發新話題

[Tanaka] 關於Tanaka左輪Heavy Weight 問題

關於Tanaka左輪Heavy Weight 問題

小弟剛入左輪呢個坑,偏向收藏,間中把玩,易於打理耐玩既取向
看到好多前輩都推介Tanaka呢個品牌,自己都做過功課知道有分好多版本
好似Jupiter Finish 係以Heavy Weight材料去電鍍同拋光出黎,所以比一般Steel Finish易保存無咁容易氧化

但好奇一問Tanaka既 Heavy Weight到底可不可靠,算唔算耐玩同保存。
金屬粉末比例算唔算高? 比起其他日廠,例如WA廠
因為都有聽過d前輩講,Tanaka隻 Heavy Weight 硬性唔多好,而且剛性會比一般ABS膠槍差
不知道真還是假的?

如果論收藏其實Umarex既 M29左輪又好唔好? 暫時見到M29除左一面刻字唔仿真外
整體好似同真品十分之相似,連Finish都係
只係唔清楚Umarex既M29握把位有沒比Tanaka肥大,同埋耐玩,保養方面會唔會無Tanaka咁好呢?

暫時Tanaka既Steel Finish 同 Jupiter Finish不太敢碰,好擔心氧化既問題
所以暫時考慮Umarex既M29 / Tanaka既M29 Heavy Weight (Model Gun/GAS)
如果Tanaka的話,前輩們會比較推介Model Gun 還是 Gas?

先考慮:落埸玩?收藏用?打得出?打唔出?
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

引用:
原帖由 jacko 於 22-6-2024 21:20 發表
先考慮:落埸玩?收藏用?打得出?打唔出?
thx ching提醒!!!
本人偏向收藏用,玩下入彈退彈,唔一定擊發都ok
主要都係對Tanaka Heavy Weight既迷思

引用:
原帖由 CGFSEAN817 於 22-6-2024 21:33 發表

thx ching提醒!!!
本人偏向收藏用,玩下入彈退彈,唔一定擊發都ok
主要都係對Tanaka Heavy Weight既迷思
收藏就一定係Tanaka, Umarex M29多左螺C位,marking亦唔好睇,落場打就好,要退殼無咩可以選,tanaka cap槍先得,gas槍行”飛馬”系統, 無得玩退殼

附件

22-6-2024 21:59

22-6-2024 21:59

別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

引用:
原帖由 jacko 於 22-6-2024 21:59 發表

收藏就一定係Tanaka, Umarex M29多左螺C位,marking亦唔好睇,落場打就好,要退殼無咩可以選,tanaka cap槍先得,gas槍行”飛馬”系統, 無得玩退殼
多謝師兄解答
係Umarex Marking方面真係唯一果個位唔好,雖然我都接受到,因為見佢收藏+把玩都唔錯咁,始終又金身Finish都比想像中好
同埋主要係見佢同Tanaka Heavy Weight價錢差唔多,所以都好奇到底Tanaka隻Heavy Weight表現係點,唔知襟唔襟玩同保存?
見有d師兄話Tanaka隻Heavy Weight 唔多夠硬身,反而比較脆無一般ABS咁好,唔知真定假

King Arms的Python都係另一選擇. 金屬,
可以玩彈殼,有快速入彈器俾埋.價錢都係1千幾百.
遇到減價,仲係1千有找.

除左4吋之外,仲有6吋,還有黑色版本.

引用:
原帖由 kornhill401 於 23-6-2024 01:19 發表
除左4吋之外,仲有6吋,還有黑色版本.
正啊師兄,我今日都睇左造功唔算精緻,但真係便宜又大碗,仲要入GAS就玩得
marking又做足,鋁body+鋼trigger,Hammer
唯一可惜搵唔到 4吋黑版

btw 今日試左 Tanaka既Heavy Weight M10比想像中仲似金身
仲要手感非常之咁好,對比umarex支m29,雖然兩支口徑唔一樣
但真係質感好好

其實個Marking,唔關原廠事。
個槍管固定方或不算跟足,多了一些螺絲位。
但以操作性來說,真係無話可說。
最大問題是打岀來冇力,內管亦太短,一般IPSC紙皮靶都打唔穿;打反Poppet更加係妄想。
引用:
原帖由 CGFSEAN817 於 23-6-2024 08:04 發表

正啊師兄,我今日都睇左造功唔算精緻,但真係便宜又大碗,仲要入GAS就玩得
marking又做足,鋁body+鋼trigger,Hammer

btw 今日試左 Tanaka既Heavy Weight M10比想像中仲似金身
仲要 ...
究竟世界上還有神嗎?

Model Gun。
但市面上還有「國際」輪,何不考慮一下?
引用:
原帖由 CGFSEAN817 於 22-6-2024 20:04 發表
小弟剛入左輪呢個坑,偏向收藏,間中把玩,易於打理耐玩既取向
看到好多前輩都推介Tanaka呢個品牌,自己都做過功課知道有分好多版本
好似Jupiter Finish 係以Heavy Weight材料去電鍍同拋光出黎,所以比一般Steel F ...
究竟世界上還有神嗎?

Tanaka 的Jupiter Finish 超耐玩。( 銀色M629).超過20年。另外steel  finish 的[local]1[/local]python 357 超級靚。耐用未知。因只玩了一年。

引用:
原帖由 kpc 於 23-6-2024 17:33 發表
Tanaka 的Jupiter Finish 超耐玩。( 銀色M629).超過20年。另外steel  finish 的[local]1[/local]python 357 超級靚。耐用未知。因只玩了一年。
之前有考慮過 Jupiter Finish但真係得返d冷門款,咩J-POLICE果類型
我比較鍾意K-FRAME底,基本上無緣了...
同埋Heavy Weight實際手感真係好似金屬,比想像中好
暫時睇中M13 3吋,其次M36/M10

引用:
原帖由 48191 於 23-6-2024 15:28 發表
Model Gun。
但市面上還有「國際」輪,何不考慮一下?
師兄,國際是咪就係 Kokusai ?
想請教下有咩分別
如果係Kokusai我見有部份款,係金身 聽聞係鋅合金 ? 但都真係貴同難搵,唔知佢另外既HW料金屬感係唔係比TANAKA再重D呢
同埋見款式似無Tanaka咁齊全咁,暫時睇中M13款 3吋, 之後先 M36 > M10

第一個答案,係。
國際「在當時」是質量最好的Model Gun。
不錯,國際的不是鋼,是鋅合金。
以Tanaka現在的質量也不及當年的國際。

不過如果以重量及樂趣來說,台灣那枝非常合格。
引用:
原帖由 CGFSEAN817 於 23-6-2024 17:59 發表

師兄,國際是咪就係 Kokusai ?
想請教下有咩分別
如果係Kokusai我見有部份款,係金身 聽聞係鋅合金 ? 但都真係貴同難搵,唔知佢另外既HW料金屬感係唔係比TANAKA再重D呢
同埋見款式似無Tanaka咁齊全咁, ...
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 CGFSEAN817 於 23-6-2024 08:04 發表

仲要 ...
我都偏向中意玩有入彈殼金屬輪,如果師兄想方便D一入GAS就可以玩下既,就買KINGARMS PYTHON,仲平過U記M29,不過實物我覺得U記靚仔;睇下師兄中意純手感+退入彈,定要得閒無聊射兩下啦,如前者就買U記M29,後者就KINGARMS PYTHON較適合, 當然都睇下中意M29定PYTHON個款啦~

發新話題