帖由 m4devastator 於 3-2-2009 23:00 發表

APSC 玩既係速度+ 靈敏度(對焦系統絕不被5D/ 5D II差,反而FF全部對焦點集中係中間,難用)+ X1.6焦距(我覺得好正)
同一枝70200加落FF or APSC
唔好講影, 睇個VF己經可以睇遠好多(200mm --->320mm )

FF有 ...
5D對焦好似係快D...(呢個要用既人去証實)
仲有,咩X1.6焦距,只不過係corp左中間一部份,唔好自欺欺人

FF個VF大好多,光好多,睇到既野一樣大
upgrade相機,我唔認為係樂趣...(我會用部唔用得先買新機既人)

fps嘛,對需要既人黎講係重要既,如記者,影sport...
一般人,3fps已經夠用

引用:
原帖由 Elf 於 4-2-2009 00:03 發表
又唔見個陣影一張過一次相個D相會死
我真係想知你用APS-C點樣野wide angle啦..  要tele可以crop相, 要wide呢?
咁就要APS-C專用鏡,有D 10-22mm果D

引用:
原帖由 adrianyahk 於 4-2-2009 00:21 發表

你都幾中肯,不過...你同個買5D既傻仔講速度我真係唔識俾咩反應你...
中階機既細節保留可能會好過入門機tim ge..不過,搵40D係而家真係幾不智..價差,我真係推介5D好過啦!

問題係,車車都冇咩f ...
冇錯,都係果句,有幾皮野係手,仲買aps-c先真係幾不智
唔好話幾皮野,比我得1皮我都會買部5D先,再求其汁枝舊鏡用住先

3皮野...
SONY A700都唔錯架!
V4既質數同D300有得比
仲有AF既CZ同AF既RF玩
機身有防震,買鏡唔洗諗有冇IS

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 4-2-2009 01:04 發表

但係d noise質數,令到張相好有質感

A700V4既noise同D300差唔多
不過SONY其他所有機既noise都高得離譜,所以其他人注意唔到A700V4

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 4-2-2009 01:55 發表

o係公司有玩a700,但未玩過d300,a700 d noise我地玩,800都ok覺大粒同影響左線條邊緣
A700 =/= A700V4

發新話題