發新話題

相片光點問題.........

相片光點問題.........

我部DC傻瓜機都有3年歷史.......
近年發覺拍出黎相片o既光點問題(係o米咁叫呢?) 愈來愈嚴重.....
明明又唔係lens 有污糟野(用眼鏡布抹左好多好多次)
一用閃光燈拍出黎d相時有時無依d 光點
我想問下會唔會係機入面入左塵呢?
好唔好拎返去原廠搞搞佢(買果時續保左4年)

同埋有無software可以搞返好d相?
thx~

Example:

引用:
原帖由 adrianyahk 於 5-7-2008 01:45 發表
買過部啦! DC仔,而家一千蚊鬆d有部啦~唔怕舊model的話...
我想知係咩事
同埋有無software可以 執返好果d光點位

引用:
原帖由 高!高!高! 於 5-7-2008 02:00 發表
PS/ACDSEE 都有得執.
係唔係次次都係這幾個位??
有d似水印.
佢唔係次次都係這幾個位
係次次唔同,之前我仲以為係lens表面問題..........

PS/ACDSEE唔知可以點執呢?
thx~

引用:
原帖由 高!高!高! 於 5-7-2008 02:27 發表

上面細的還可以,這個太大了.
如果係細o既可以係邊到整?

同埋我想問下依d'光點'正確黎講叫咩呢?
我怕到時上到去唔識講

引用:
原帖由 adrianyahk 於 5-7-2008 21:11 發表

小UnUn死光......?

唔識咪去哂一兩張俾佢睇囉....
.........
同埋仿制印章工具同修復筆刷工具有咩分別?
今次Grad din d 相唔用Photoshop搞返掂佢比人斬死都似

o岩o岩Sony打黎
佢話d 光點係空氣入入d塵反射,並唔係Lens表面痴左塵
更唔係部機入左塵(佢話如果係部機入左塵,會係黑左果到)
但佢同時發現我部機有d 線氧化左.......
佢話索性成組CCD,底板線路同埋個Lens一次過換曬佢
要成$2371+$300蚊人工
好彩當日同豐澤續左保
好似係佢地包曬

引用:
原帖由 adrianyahk 於 14-7-2008 15:45 發表

公起....
其實底板線路氧化左有咩問題?

引用:
原帖由 adrianyahk 於 14-7-2008 16:00 發表

同你個腦生左鏽既問題一樣....掛

講真有咩影響?

發新話題