22 12
發新話題

小弟的新玩具(相片更新)

小弟的新玩具(相片更新)

今日出左去買新機...
屋企人話想40d換50d...
我反對ga...不過佢地比錢...
冇聲出

暑假想學下攝影,
有冇師兄好有介紹

仲有買支70-200mm f4 usm好唔好?
新手咩都唔識...
thx

附件

4-7-2010 21:32

8-7-2010 16:19

8-7-2010 16:19

引用:
原帖由 kennard 於 4-7-2010 22:19 發表
枝24105L 個hood裝唔好wo
杯黎嫁
係呀係呀....
我都save up緊錢買支真

引用:
原帖由 khkenny2 於 5-7-2010 00:09 發表
小小白一系買有IS版一系買小白...
大佬唔洗錢咩
小小白都係5000蚊到咋....
唔知呀...
都係等有錢先算

引用:
原帖由 khkenny2 於 5-7-2010 11:37 發表

小小白無IS五千得吾得阿....
我用泥但係吾夠錢買小黑3
結果買左支sigma 50-150/2.8 EX II HSM
70-200用系apsc我覺得太長
冇is 5000得arr...

引用:
原帖由 kennard 於 5-7-2010 20:55 發表

我仲係用緊55250is 咋
其實質素得唔得先?
平平地係抵入...
不過f5.6就諗諗先

引用:
原帖由 kennard 於 6-7-2010 22:07 發表

50-200個段就真係唔錯
200打後就有d散
對焦好慢 仲成日對唔到tim
不過千幾蚊 真係抵玩
仲有個is好掂

http://www.civiliangunner.com/cg ... &extra=page%3D6
小弟之前用黎 ...
小弟主要用途都係影車多....
應該要對蕉快d?
有usm應該比較好...
55-250都可以諗諗....影靜態野應該ok?

聽日仲入多隻70-200既杯呀...
248$

引用:
原帖由 Vindicator 於 7-7-2010 22:34 發表

有usm好好多
對蕉快唔快都要視乎機本身
我仲以為對蕉快唔快關usm事tim...
咁usm除左靜d咁仲有乜唔同?

引用:
原帖由 khkenny2 於 8-7-2010 04:43 發表

USM是馬達而已喔
快吾快準吾準係睇部機
usm就是這樣?

引用:
原帖由 飛哥仔 於 9-7-2010 23:02 發表

唔好買無IS版, 玩小小白就係睇中輕鬆方便有機動性, 手提有IS真係好好多, 而且得F4唔夠光時有IS真係好好好好多.....忍下手等多陣啦...

我而家都想換部50D/7D , 不過有FRIEND叫我等到9月先.....8月有可能有新機 ...
有is版都要成8000幾9000...

引用:
原帖由 飛哥仔 於 9-7-2010 23:29 發表

對焦快唔快係同有無USM有關, 不過有無迷焦, 成功對焦能力, 判斷成功對焦既速度係同你既BODY既對焦系統同埋你用緊既光圈有關...要睇你既對焦點係點......直型....十字...雙十字...對唔對應2.8光圈....等等... ...
8000蚊....
睇黎要取捨買iphone4定70-200....

引用:
原帖由 飛哥仔 於 10-7-2010 08:27 發表

如果係既...個人覺得....以你對$8000既限制...講質素你存多小小錢買384仲好d @@......如果講價錢, 買sigma APO 150-500mm F5_6.3 DG OS HSM唔錯..... (行貨7000有找...)

當然...以上兩支你要有夠力既腳架 ...
小弟咩都唔識- -
384是什麼東東來?

朋友仔話70-200 f4都夠我玩...
但係問題就係non is 同 is問題....
問多樣,,
拎黎影陸運會同水運夠唔夠洗?
THX

引用:
原帖由 飛哥仔 於 10-7-2010 18:37 發表

一般運動埸....唔夠......至少400....
i see....
sigma的鏡頭應該冇canon 的L咁好?
是事實嗎?

引用:
原帖由 飛哥仔 於 10-7-2010 19:05 發表

好多方面, 係事實, 不過近期出既新鏡已經開始接近canon鏡既質數.....sigma鏡最大既吸引力係.....平...名埋出埋d人想要但canon唔出既焦段
http://www.price.com.hk/product.php?p=108814
http://www.price.com.hk/product.php?p=112291

哩兩支都幾大包圍下...
係咪都有防震同超聲波摩打?

22 12
發新話題