發新話題

hkac---軍事團體/制服團隊??

引用:
原帖由 B20_hk 於 29-10-2008 00:18 發表
AC班大Sir
重掛住以前啲日子
搞到個團不倫不類
搞套DPM制服就百花盛放
睇黎你都係內人, 你可以幫手"(OG)色" 誘啲大sir, 著返OG 呢??
我好想著返LOR!!

引用:
原帖由 Shan10 於 29-10-2008 22:52 發表

睇黎你都係內人, 你可以幫手"(OG)色" 誘啲大sir, 著返OG 呢??
我好想著返LOR!!
我係外人啫!!
只不過識人在內工作
官僚主義無得救/求
再者大部份人仍掛念舊嗰套
缺乏遠見...

引用:
原帖由 tango10 於 29-10-2008 11:28 發表

證明城巿化, 較少野外地區活動, 著灰色耐污, 與城巿較配合.
ACU呀~~笨
delete

引用:
原帖由 derek_lok 於 30-10-2008 00:03 發表

ACU呀~~笨
笨唔笨都好,灰色行動制服 1971年團隊建立時已採納。只是設計及用料與時並進而已。

Civil Air Patrol - USAF Auxiliary 現正推出藍色 BDU / flight suit 續漸取代 Woodland BDU 及 Sage Green flight suit。
佢地都冇推 Airman Battle Uniform

我都覺得灰色行動制服幾好, 城市/郊外都得, 又好睇, 唔知好唔好著呢

皇家空軍

其實依家好多隊伍已經無左其本身既精神,上就官僚,下就鬥爭....D CADET有無紀律已經不是重點.....我係大CAMP見過一個GUARD制服唔好,好心提佢就俾佢串:條BELT係咁KA,......阿!SIR!....我當堂O哂咀....講真,哩D咪家教LOW......又好似某一隊行山露營會穿DPM,但又穿NAVY BULY 上衣.....你上YOUTUBE可以找到佢地既MOVIE......我自己就真係未見過有人會穿著A'DUP"DUP"加DPM...每一隊都成日指住自己話自己D人最好,自己個隊最傳統,但D CADET係點心照......我近期最好笑既係,GUARD應該係最重紀律,BEST OF THE BEST,但竟然有CADET唔鐘意俾人話就走...而D 上大人叫D教官唔好再話D CADET,以免再少人...仲有既係升級既問題......14歲做AB??我就真係未見過有RPC一出學堂可以升SSGT........係GUARD度也文也"無",又串D 教官.......咩叫紀律呀.......真係前無古人LOW

咿, 自己人? 你好呀, 我都係受迫害的一班呀, 佢地好鬼傳統架~
問你死未, 所以我再重新一次

要入就希望你唔好入, 因為少年隊真係.............  信我!!!  
除非你自己好多時間, 講真既,

少年團既朋友入黎討論下啦

AC退步原因?
分化的原因?
歷奇化原因?
抄襲其他團體制服的原因?|
傳統被改變的原因?
多餘部隊成立的原因?

重係『皇家香港軍團(義勇軍)少年領袖團』之延續??

制服統一係ac跟本上冇可能
近年某些人物上場
大為改變ac制度 制服等等
原有既傳統冇曬
整係

yes, some of my friend(Cpl and LCpl) still don know how to set map  用對講機   落order....

唔係掛, 在我團是但捉個SCOUT(無柴)都識啦

皇家空軍

回復 20# 的帖子

灰色套working unitform是HKACC的trademark,八十年代只有Dressing&灰色working兩套U,任內從未有個迷彩服,師兄是那SQN的,...

Dressing, Working

+++++

Dress Uniform
formally No 2A and 2B Routine Working Dress

Work Uniform
formally No 3A and 3B Field Dress

No 3 Sqn -> Trg Dept -> Admin Gp -> A&S Gp

所以我成年前quit 左, 我做cadet 都覺得晒時間

引用:
原帖由 Royal_9413 於 6-11-2008 01:17 發表
唔係掛, 在我團是但捉個SCOUT(無柴)都識啦
要考"標準"就一定識  

發新話題