發新話題

唔洗幾耐玩完

我之前做過份類似保安既野(美其名為物管), 入職要求係大學生
縮縮北行鳥 =口=

引用:
原帖由 wingb_bee 於 27-4-2011 10:35 發表

私家樓?
高級商廈

我去讀保安牌果時比全場人問到我嘔血..."點解你咁後生走黎讀"
縮縮北行鳥 =口=

引用:
原帖由 easygo 於 27-4-2011 11:25 發表
如果因為咁, 覺得讀書多無用就絕對錯誤..
我出黎工作20年, 你問我讀書多有咩好處我無資格講, 但讀書少有咩壞處, 我就非常清楚..
書到用方恨少係非常真實而且絕對正確, 有機會真係乜都要讀一餐..  唔好諗有無用 ...
師兄講得冇錯
但我發覺加下,中五中七出黎做陣野,到有需要再讀個PART TIME DEGREE仲好,好過中學直上大學
縮縮北行鳥 =口=

引用:
原帖由 mkmonkey 於 27-4-2011 12:11 發表
因為自己搵得少,就要眼紅一個比較正常既工資?

問題唔係最低工資太高,而係大學生入職人工太少,先係問題所在吧?
我又唔覺係大學生入職人工少
加陣大學生入到間公司,
就代表佢會叻過其他唔係大學生既同事咩?
如果唔係既,咁點解要比高人工佢
縮縮北行鳥 =口=

引用:
原帖由 mkmonkey 於 27-4-2011 15:24 發表

可以,如果你既工作係寫漫畫評論/漫畫篇輯/出版業既話。

另外,如果師兄真係可以研究得出真實可行既北斗之拳既拳法,咁你直頭係一代宗師添啦!仲使鬼講讀書/搵工/賺錢咩 ...
香港有幾多個黃玉郎丫...唉
縮縮北行鳥 =口=

引用:
原帖由 mkmonkey 於 27-4-2011 16:00 發表

一部行 i7 既電腦 ,同一部行 celeron 既電腦,
一部 mark 緊萬幾,一部 mark 緊三千幾。

因為你要行既 program 簡單,其實 celeron 就夠,但你堅持要買部 i7 既機返黎,但就同個 sales 講話我個 software 用 ...
其實加陣班大學生既心態
就好似買汽槍咁, 買左支日本名廠貨左改右改,加埋幾兜野
之後發覺落場, 無論力水, 準繩同射速都同支原裝冇改既國狗差唔多
咁就自然會有種"有冇搞錯"既感覺...
縮縮北行鳥 =口=

引用:
原帖由 zeta 於 27-4-2011 17:09 發表

又唔怪得喎...
港英年代政府行精英教育, 大學出黎肯定有錢賺 (做哂ao,律師醫生)
e家響大學3年比左十幾萬學費寫paper做project
出到黎換番黎嘅只係多2000, 咁不如唔好讀慳番d學費, 早d出黎開工好過啦
係架,你走去讀書同你改槍一樣咋嘛,
你晒咁多錢同時間去整,都係想改到支槍射得準同遠過人地果支
點知出黎同人地支原裝冇咩分別既時候
唔係話大學生覺唔覺得自己巴屎閉,呢種唔甘心既感覺老實講好自然...

不過又咁睇,好多人讀大學,都係逃避現實,想唔咁快走入社會大學就真...
縮縮北行鳥 =口=

引用:
原帖由 wing383 於 27-4-2011 17:33 發表

咁咪就係要反醒下lor,係咪個個大學生都咁低人工先?
人地努力讀書1st honor又係大學畢業,你hea 下hea下 2nd lower...甚至3rd又係所謂大學畢業,咁唔通又一樣starting la喎??!!
唔好忘記,依家d degree, mast ...
我都係打個比喻講下呢班友既心情姐,師兄稍安毋躁

我地之前都有個好例子,本港名大學first hon畢業,之後以高分獲取研究生身份
結果畢左業連工都搵唔到要去拎綜援

有時呢家野,真係睇人多過睇你張cert

縮縮北行鳥 =口=

引用:
原帖由 zeta 於 27-4-2011 17:21 發表

又唔係咁講, 你連張紙都冇時好多工in都費事比你in...
唔計d大公司啦
但好多時我發覺就算冇大學學歷,
寄信去in d要求大學學歷既工, 佢有時都會有得in...可能只係d人唔敢寄去?
縮縮北行鳥 =口=

發新話題