21 12
發新話題

解放軍輕兵器及"中華神盾"

引用:
原帖由 aizikovitz 於 8-5-2012 12:28 發表

依家我覺得最不明朗既因素就係船上既兵仔 有隻再好既船兵仔唔點當都係廢船一隻
but you know , china not like american 人地美國訓練出黎真係唔同 可能最終會輸係依到
咁我相信又冇咩既,訓練質素我相信唔會話真係差太遠,反而係實戰...(雖則美國D艦都冇咩點比人打...一味打人)
引用:
原帖由 tango10 於 8-5-2012 20:49 發表
二戰時的德國卑斯麥號英國艦隊狙擊, 被雙翼機擊傷後自沉.
英國派去星加坡的的威爾斯新王號Z艦隊被日軍截殺沉沒.
日本的大和號被美機送入大海,
英國的切菲爾德號被阿根廷法制飛魚導彈報消,
似乎戰艦先進都好, ...
某程度上我覺得中國呢排開始增加起呢類導彈艦就係拎黎防空...始終如果真係靠空軍做防空佢收得皮....

縮縮北行鳥 =口=

引用:
原帖由 tango10 於 8-5-2012 21:35 發表

配合航母, 航母又提供護航!
好可惜中國加陣得一架未用得既舊型航母...
搞掂之後仲要整飛機,訓練機師...都唔知幾時先用得T_T
縮縮北行鳥 =口=

引用:
原帖由 tango10 於 9-5-2012 19:18 發表

其實我都唔知架? 因為國產航母尚未列裝,所以艦隊防空近的可由岸基戰機提供協助,遠的只可靠本身防空導彈, 
不過沒有空中保護始終大風險! 所以配合航母是最重要。我好混亂呀!
航母本身都有戰機負責Combat Air Patrol,
其中一個作用係保護成個航母戰鬥群,
所以其實都叫相輔相乘的...
縮縮北行鳥 =口=

不過始終中國有樣野有少少優勢既, 就係夠多人...而且資源都總算自給自足到(是嗎? 不太清楚...)
必要時動員大量人手建造新武器...學美佬二戰咁一星期啤一隻航母仔出黎...
縮縮北行鳥 =口=

引用:
原帖由 aizikovitz 於 19-5-2012 00:25 發表

但係中國既槍由其係95式真係太嘈...  
不過後彈匣既設計係咁
反而佢把92式手槍我覺得真係點 無論手感定係聲音都覺得一流
而且用既係9MM既子彈 最特別仲要係尖頭彈而唔係圓頭(即係類似步槍子彈)
我記 ...
其實95論人體工學黎講手感算唔錯, 而且設計上佢比較偏向比體型細既中國人用
所以感覺上點都比56式好少少既...

但果次開放日我拎起支95連榴彈炮果下...支榴炮甩左出黎
之後個兵哥叫我比番支野佢, 見住佢一野如來神掌啪番入去...
似乎只係卡住TRIGGER GUARD前面果舊野同有舊野定住槍管(類似M203前面隻扣)
引用:
原帖由 WAIKO01 於 19-5-2012 11:53 發表

基本上都是美國的“頸圈“,一脫離卅對抗美國系統就變成“無用“ ,中國選用俄國的技術不是因為先進而是無奈之舉
大陸黑客強勁, 就算有IFF鎖應該都爆到既

縮縮北行鳥 =口=

引用:
原帖由 WAIKO01 於 19-5-2012 17:22 發表

95和03都有這個問題,就是單槍是順手的,但裝了附件就... 而且附件是專用的,雖然是同一槍族的095和03式但裝的鏡是不能通用的...
IFF方面,中國貴為“cOPY“大國,要繞過這個問題應該不難。前 ...
其實95裝左榴彈砲都唔係唔好渣手...我只係冇諗過咁易甩...
引用:
原帖由 fai84 於 20-5-2012 17:15 發表
無左iff 美國佬就唔識打仗?
波斯灣坦克戰證明,美佬成鬼日Friendly fire,有好少少
縮縮北行鳥 =口=

21 12
發新話題