31 123
發新話題

海外置業中伏

海外置業中伏

海外置業中伏|買日本樓丟空3年租唔出賣唔出 港女連環不幸白交$20萬管理費

近年不少港人都喜歡投資海外房地產,但事前謹記做足功課。TVB節目《東張西望》報道,一名女子在3年多前購入位於日本大阪府的「一戶建」(即獨棟住宅建築),原本以為可以每月收租獲利、10年內回本,未料剛置業不久,租客便破產要搬出,之後又遇上疫情加上位置偏遠,令物業租不出又賣不出,結果幾年來不但幾乎零回報,更要白白支出20萬港元作管理費及招租,令她有感受騙。

https://hk.ulifestyle.com.hk/top ... E7%90%86%E8%B2%BB/2

---

今日起講理財。
我唔知係咪閱讀理解差,睇內文幾搞笑,買40萬的樓,但3年管理費就20萬依下先好野,簡直係極限操作。

隔山買牛,有實物收到.算好了!

我去中山買樓等退休都好過佢。

數學題
一個月租金幾錢
Exemplo ducemus
[img][/img]

文章就無話月租,只係話可以收12.4厘回報。

附件

21-6-2024 22:50

呢啲手法三十幾年前已經有。
引用:
原帖由 reniless 於 21-6-2024 22:43 發表
文章就無話月租,只係話可以收12.4厘回報。
究竟世界上還有神嗎?

回覆 5# 的帖子

十年回本
400000/10/12=3333
8xx管理費
200000三年管+廣告
Exemplo ducemus
[img][/img]

呢班慘好多,俾左錢.連層樓都見不到.
圖片來源:東方日報.

引用:
原帖由 kornhill401 於 23-6-2024 02:01 發表
呢班慘好多,俾左錢.連層樓都見不到.
圖片來源:東方日報.
逃緊生?而家逃左去邊?

引用:
原帖由 051039 於 23-6-2024 02:43 發表

逃緊生?而家逃左去邊?
百年一遇大洪水? 9級地震?
核電廠洩漏幅射? 戰亂?
俾人追殺?

隔個灣買自己人既樓都可以中伏, 可況隔個海買外國人樓?
自己錢, 自己事

大陸爛尾樓由8-90年代到依家一直都有,都唔係新鮮事。講投資理財個本金都打左靶,對我嚟講更加無野值得講。

1994年,佢地有D,仲未出世?

個案之一:該名長者姓許,今年68歲,他在1994年以分期付款方式,購買寮步鎮一個面值超過22萬元的屋苑單位,
原訂於1995年底收樓,但地產發展商其後易手,令到收樓變得遙遙無期,自此他便停止分期供款,事件拖延至今超過12年。

我個帖方向係理財,吹下賺蝕之間平衡。

個本金打左靶就無野再值得講,話受騙咪去法律途徑追討。
上次慌張四望都有講個香港師奶打官司兩年成功追討錢都袋埋入袋。

---
硬要我的講話,咪重頭搵過本金再投資。
但我個重點仍係理財。

...輸左再尼賭過,有賭未為輸...

31 123
發新話題