發新話題

[器材]我需要 d 咩!? (機已經決定ed...now is 鏡!)

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 16:48 發表
今日又去影....發覺室內....28mm都唔多夠wide....(團體)
350d既28mm? 乘埋都45mm了,梗係唔夠啦

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 20:29 發表

呢層我都明既.....不過,諗緊基本我需要咩囉....
我感覺意念不斷的累積,但係因為冇器材而一路gain一路loss(due to冇野去實踐)
花時間.....我就係想花時間! 這也是我喜歡攝影既其中一個原因....好虛無,好令人 ...
買部450d玩下囉

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 1-6-2008 19:22 發表

唔會呱
D平3腳有講明好多時個max. weight係得果1kg左右, 你是但dslr+鏡都過重
除非係入門機+枝50mm 1.4/1.8,但咁仲有冇須要用腳?

引用:
原帖由 adrianyahk 於 1-6-2008 22:16 發表

唔係呀!!

因為長時間曝光,做成感光原件過熱,因而產生極強大既noise!
果d叫熱嘈點/光點

我用緊呢個....

嘩....我唔識欣賞囉...咁鬼死熱天仲會對呢d野有feel....

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 2-6-2008 00:50 發表

9成都係秋冬用
香港地,秋冬天都有廿度...
件野你一年用得幾多日?

冬天人地入屋都除大褸,你呢?

咪搞,大熱天時,多一塊布都覺得熱

我個袋仔不知幾好用,又輕便又低調!

引用:
原帖由 adrianyahk 於 2-6-2008 18:57 發表

我有玩過單鏡... 數碼機就不過係借人玩...借幾個月果種...菲林就影開....用屋企的A-1...
正正係用過....所以先覺得有必要上FF....影相咩野機都可以影得好,我知....不過,想買完一次機就可以一步到位,唔洗再 ...
一步到位?
人係永遠不滿足現況的

引用:
原帖由 adrianyahk 於 2-6-2008 20:07 發表

咁可以點? 你教我....你咁多意見....
好似渣車咁,你會唔會一買就買法拉利? 定買架civic操下先?

你買咩機?5D?

24-70啦!
室內大光圈一定好用d,又唔會印海報,都會縮細啦,咁就唔洗收光圈黎就畫質
你影人多,點防震都防唔到人地震

你需要既野同記者一樣,快狠準

發新話題