發新話題

900大專失業者領綜援 4年增八成

唔知幾時開始, 就有班憤青走出黎成日講「社會權利」,
但有權利時候, 就會有義務,
佢地有幾時有講過自己既「社會義務」?

不知所謂
縮縮北行鳥 =口=

引用:
原帖由 里安 於 28-3-2011 16:30 發表
而家D 80後,成日覺得個社會欠左佢咁!

唔X願做,又要問人囉錢,又要發窮惡!

http://hk.news.yahoo.com/article/110327/4/nhet.html
唔知幾時媒體同某D政黨就向D年青人灌輸埋呢D咁既奇怪思想
最抵死就係班後生仔完全比人洗晒腦...
縮縮北行鳥 =口=

引用:
原帖由 kimkileo 於 28-3-2011 17:08 發表

似乎要一個大災難黎好好教訓下呢班人....
其實我覺得呢班人,係上面派落黎
搞到香港亂糟糟,最後搞到班憤青暴動又或者令到香港治安受影響,
到時阿爺就可以用香港人已經控制唔到香港做理由,
正式收番香港, 結束港人自治...
縮縮北行鳥 =口=

引用:
原帖由 victorlee48 於 28-3-2011 17:33 發表

咪傻啦~根本就係香港人質素越來越差
你吾知香港越來越多人比人叫做"港璨"o羊?
一直以來我地引以爲傲的香港拼搏精神已經蕩然無存
只係我地吾肯面對現實
咁呢個就當然係主因
最慘就係所謂既拼搏精神已經變晒質,
只係變成無盡既OT, OT同OT...
縮縮北行鳥 =口=

引用:
原帖由 Boniface 於 29-3-2011 00:18 發表
個個想做份好睇的工,但係自問有咩能力
讀完大學又如何,有master degree 又如何!
見工問,你有咩野技能?我讀完XX系畢業
我係問你技能,唔係問你讀咩野系。er.........
你平時會有咩野活動?er....同朋友行街, ...
所以我見工絕對唔會講自己係讀咩畢業...
講真果句,我讀咩畢業,一早寫晒係CV度啦,當個INTERVIEWER盲既咩

之前試過INTERVIEW,
見到有女仔著大低胸小背心,男仔IN著運動衫(仲要臭既)同波褲,
唔好話INTERVIEW SKILL唔得,著成咁入去已經有問題,
最抵死既係佢地會話,「呢個係我既風格,我著成點,同做野效率冇關」

縮縮北行鳥 =口=

引用:
原帖由 Boniface 於 29-3-2011 00:45 發表

好多人都係答非所問.....
連自己有咩專長,有咩技能都唔知,亦或者真係無....
大學生通街都係,你要識得sale自己,你有咩野特別,令顧主覺得唔請你唔得。但好多人唔好講sale自己,連同人溝通都有問題....
有D連自我介紹都唔掂
之前GROUP IN,一開始自我介紹,人地叫用普通話或英文(抽既,冇得簡), 自我介紹兩分鐘
有個女仔抽到普通話, ER左好耐都開始唔到, HR果位姐姐已經好好人咁話"不如你諗多陣,比其他人講左先"
結果我地講晒,佢都未諗到,之後HR問「咁不如你用英文啦」,佢都擰晒頭,
最後HR黑晒面...「用廣東話啦你,咪晒時間」
縮縮北行鳥 =口=

引用:
原帖由 alien 於 29-3-2011 11:51 發表
請恕我睇完單新聞後講左一句問候人家的娘的話
納稅人已經比咁多錢黎等政府開咁多個學位額(以前一年邊有咁多學額比jupas,遲下仲多)
出黎唔老老實實做工,就算話你工作錢途唔夠1萬幾入到交稅網,你都應該要想下減輕 ...
最正係仲要調番轉同你講一句
呢D係社會既錯,社會要向我負責,而且我加陣做義工,咪當拎公帑做地區工作囉

思想扭曲晒,都唔知咩人灌輸比佢
縮縮北行鳥 =口=

發新話題