發新話題

原來要玩珍品件好易

引用:
原帖由 gainax 於 30-10-2016 22:53 發表
有錢既話訂珍件易,麻煩既係有冇手尾, 所以係舖頭係買安心
偷雞既話都見有人放上身,回氣管,尾通,軍規nv
果D已經係走私

其實唔好講槍件,就算真品gear都唔係下下可以出口
一塊美軍USMC用緊既頭盔布,運出口都已經犯左法

槍件、軍用器材、光學鏡材等等,都受ITAR規管,無牌係唔出得美國境外,
搵代購/代運公司做,其實同走私無乜分別,
而且就算出到美國境,入香港海關都可因槍件、軍用器材而扣查、充工,甚至要負上法律責任。

早前就有間代運公司因有客人運用瞄準鏡而令整櫃貨被扣查,最後查出買家要負上責任。

自此多間代運公司都列明不代運氣槍/真槍用配件,
並且多間代運都會抽樣開包裝檢查。

唔想搞到自己一身蟻既,就切勿以身試法。

附件

2-11-2016 22:28

引用:
原帖由 jyannu 於 2-11-2016 22:35 發表

對, 所以我一早已經講咗係普通合法野, 有人有挑戰美國同香港法律, 我唯有買定花生
留意返,你呢件野其實都係槍械配件。
正常你唔應該咁容易買到出口的。

引用:
原帖由 jyannu 於 2-11-2016 22:51 發表

(真心問)而家市面都係走私? 隨時拉人封舖?
只要當事人有牌做進出口,申請曬批准文件,就無問題。

一句講曬,你咁樣代運進出口等同走私。
切勿以身試法。

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 3-11-2016 15:27 發表

上次聽人講 某D 步槍 grip 同發射系統有關....禁  
MP5,G3果D咪同"發射系統"有關
但不論是否"發射系統"有關部件,進出口都需要有牌申請

引用:
原帖由 jyannu 於 3-11-2016 16:19 發表

有一點矛盾就係要有牌拎貨, 然後賣俾無牌人?
所以我係代購, 唔係代運, 兩件事黎
有冇牌拎貨係講緊合法進出口問題。
E家係講緊你用的途徑從外國購買尾托及護木並不合法。

賣俾無牌的人就係另一個話題,管有及販賣。
舉個例,一把菜刀係廚具,但使用不當可以被當作具攻擊力武器。
使用方法及動機每個處境都唔同,唔能夠一概而論一件物品既性質。

但有D物品法例上列明需要有牌管有,假如無牌管有,即使無犯案動機,都足以定罪。
例如真槍彈匣,法例列明市民不能管有,雖然你無任何子彈,或可令子彈發射的物件,彈匣只作收藏觀賞用,但都已經違反法律,會被定罪。

你係市面上會見到有店舖販賣真MAGPUL出品槍尾托、手柄等,但唔會見到店舖販賣真MAGPUL PMAG,就係咁解。

補充返句,你可以share你使用新買的配件

但假如你購買方法並不合法,就唔好提你點買返黎啦
講下件玩具有幾正,你心情有幾high咪算

引用:
原帖由 jyannu 於 4-11-2016 00:27 發表

有人話$100以內次要零件免辦許可證, 亦都有網店有出口執照
E家重點係你求其揾間代購/代運買,隱瞞商戶作出口用,冇申請,兩地海關又捉你唔到
而且你成功後仲要網上公開表示。

都係果句
你可以曬你買新玩具
但如果購買方法並非合法就唔好拎出黎講啦

發新話題