發新話題

[認真] 點解要扯人頭髮???

引用:
原帖由 一舊水 於 12-6-2012 16:55 發表
不過錦, 公道小小
唔係班示威者玩野先, 警犬都唔洗出手推返佢地過去
sorry師兄甘既言詞幾乞人憎,
人地只係打份工,做你吾認同既野就係狗?
如果你有客你上司話你係狗你會點?
你心目中既民主就係呢種模式?大開眼界

引用:
原帖由 一舊水 於 12-6-2012 17:35 發表

相信我唔係唯一一個唔認同警人扯頭髮既人
希望你吾好介意,不過我想法係:
警方扯示威者頭髮係吾岩,我贊同。
示威者推撞警方我亦覺得吾岩,
所以警方可以出手「控制」。
警察們可能都吾想,
邊個想比人推撞,邊個想與人為敵?
but this is an order。

香港人有幸擁有示威遊行既自由,
但係如果大家濫用呢個權利,
別人就可以此作借口去剝奪呢個權利。

民主精神最重要就係人人有平等既選擇同權利,
好多政客既想法係你吾跟我既方法,所以吾係民主!
果D吾係民主...

搞民主搞革命改變建制都係要先蝕卓的,
我們不能要求條件、環境先改變黎遷就我地,
但起碼要自己做得到、做得好先,
之後再嘗試去爭取。

你郁手吖麻?ok我咪打到你爆缸咯反正我羅正牌,
外國都係甘架,你放火燒車搶野吖麻,
我咪開槍騎馬撞你羅,我入梗你啦民咩主者?!

上個星期開夜同個英國同事傾開香港既民主同法治,佢某D睇法我都幾認同:
歐美或好多其他國家,普遍國民交稅比率較高,
可能佔國家收入來源既一個幾大既比重,
所以工黨在政府既影響力吾細,國家也必須要尊重(怕?)人民意願,
因某程度國民係政府大股東,嘈起上黎國民吾開工無稅交政權都幾麻煩。

而香港出名稅率低,大部份既稅都係由大財團交或賣地所得,
基本上財團們就係大股東,甘就可以間接解釋了點解政府官商勾結的原由,
試問一間上市公司裡面既小股東有無say?

同事話如果香港市民都願意同其他國家睇齊,
將薪金既30%或以上用黎交稅,令稅款佔庫房收入一個不少既比重,
或者可以令政府更尊重民意,仲會多好多福利添,但有幾多人願意呢?

如果想轉凍飲又吾肯加錢,無人會理的仲會踢你走...

回覆 26# 的帖子

對呀師兄
其實咩野都有代價,
吾係系街嘈下就有的,
不然個社會就亂了

如果只係想找個借口來發泄自己對社會既不滿,其實仲有好多其他方法,
如果真係為左爭取「民主」,我諗要搞清楚方向和仲有改善空間。

引用:
原帖由 B20_hk 於 13-6-2012 11:57 發表
我唔認識李旺陽,佢嘅死也不關我事
但有2.5萬(打過6折吧)人為佢嘅死去示威
係對一個政權+分不滿
可能混亂了,對政權感到十分不滿,
去表達去示威係合法的,但吾代表要衝擊;
用比較激進或不法手段,
只會比人暴民既感覺同執法機關壓制既借口,
你可以憎曾蔭權但你吾可以打佢喎,這是法律,
吾認同一個政權不代表可以不守法,否則個社會就崩潰了。

要impact其實可考慮學西藏D哪麻甘吖,
甘叫和平既抗爭,不過我又吾見有熱血青年敢做喎。
好多地方示威既人做出激烈既舉動係預左比人打鑊金的,
吾可以出黎搞一輪事,之後又吾比人掂你,
而你又推撞人地,事後又要投訴,
我眼中甘樣真係好可笑好幼稚的所謂抗爭。
有時在人群中引起混亂起哄都係一種政治手段,
搞清有無比人利用我覺得好重要。

我吾係執法人員,不過我諗如果我在場我既態度會係:
如果你地搞事,我就狠狠甘郁你,
你可以投訴我,我都係大熱天3X度系街陪你地癲,
最重要我吾想自己同其他伙記受傷。

發新話題