發新話題

[認真] 1989年 李卓仁 ?

引用:
原帖由 RCman 於 14-6-2012 16:13 發表
我同樣在電視機面前,睇住直播的晝面。
難度那些都是電視台做出來的幻術嗎?
本來臨近97,已經有很多港人打算移民。
至呢件事發生後,更觸及移民潮,
我細老當時女朋友一家已打算97後移民,
最後因為呢件事提早了. ...
師兄明白你的痛苦,
不過我覺得私人事應分開黎睇的。

我當年都係每日睇住事件發生,
仲記得係全校停課睇電視,之後去維園。
我一直相信當日係有鎮壓的,
不過從我當年睇完"天安門"之後,
情況是否100%如當時傳媒報導我已不敢肯定。

當然我最不解係外國傳媒點解近年突然出現甘多資料話天安門無屠殺,
因我不相信因為中國強大了外國要比面佢而做呢D事,但我找不到要甘做理由。

希望大家能平靜D去討論,
吾好一味將對中共既憎恨加落討論度,
我真係想知道多點真相。

引用:
原帖由 B20_hk 於 14-6-2012 22:54 發表
又有多少學運領袖坐監(如王丹)你又知不知道?
又有多少人被秋後算賬,有啲死咗都沒人知?
前文𣿬報前編輯都引用”痛心疾首”做社評,難道又被人收賣?
我地可不可以理性一點?
那維基解密有無被人收買?

假設清場時間在大部份傳媒已撤離,
所有人都係聽人講聽番黎,
唯一證據就可能只有西班牙電視台的片段(不過都可以係假的)

如果師兄已有偏見或答案,
便不需要討論

引用:
原帖由 open 於 14-6-2012 23:08 發表

如果個班學運領袖有份搞當年的暴亂
打死都冇得原諒

歷史角度而言
84年中英聯合聲明,己經人人怕中共,又搞移民朝
89年搞單大野,文𠥔報前編輯引用”痛心疾首”做社評唔出奇
當時人人都驚,佢根本唔太清 ...
另外要注意的是當時除了學生,
北京不同地方有其他人在不同地方聚集生事,
單純係不滿政府既平民?
裡面有無其他人或其他勢力?

呢部份我甘樣睇:如果任何一個地方既民眾襲擊警察、士兵,
引起混亂同傷亡,先不論原因,執法單位會點做?
如果民眾持有武器並存有惡意,又會點做?
學生集會有無機會只係序幕,好戲其實在後頭?
如果岩岩香港六四集會參與者持有武器情緒激動,
警方又控吾控制到?

當然可能好多事情雙方都有部份隱瞞住,
可能永還都吾會有答案...

引用:
原帖由 tango10 於 14-6-2012 23:51 發表

若果八九民運是暴亂的話! 咁中共由1927年閞始的所謂革命就即係武裝反政府非法顛覆政權動亂搶奪合法資產通敵賣國.......................................................................................... ...
歷史上有多少國家吾係"武裝反政府非法顛覆政權動亂搶奪合法資產通敵賣國“呢?
成功咪光宗耀祖,不成功咪暴亂咯

引用:
原帖由 一舊水 於 15-6-2012 01:26 發表

當然.
孫中山係國民黨人
土共點會認, 土共人民更加無機會認
國共內戰我一向睇成兩班古惑仔爭地盤炸,
大家都係PK吾係咩好人,其中一班吾夠打比人趕走左。

引用:
原帖由 sam524 於 15-6-2012 17:19 發表

一直講緊o既係"天安門事件"
你係要拉埋喱d黎講,講落去冇意義
89年o既事係當年中央做o既決定
宜家o既事係由宜家o既地方政府同中央決定
如果要真正理性睇喱件歷史要分開古今黎睇
師兄算啦,佢早有偏見,連討論緊咩都未搞清,
香港隊道塞車同年尾無人工加都一樣係土共問題

引用:
原帖由 B20_hk 於 15-6-2012 19:07 發表

哦...
平心言論
廣場咁Q大,我估:
個邊可能開始清場
那邊咪可以安全走出

以前出嚟話軍隊殺人事件嘅人,隔幾年已轉晒口風
但中共又唔解話
要點解話呢?軍隊確實有開槍鎮壓暴亂,
政府有公開承認在天安門以外地方雙方有衝突有傷亡,
外界一直針對既係天安門裡面和平集會既學生被忍殺驅趕,
而我最關心既亦係呢部份:到底天安門裡面發生了咩事。

如果木樨地地區係燒幾百部車、攻擊軍隊及搶掠,
我認為任何政府絕對有理由採用較強硬既手段平亂,包括開槍,
平民羅住刀、槍同氣油彈,身份仲係咪平民?
正如有人羅住氣油彈去立法會卅中聯辦卅匯豐銀行或馬會門口想掟的話,
我覺得在場警察90%會開槍。

中共做野就係甘不清不錯,佢地身上確係多屎,
一有少少事就秘而不宣,就算天安門上真係無屠殺,
相信當年一定有某D內情不能透露;
正如佢地鍾意軟禁呀保外就醫呀果D野,
其實反正名聲都甘差架啦直接搞掂咪得羅,
殺一個被軟禁既人咪即係嗱屎上身?
邊有甘蠢架呢?小學生都吾會啦,我真係諗爆頭

回覆 61# 的帖子

邊邊都要撐到尾啦,鬥吾認你吹得我漲咩

引用:
原帖由 mujiadam 於 16-6-2012 02:02 發表

好老實...我開始明白中共諗咩...因為同我公司D高層一樣
野野一有員工想同佢傾條件...殺
一有員工另過佢地...殺
有動作...殺

出面既行家問佢點解,佢覺得洗X同人解釋
師兄公司甘恐怖

引用:
原帖由 tango10 於 18-6-2012 21:16 發表

有咩咁死怖? 中華民族幾千年的文化遺存! 只會有過之而無不及!
明明講緊果位師兄間公司,
又五咩千年文咩野化呀有無甘耐歷史呀
抽水也要用點腦,不然只會眼高手低

再講,師兄你也是"中華民族幾千年的文化遺存"既一部份,
台灣也是,全世界華人都是,甘點算呢?
五千年既惡習,我估最少要多一倍時間才能改變,
不如滅晒佢好吾好?如果吾係中國人既劣根性永遠都系度。

只係不斷話人點衰點衰係無用的,
特別係當話人果班都吾見得好既時候...
外人咪當你地小丑甘舞咯

引用:
原帖由 FPGRM 於 20-6-2012 03:59 發表

跟本唔雖要質疑,垃圾會這裡全部是爛橙,選民只能選一個冇咁爛嘅橙。但公民黨玩飛飛居留權就真係卜街

無論點都好,議員做得不好自自然選民會離棄佢,係大陸就冇呢支歌唱。

但大陸無所不為其極,明知 ...
我有時會諗...
如果成功令香港市民都不再相信香港現有政黨,
到大部份人都無辦法卅無所謂卅無期望,
對佢地將來管治就可能會係好事
甘就

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 21-6-2012 09:34 發表
其實信又好唔信又好,都只係一種信念,信既唔好覺得全世界唔信果d人土共,唔信既唔好將全世界信果d變成八國聯軍
係咯最怕D口口聲聲民主,做法卻要獨栽

發新話題