發新話題

hkac---軍事團體/制服團隊??

引用:
原帖由 Rager 於 11-11-2008 06:47 發表

Chan兄 面書就係Facebook
唔知邊個譯既好名
唔該哂!
井底之蛙, 啋你都傻!

任何一個組織,一個團体,一個部隊如果有隊員恥以為伍或對隊制服不滿............你就不適合這組織了,所以忠於工作由忠於制服做起
尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 MS 於 11-11-2008 10:54 發表
任何一個組織,一個團体,一個部隊如果有隊員恥以為伍或對隊制服不滿............你就不適合這組織了,所以忠於工作由忠於制服做起
算啦, MS大佬, 再多講都係冇用既, 有d人係永遠聽唔到人地講既嘢, 全世界都係錯既, 一時又話咁唔對, 你觧釋佢又話另外一樣.......只有佢自已至arm,
井底之蛙, 啋你都傻!

回復 78# 的帖子

自信心爆棚...............好事喎,不過睇下對手的級數了,有時答案有變數
尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 lls1215 於 10-11-2008 00:21 發表

邊Q個話係童軍
AC就係AC    加上set map, 對講機, 落order唔等於patrol order    DD係CDT既基本野
有咩唔明   你自己入CAMP 學下先啦
patrol order??
邊Q個話童軍要識呀??童軍識黎有咩用??
童軍從來無標榜自己係所謂軍事訓練,,只係青少年制服團隊活動組織,,
領袖又好,,童軍仔都好,,學多樣野識多樣野,,點講都會對自已有益~~

做好自己本份先同人地比較,,仲要用自己團隊既兄弟姐妹同外人比較!?!?
而家d細路真係做到軍事訓練咩???哈哈哈
delete

引用:
原帖由 derek_lok 於 11-11-2008 13:59 發表

patrol order??
邊Q個話童軍要識呀??童軍識黎有咩用??
童軍從來無標榜自己係所謂軍事訓練,,只係青少年制服團隊活動組織,,
領袖又好,,童軍仔都好,,學多樣野識多樣野,,點講都會對自已有益~~

做好自己本份先同 ...
唉, 師兄, 講幾多都係冇用既!
井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 lls1215 於 11-11-2008 00:26 發表
你睇下宜家GUARD隊D人   影埋D  用槍指人既相   重要放上自己日記到{曬}
果班咁既人  你好應該講下

重有唔好同我玩捉字呀....
理下自已啲態度先講...理人哋?
人哋行為有問題
你就態度有問題
如果無語病,
點捉你字虱?

引用:
原帖由 MS 於 11-11-2008 18:54 發表
當年跟啲大佬-包括Coldstreamer
永遠"先服從後上訴"
OBEY才是重要

引用:
原帖由 B20_hk 於 11-11-2008 16:38 發表

當年跟啲大佬-包括Coldstreamer
永遠"先服從後上訴"
OBEY才是重要
大哥銘, 你就真係明白清楚乜叫紀律, 服從命令, 做好自已本份先, 自已都攪自已唔惦, 你點樣理其他人呢?
呢個就係一個好兵同衰兵既分別!
井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 jwlchan 於 11-11-2008 22:58 發表

唉, 師兄, 講幾多都係冇用既!
"師兄"兩字在下愧不敢當~

不論任何團體組織的領袖導師都應該用心為小朋友服務,,而絕對唔係用自己團隊成員互相比較,,內部也好,,對外也好,,活動性質不同,,對象亦有不同,,比較起來有意義麼?
在下只係一名童軍領袖,,亦係無償義工,,故此明白小朋友才是我們的服務對象,,即使技能有所差距亦不是天大的問題,,能夠訓練他們的自信心,,成為良好公民,,是一眾無償義工的最大願望~

此論壇各路英雄前輩大有人在,,那人卻如此狂妄自大,,實屬那人之不幸,,更聲稱自己為某組織團員,,簡直誤人子弟,,目無尊長!!!

給那人一句說話: 團隊內上上下下之兄弟姐妹絕不是耀武揚威的工具
delete

引用:
原帖由 derek_lok 於 12-11-2008 05:40 發表

"師兄"兩字在下愧不敢當~

不論任何團體組織的領袖導師都應該用心為小朋友服務,,而絕對唔係用自己團隊成員互相比較,,內部也好,,對外也好,,活動性質不同,,對象亦有不同,,比較起來有意義麼?
在下只係一名童軍領 ...
十分欣賞師兄之言綸, 更且, 小弟十分敬佩如師兄等犧牲自已私人時間, 為社會造福下一代既志願團體導師.
希望呢位小朋友睇完我地既意見, 會有可能改变自己過激既思想.......
井底之蛙, 啋你都傻!

回復 80# 的帖子

http://www.civiliangunner.com/cg ... &extra=page%3D3

唔係有人要將童軍同軍事拉返黎講先既咩??

估唔到有人係AC個POST都想分杯羹話自己參與既童軍都曾經係軍事團體.......

甚至暗示而家既訓練方式都係軍事化

好彩DEREK_LOK兄你開聲,如果唔係我又要開新POST問架啦~

引用:
原帖由 hypermax 於 12-11-2008 16:02 發表
http://www.civiliangunner.com/cg ... &extra=page%3D3

唔係有人要將童軍同軍事拉返黎講先既咩??

估唔到有人係AC個POST都想分杯羹話自己參與既童軍都曾經係軍事團體.......

甚至暗示 ...
呢D係歷史, 呢個POST的問題由"set map  用對講機   落order等等"引起

"set map" 無問題啦

"用對講機   落order" 我錯誤理解成 "用對講機" 及 "落order"

原來講緊patrol order , 我在#56講左我理解唔到是patrol order

皇家空軍

其實大家都係觀點與角度問題
上面咁多位師兄講嘅都有道理
可能有人對自己團隊有期望
但自己團隊又唔爭氣
失望之餘難免帶點偏激
不過大家都叫做討論過
意見發表過未算囉
吹下水啫,唔使太認真

引用:
原帖由 cocacola 於 12-11-2008 21:42 發表
其實大家都係觀點與角度問題
上面咁多位師兄講嘅都有道理
可能有人對自己團隊有期望
但自己團隊又唔爭氣
失望之餘難免帶點偏激
不過大家都叫做討論過
意見發表過未算囉
吹下水啫,唔使太認真
對在下而言:
我能夠接受一個技能未曾完善既童軍,,但絕不能容忍一個毫無紀律既童軍~

技能代表某一方面既特定知識,,學多D識多D,,用得著既時間好有用,,好似同朋友BBQ,,童軍朋友透爐多數會快D(當然唔計用火槍啦 )
紀律代表著個人既行為收養,,簡單D講:有無禮貌~
吹水講笑真係無咩問題,,但導師領袖自身想法與團隊方向有所偏差,,被害的只會係下一代既團員呀
delete

發新話題