發新話題

中共新一代056型輕型護衛艦下水

引用:
原帖由 JBL 於 26-5-2012 22:23 發表

PLA這型艦是每次4艘一起造,過兩日第二艘又會下水了,共軍目標係50艘以上,全面控制整個南中國海.......
可惜呢隻野得中短距離既對艦武器...
縮縮北行鳥 =口=

引用:
原帖由 WAIKO01 於 27-5-2012 08:39 發表

我想師兄最近一定看完“超級戰艦“來 ,就以我所知大口徑艦炮(火藥動力)沒落的原因是因為其操作維護成本和其準度的效費比不及導彈,而且載艦的大少要求也頗多,不過,火炮也有單發比導彈便宜,得益於現 ...
記得波灣果時, 美軍初初狂扔戰斧, 後尾發現成本太貴唔掂,
拖左隻密蘇里號去開炮轟炸...

不過對艦既話,飛彈就一定好過炮既
之前睇書講,戰艦個炮塔有三個管,第一炮發射係要黎睇落點之後修正
第二炮同第三炮(如果第二炮打唔中第三炮都要修正)先係真打...
而且設計上隻艦都好多限制,例如船身大細, 船底形狀,
果時日本隻大和號好似話係特別設計過隻船底,所以佢向側舷開炮既時候唔會反船
縮縮北行鳥 =口=

引用:
原帖由 WAIKO01 於 27-5-2012 16:56 發表

也就是波灣才發現導彈對一些低價值目標的交換效費比太低(如軍營),所以開始了用制導炮彈用於降低成本的研究,但傳統火藥火炮的裝艦和彈道特性限制,所以還是只停在研究上,主流還是以導彈為主體,可能要等到磁軌道 ...
始終炮彈都會因為地形而受影響,就算磁軌炮面世都有d難動搖到導彈既地位
而且磁軌炮聽聞加陣仲未微型化到,好似要裝係d比較大型/核動力艦船度?
引用:
原帖由 yamatoyan 於 27-5-2012 15:45 發表
你講得o岩....飛彈準確度高,射程亦較遠......
完全可以取代艦上大口徑主炮......

但係又唔係唔再興用主炮,只不過係用唔著姐........
現代o既戰艦都有小口徑主炮嫁啦......
係用黎配合CIWS做近接對 ...
立即諗起果段片..."北極熊如何有霸氣地拍烏蠅"
30mm CIWS 怒射海盜小木船....

縮縮北行鳥 =口=

引用:
原帖由 fai84 於 27-5-2012 21:24 發表
你知唔知咩叫超地平效應?
著彈點離隻船太遠,
所以因為地球係圓型灣左落去睇唔到果個?
縮縮北行鳥 =口=

發新話題