37 123
發新話題

大家用咩清CMOS?

大家用咩清CMOS?

小弟去完青島番來,發現d相上面好大pat油....你地用咩方法清ga? 除左上CS清之外?
有咩方法係平d又有效呢? thanks!

引用:
原帖由 ATM 於 8-7-2009 09:13 發表
http://www.youtube.com/watch?v=u ... ure=player_embedded
你用呢隻ga ATM? 幾錢呀係邊度買呀?  其實好似幾得人驚...

引用:
原帖由 adrianyahk 於 8-7-2009 11:21 發表

你用呢隻ga ATM? 幾錢呀係邊度買呀?  其實好似幾得人驚...
成usd79
食左人隻車

引用:
原帖由 路比 於 8-7-2009 11:17 發表
唔好太用力
http://www.dchome.net/viewthread.php?tid=668096&extra=page%3D1
點會大力到隊得爆架?

咪玩La..自己清???.......上CS比錢安全D
我不是攝影高手,更不是攝影的新手,我只是揸住相機的笨蛋

引用:
原帖由 亞龍 於 8-7-2009 20:51 發表
咪玩La..自己清???.......上CS比錢安全D
阿龍哥
唔好怪我多口

唔係個個身家無限架
清一次CMOS幾舊水,又要走去CS放低又要囉番
買支清潔筆/清潔液就幾十至百幾蚊

CS清塵唔一定好架
囉去清2次塊CMOS都仲有塵既大有人在
自己搞到既緊係自己黎架啦

咁如果好似樓上果張相果位白痴咁亂用支清潔筆緊係唔得啦
人地叫你輕輕掃兩掃拉兩拉,佢就揸住支野隊埋去 (咁爆法點睇都唔似係掃出黎囉)
咁緊係所謂危險啦

引用:
原帖由 adrianyahk 於 8-7-2009 11:21 發表

咁又唔係,我係公司偷師,然後返屋企清潔,其實都係用泵,鏡頭紙同鏡頭水清潔

引用:
原帖由 101653 於 8-7-2009 21:48 發表

阿龍哥
唔好怪我多口

唔係個個身家無限架
清一次CMOS幾舊水,又要走去CS放低又要囉番
買支清潔筆/清潔液就幾十至百幾蚊

CS清塵唔一定好架
囉去清2次塊CMOS都仲有塵既大有人在
自己搞到既緊係自己黎架啦
...
都唔關事,因為而家d ccd薄左好多,就算係老手唔知就幾多力壓爆左都唔出奇

比cs 有個好處係,就算佢地壓爆左都可以同你換番

如果講比cs清左都有麈的,你自己清都一樣係有je
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 8-7-2009 22:18 發表

都唔關事,因為而家d ccd薄左好多,就算係老手唔知就幾多力壓爆左都唔出奇

比cs 有個好處係,就算佢地壓爆左都可以同你換番

如果講比cs清左都有麈的,你自己清都一樣係有je
邊有得唔知就幾多力架?
根本就唔洗用力
人地話明放入去輕輕拉兩拉
自己用力隊埋去塊cmos度冇得賴人啦

另外你唔好話法
CANON個CS幫你清塵
我都唔X知佢點清的
囉去清左兩次都仲有 (當然有少到)
跟住阿叔嬲嬲地番到屋企囉支GAS噴一噴
之後一粒塵都搵唔到

引用:
原帖由 101653 於 8-7-2009 22:29 發表

邊有得唔知就幾多力架?
根本就唔洗用力
人地話明放入去輕輕拉兩拉
自己用力隊埋去塊cmos度冇得賴人啦

另外你唔好話法
CANON個CS幫你清塵
我都唔X知佢點清的
囉去清左兩次都仲有 (當然有少到)
跟住阿叔嬲 ...
就咁"掂"住係抹唔到,力點都要用少少,當然唔係叫你插x咁大力

清塵的野,好難講,無話邊個洗完有定無,總之一開快門cmos就有機會"癡"塵ga la
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 8-7-2009 22:36 發表

就咁"掂"住係抹唔到,力點都要用少少,當然唔係叫你插x咁大力

清塵的野,好難講,無話邊個洗完有定無,總之一開快門cmos就有機會"癡"塵ga la
咁我想問

舉個例
你囉泵清塵,你吹唔走佢
你會唔會成個泵隊落塊CMOS度?

佢支野講明有吸塵功用
亦有提示平放相機CMOS向上&就咁輕放入去拉兩拉
如果以你咁講因為清唔走所以就隊埋去用力的話
我諗經你手果D感光元件一早已經爛X哂

引用:
原帖由 101653 於 8-7-2009 22:47 發表

咁我想問

舉個例
你囉泵清塵,你吹唔走佢
你會唔會成個泵隊落塊CMOS度?

佢支野講明有吸塵功用
亦有提示平放相機CMOS向上&就咁輕放入去拉兩拉
如果以你咁講因為清唔走所以就隊埋去用力的話
我諗經你手果D ...
你要對力呢家野,淨係得插x咁的力

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 8-7-2009 22:52 發表

你要對力呢家野,淨係得插x咁的力
~溫馨小提示~

1) 果件產品由頭到尾都冇講過一定清到or清哂D塵
2) 果件產品既說明書講明輕輕拉,仲提示話唔好用力壓落去

37 123
發新話題