38 123
發新話題

二手買賣最唔想遇到三種人

引用:
原帖由 0050100 於 1-9-2024 01:11 發表
去到交易又點呢!賣家咪又係遲到!話拒絕驗屍官果D更要小心,真係唔使睇,唔使驗?賣家就係君子?
真金白银,買二手冇覆灼!偷龍轉鳳,移花接木,做色翻新….. 有咩未遇過,問多兩問又西面,E家都係二手Ú ...
二你買賣只能講買家同賣家都講運

自由市場,自己衡量,我見到心頭好hold左都會加錢,但自己放野應承左人就唔接受人地加錢
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

引用:
原帖由 kornhill401 於 31-8-2024 17:31 發表
曾經已約定'A '君交收,後接到'B '君來電.
我告知佢,已經有人要左;'B '君話比多500蚊,
叫我比佢...?
我試過一次咁賣應承左下一位比較高價既買家B, 反正第一個approach果位A都要等多排先交收, 但成事之後都有D後悔/心有有D過意唔去, 覺得自己無信......
所以之後都有再遇過HOLD貨有人加價想收, 但已經唔會應承人, 只會講明比佢排, 如果前面位買家最後放棄會再APPROACH排隊既約交收, 如果HOLD貨果位已經成事既就MSG講聲已經賣左就算~
甚至放二手有賣家主動想落訂/比錢先, 我都拒絕, 因為我想做一個有信用既賣家, 我話左賣比你就賣比你, 唔會因為你落訂就更加穩陣(雖然呢個想法我有時都會覺得好古板好蠢)

引用:
原帖由 stevechau 於 2-9-2024 19:17 發表

我試過一次咁賣應承左下一位比較高價既買家B, 反正第一個approach果位A都要等多排先交收, 但成事之後都有D後悔/心有有D過意唔去, 覺得自己無信......
所以之後都有再遇過HOLD貨有人加價想收, 但已經唔會應承人, ...
又唔係好等錢洗,無謂搞臭自己

回覆 34# 的帖子

係啦......果次之後回想都覺得自己唔好

引用:
原帖由 stevechau 於 3-9-2024 20:34 發表
係啦......果次之後回想都覺得自己唔好
觀點與角度,當做投資,不用自責.

引用:
原帖由 kornhill401 於 4-9-2024 20:19 發表

觀點與角度,當做投資,不用自責.
我估果位師兄唔係諗投唔投資
呢個問題似乎關各位有幾重視誠信二字多d

以前咁多年賣野交收過估計二百次以上,基本上大多爽快
印象中方試過只有一,2次放飛機,壓價都會有,通常一千幾百野爽快平一百幾十冇問題既
幾千平3,5百都可以接受,最怕驗屎官,所以基本外皮有明顯花痕/傷痕會注明並特寫影張相提示下,如果內部或彈夾井或拉T骨位有正常使用磨損就無謂執著,最怕就係完美主義者挑剔你2手點解有正常使用磨損
不過都遇好少,可能論壇放野比app人乾淨得多,而家草埋一堆野都懶得放

38 123
發新話題