發新話題

O記MICRO 4/3 6月15日發表!?

引用:
原帖由 learngod86 於 17-6-2009 01:58 發表
if have any electronic VF such like ricoh GX200....that will be much better....
佢果個VF既質素好普通....福仔果d清好多靚好多

that 17mm VF? need cost around 1.x K HKD wor......

學神 born to sleep...

引用:
原帖由 learngod86 於 17-6-2009 02:19 發表
that 17mm VF? need cost around 1.x K HKD wor......
幾時都係舊野好...(心諗,leica既都買到啦成千蚊...)

唉,岩岩先做完野返屋企,冇機會玩新機

引用:
原帖由 路比 於 17-6-2009 03:34 發表
唉,岩岩先做完野返屋企,冇機會玩新機
唔緊要...有得地講一樣ga je!
請問有咩問題,有咩想知?

比想像中大部...暫時取消轉會念頭....

引用:
原帖由 ZaMaR 於 17-6-2009 03:49 發表
比想像中大部...暫時取消轉會念頭....
呢個....我覺得岩岩好la wor,佢既重量3xxg,加埋支鏡都係5xxg左右,
size放得入你個domke有突啦!

如果再細部...咁樣就好難用了..d鏡點算..

ISO1600得唔得??3200又如何??可唔可以1/3級上
有冇試用4/3鏡?可唔可以發揮SWD對焦速度,插12-60會唔會好K形??
個MON係唔係真係好唔掂??用黎MF方唔方便??
有冇得RC閃燈??

因為依家部520只係ISO400可用,諗緊入多部E-P1好定係賣左部520轉E-P1
定係賣埋枝12-60,轉晒M4/3,不過M4/3又未有多幾枝定焦,定係睇定D先,等佢平先入多部,OR等下一部好呢??
M4/3我可以話係入硬架啦,不過依家係睇下轉晒M4/3做主力定係4/3同M4/3都玩晒

如果只玩M4/3,就要一部最好o既M4/3
如果玩晒2樣,就會係4/3用頂級,M4/3就最緊要細部

引用:
原帖由 adrianyahk 於 17-6-2009 03:54 發表

呢個....我覺得岩岩好la wor,佢既重量3xxg,加埋支鏡都係5xxg左右,
size放得入你個domke有突啦!

如果再細部...咁樣就好難用了..d鏡點算..
但真係同我部a200差唔到幾多...
131 x 98.5 x 71 mm
121 x 70 x 36 mm
為左細咁少少,同拍片而放棄vf,快門,1.5x,sss,大光圈.......等等(iso就大家都一樣咁衰)
暫時我覺得唔值...

引用:
原帖由 ZaMaR 於 17-6-2009 04:12 發表

但真係同我部a200差唔到幾多...
131 x 98.5 x 71 mm
121 x 70 x 36 mm
為左細咁少少,同拍片而放棄vf,快門,1.5x,sss,大光圈.......等等(iso就大家都一樣咁衰)
暫時我覺得唔值...
我覺得唔可以直接用DSLR去比較,當返佢係RF去睇會好D

引用:
原帖由 路比 於 17-6-2009 04:11 發表
ISO1600得唔得??3200又如何??可唔可以1/3級上
有冇試用4/3鏡?可唔可以發揮SWD對焦速度,插12-60會唔會好K形??
個MON係唔係真係好唔掂??用黎MF方唔方便??
有冇得RC閃燈??

因為依家部520只係ISO400可用,諗緊入多部 ...
我冇錢,只可以2選1...
留sony OR 賣晒sony入m43

引用:
原帖由 ZaMaR 於 17-6-2009 04:15 發表

我冇錢,只可以2選1...
留sony OR 賣晒sony入m43
我係你我唔會要SONY,我係多年MINOLTA用家都唔選SONY呢條路
唔講其他,只係睇SONY係一間咩公司,一間電子科技公司,OLYMPUS係一間光學技術起家的公司

當大家出現問題時,都只會用善長的手法去解決

依家數碼年代,機身2-3年就轉一次(比多你啦),唯有好鏡頭先值錢
唔好同我講菜頭,你真係用過德製菜頭就知咩事

引用:
原帖由 路比 於 17-6-2009 04:28 發表

我係你我唔會要SONY,我係多年MINOLTA用家都唔選SONY呢條路
唔講其他,只係睇SONY係一間咩公司,一間電子科技公司,OLYMPUS係一間光學技術起家的公司

當大家出現問題時,都只會用善長的手法去解決

依家數碼年代, ...
我有minolta鏡頭,tamron鏡頭,sigma鏡頭,km鏡頭,就係冇sony鏡頭

其實呢部野就真係幾有heart ge...
iso表現...我會話, E620既 iso 1600 即係 EP-1 既800左右啦...
我有影哂各級既圖,聽日有時間放上來

引用:
原帖由 ZaMaR 於 17-6-2009 04:32 發表

我有minolta鏡頭,tamron鏡頭,sigma鏡頭,km鏡頭,就係冇sony鏡頭
不過你又知唔知,菲林年代幾好o既鏡,用係數碼都會加強紫邊效果,可用光圈又要再減多一級至兩級

同埋我覺得SONY入門機o既質數,除左象數同CCD防震之外,都仲未可以做得好過KM D5D

發新話題