發新話題

航青團步操表演 12.10.08

引用:
原帖由 yik68 於 30-10-2008 18:26 發表
我都認同, 想當年中二至中三都玩了一年 , 當時參加時都係因為套 PTU 制服有型才玩
我意思係指, 當時入航空青年團時, 係因為套制服幾型仔,和警察部PTU相似,加上有得玩真槍才加入,

So I did some searching and found this, UK SCC continuity drill display, guess this took place on the Rembrance Sunday 2007
http://au.youtube.com/watch?v=hmXcwooJh ... re=related
("Raiders of the Lost Art"....)

These were taken on the National Day 2008 - kind of annual drill "competition" between the 3 Corps

HKSCC:
http://au.youtube.com/watch?v=6y0NF3gppbQ
("The Empire Stirkes Back"..stromtroopers!)

HKAC:
http://au.youtube.com/watch?v=kYp1neii508

HKACC:
http://au.youtube.com/watch?v=be6CL2iYloY

Not perfect, but the kids surely put in a lot of hard work. Note how the three Corps do things in their own style

AC退步既原因
有幾樣
我記得我岩岩PASSOUT 就會有一個3日2夜既操槍
但係宜家冇左
成日改.....話跟DRILL BOOK 不過就跟本最新既DRILL BOOK
不過唔該我地操果枝係SLR   唔係SA80   
班所謂既步操教官就係到改改改    好心用番以前果本啦
『皇家香港軍團(義勇軍)少年領袖團』之延續又去左邊

重有宜家既GUARD隊冇紀律可然   你睇睇http://www.civiliangunner.com/cg ... &extra=page%3D1  D個POST就知

Photo history of the unit behind the show

http://hk.youtube.com/watch?v=MZM_-mM2VYc&feature=related

QCS performance at the Royal Albert Hall on the eve of Remembrance Day 08

引用:
原帖由 lls1215 於 5-11-2008 13:47 發表
AC退步既原因
有幾樣
但係宜家冇左
成日改.....話跟DRILL BOOK 不過就跟本最新既DRILL BOOK
班所謂既步操教官就係到改改 ...
其實你知唔知而家係用緊邊本 Drill Manual 架??
如果你上過 Drill Course 應該知, 所有步操動作係跟 1990 Drill Manual, 而槍操動作因為係 SLR, 所以係跟 1965 Drill Manual, 唔該問清楚先上黎發言, 否則誤導公眾. 亦唔存在步操教官改改改, 因為係既然採用得英式操法, 就梗係要有 update嘅 manual去support. Manual 話係咁操就咁操, 唔到個 DI 鍾意點就點, 否則就好似以前咁, 九條足咁亂. 如果今日出一本最新 2008 Drill Manual, 都會跟最新版本喇. 呢個亦唔係傳唔傳統嘅問題, 如果唔係1997回歸, 而係2000年回歸, 我諗當年老防都轉哂用SA80. 咁你話老防傳統係應該操邊隻槍呢?? 不如淨係操矛算喇, 揸矛揸盾最傳統......
至於你覺得成日改, 以我觀察, 根本就係以前嘅 DI 唔跟manual, 教錯哂, 而家揸返正, 跟返manual教你又唔習慣, 覺得唔係你學開果套, 我建議你不如認認真真上一次Drill Course, 或者 DI Course (如果閣下qualify的話)再引證返我呢一番話.

老防本來是想換槍.
傳聞試過好多款, AUG都在測之列. 不過發覺SA80唔多掂, 結果揀唔落手, 所以就没有下聞.
後來啹加要準備解散, 所以想把倉庫的M16傳比老防.
不過老防槍房班人發覺批槍完全唔掂, 結果無要到.
結果就用批買槍錢買在110 及90囉.
後來ASSAULT TROOP 向啹加借用了一個班的90式裝備及SA80, LSW咁作最後紀念.
所以後來演習時就出現各SABER Sqn 用slr,
女兵排用ar15a2,
assault troop 用sa80的景象.

啹喀兵的 AR15係 60年代的三义咀,當年都有二十幾年槍齡勒

六七年重有被繳械歷史,用嚟「行住」當年既邊區警司(白帽邊警官) 同啹喀步兵營中校營長 (最左手邊穿綠色barrack dress者),戰俘一樣,落足面!

老防 Small Arms 中,小弟眼見最精靈的就係「上帝」之槍 - Colt Commando

引用:
原帖由 coldstreamer 於 13-11-2008 13:28 發表

其實你知唔知而家係用緊邊本 Drill Manual 架??
如果你上過 Drill Course 應該知, 所有步操動作係跟 1990 Drill Manual, 而槍操動作因為係 SLR, 所以係跟 1965 Drill Manual, 唔該問清楚先上黎發言, 否則誤導公眾 ...
不要勞氣
小弟一問,咁現在AC用甚麼槍操?SLR or SA80?
如果仍是"長壽香",但用上最新SA80 Drill Manual會否大大不同?

引用:
原帖由 lls1215 於 5-11-2008 13:47 發表
AC退步既原因
有幾樣
但係宜家冇左
班所謂既步操教官就係到改改 ...
人哋無紀律就人哋自己掉架!
但我看你都無乜禮貌

HKACC "SLR Drill" with AR15 in Formal Parade

http://hk.youtube.com/watch?v=4z0lqkkm9wY

引用:
原帖由 B20_hk 於 13-11-2008 21:52 發表

不要勞氣
小弟一問,咁現在AC用甚麼槍操?SLR or SA80?
如果仍是"長壽香",但用上最新SA80 Drill Manual會否大大不同?
AC 現在仍是用SLR.
如前所述, 步操動作 - 1990 Drill Manual
槍操動作 - 1965 Drill Manual
基本上是兩本 Manual 並行, 所以不會以操 SA80 的動作方式來操 SLR!!

Well done Bryan, splendid work.

引用:
原帖由 auxair 於 13-11-2008 12:42 發表
啹喀兵的 AR15係 60年代的三义咀,當年都有二十幾年槍齡勒

六七年重有被繳械歷史,用嚟「行住」當年既邊區警司(白帽邊警官) 同啹喀步兵營中校營長 (最左手邊穿綠色barrack dress者),戰俘 ...
AR15 可以話係M16, Colt Commando既前身, AR15槍本身完全冇問題, 被繳械只係"行政"上既問題, 問題係當時英軍在邊區不淮有子弹, 所有既槍都係空槍........重衰過香港警察, 起碼都有子弹......
其實用乜槍係冇問題既, 最重要係軍人要服從命令, 唔會幫上級出主意.

如果各位無服從命令既基本既念, 又想學當兵就係好難叻!
井底之蛙, 啋你都傻!

jwlchan 兄,小弟所謂「繳械」乃相中情形,真係俾人攞左支槍指住自己!

發新話題