發新話題

航青團步操表演 12.10.08

回復 45# 的帖子

Dear Auxair Sir,

我知.....但我唔係話您, 只係睇到好多細佬又話點, 又話咁, 又講軍事知識, 又話俾order....etc 因而有感而發, 其實, 想學當兵, 第一樣就係服從, 唔係做醒目乜都識!
井底之蛙, 啋你都傻!

回復 46# 的帖子

吹水啫 好多人打十粒八粒.22就以為自巳係軍械專家..........chan兄aux sir,何必認真
尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 coldstreamer 於 13-11-2008 13:28 發表

其實你知唔知而家係用緊邊本 Drill Manual 架??
如果你上過 Drill Course 應該知, 所有步操動作係跟 1990 Drill Manual, 而槍操動作因為係 SLR, 所以係跟 1965 Drill Manual, 唔該問清楚先上黎發言, 否則誤導公眾 ...
絕對支持!我係J Corps 4年到入HKMSC才知過去的About Turn動作係錯!多年後返AC發覺還未改正,經一段日子先改到,初初還給細路批評!吹脹!

引用:
原帖由 topsoldierC11 於 14-11-2008 12:27 發表

絕對支持!我係J Corps 4年到入HKMSC才知過去的About Turn動作係錯!多年後返AC發覺還未改正,經一段日子先改到,初初還給細佬批評!吹脹!
在軍隊做乜都要有根有據, 全部依據Training Manuel, 唔係話你鍾意點做都得, 請問師兄我地可曾相識? 小弟22年在1993年退役, 最後在Sek Kong.
井底之蛙, 啋你都傻!

我係Wong LM Sir同期!你至係師兄先真!

引用:
原帖由 topsoldierC11 於 14-11-2008 13:51 發表
我係Wong LM Sir同期!你至係師兄先真!
我地係舊伙記, 咁你係边個Unit, 同 Wong LM 同期咁我可能見過你......你亦可能識我?

你同佢同期, 唔駛 Sir 佢呀!

井底之蛙, 啋你都傻!

Dragon Coy 後來去B Tp 29 Sqn RCT (29 Sqn QOGTR RLC) 94年12月31日走

B Tp is HMS Tamer?太耐都唔記得叻, 我最後6年在NTGP, Training Wing. 只得我自已係人, 其餘都係鬼及Gurkha....但我全香港, 新界, 九龍及東南亞都去既. 所以海陸空都有好多人識得.....
井底之蛙, 啋你都傻!

29啲生活都唔錯,冇97一定做落去!成條人生路都唔同哂!

引用:
原帖由 topsoldierC11 於 14-11-2008 14:21 發表
你知唔知你可以到英國再做架? 如有興趣PM/email我
井底之蛙, 啋你都傻!

10年期過咗囉喎?

引用:
原帖由 topsoldierC11 於 14-11-2008 22:21 發表
29佢去咗赤航做教官. 專教個班精英噢!

引用:
原帖由 tango10 於 14-11-2008 22:27 發表

29佢去咗赤航做教官. 專教個班精英噢!
Ray Sir, 此29是指29 Sqn!

S

引用:
原帖由 topsoldierC11 於 14-11-2008 22:29 發表

Ray Sir, 此29是指29 Sqn!
29 SQN 在解散前拼左入RLC嗎?
你走個陣是否RLC?
又入返去做的話, 又要重新來過, 又要絶對服從, 不過可能有保障.

引用:
原帖由 topsoldierC11 於 14-11-2008 14:26 發表
10年期過咗囉喎?
你今年幾歲? 係由退役後計起, 但如果你仍夠後生可以再入伍做正規, 唔係MPGS.
井底之蛙, 啋你都傻!

發新話題