發新話題

大陸專家論槍

引用:
原帖由 MG-42 於 8-9-2008 18:11 發表

車.....全世界都係咁嫁啦...美佬D片又唔見你出聲  美佬夠話AH64,M1A2不死
咪又係哥日句....唱長不唱短....

M1A2真係好硬既∼∼如果打正既話,不過你係敵人既你會找最硬既地方打咩~

又唔見介紹M1A2時講埋超重同飲油如水....

另外一D個人感覺問題, 正常來講後坐力係由子彈射出那一刻的反動力所做出來, 又如同一種彈藥正常來講重D既槍應該反動力會比輕D既槍小 , 咁點解 大力D大口徑D輕D既槍 會比 重D口徑細D細力D 既槍反動力小D哦? (小弟唔係好識槍, 講錯請插細力D )

引用:
原帖由 kfc 於 16-9-2008 17:21 發表

m16既導氣有咩問題,請詳細說明
引用:
原帖由 kfc 於 16-9-2008 21:50 發表

請問去google search咩字眼呢?
點解common sence又唔肯講出黎咁隱悔呢?  
嘩哥仔,考試咩,仲要請詳細說明?!
人地話你知m16導氣管有問題,咁你仲唔知search咩字眼?
點解common sence你又唔肯自己去搵?
好心提下你就老奉要詳細說明埋俾你知既?

引用:
原帖由 kfc 於 17-9-2008 18:54 發表

對唔住呀大哥,雖然我係新仔又唔識槍但我見人地話M4導氣有好大問題(佢咁講得就一定知個原理)我問佢好正路姐.
如果下下都去google search咁就冇人上forum討論啦,我上forum都係想同D有料之人討論下姐.
雖然我係新仔 ...
即係你都係覺得老奉係正常架啦?
網路上已有既資源係唔應該自己搵既,
應該喂埋你食飯,幫你抹埋咀抱你上床um埋你訓就最合情合理喇?
有d基本既野你唔明,有時唔係三言兩語可以解釋到,
有時人地唔係咁多時間打多次根本網上面已有既資料俾你既時候,
你叫人詳細說明,仲要一句唔該都無?使唔使限埋字數等你睇得無咁辛苦?
話得你知係基本野,即係唔難搵,你就醒爬d自己search下啦,仲響度搏鬧。
fourm係用黎討論無錯,但係你明唔明咩叫討論?
google同yahoo又係用黎做咩,請詳細說明,唔該(不限字數)~

引用:
原帖由 kfc 於 17-9-2008 19:34 發表
我上google search過啦,google話M16系列既導氣係全世界最好既一啲問題都冇,話佢有問題既人先最有問題,
google仲話呢啲common sence掂過槍既人都知咁話喎
咁點解之前有位大哥話M16導氣係好廢呢?
如 ...
咁你就搞清楚左一個好多人都誤會左好耐既事情喇,
我除左恭喜你之外,都真係唔知講咩好喇。
叻仔,超讚的說~
之前既無禮,我要誠意向你道歉,
請你原諒我既無知。

引用:
原帖由 kfc 於 17-9-2008 19:34 發表
我上google search過啦,google話M16系列既導氣係全世界最好既一啲問題都冇,話佢有問題既人先最有問題,
google仲話呢啲common sence掂過槍既人都知咁話喎
咁點解之前有位大哥話M16導氣係好廢呢?
如 ...
M16系列既導氣係全世界最好: 世上用導氣系統既自動步槍一隻手數得完, 當中只有少數軍隊有用。

有問題既人先最有問題:M16要打一場洗一次槍,要用專門火藥子彈,專門槍機滑油,如果冇專門既人專心護理真係會好有問題,
                  AK47差不多唔洗洗槍, 唔洗太精良制造既子彈 ,鄉下細路都可以用。

回復 38# 的帖子

算啦!不如比過方向你諗吓m16用乜嘢方法解鎖同blow back !佢會引起d乜問題?

其實m16都有不少優點, 輕身,身細, 後座力細, 平衡好, 轉彈匣快, 左右也方便用,打得準,打得遠多野加上去。

引用:
原帖由 kfc 於 17-9-2008 20:39 發表

大哥你要道歉就向google道歉啦,其實都係google話我知呢個世界有好多濫竽充數既人架
咁又係,google真係好,
我都係依家先知原來M16系列既導氣係全世界最好既一啲問題都冇既。
馬上去google度同佢道歉先~

引用:
原帖由 kfc 於 17-9-2008 20:39 發表

大哥你要道歉就向google道歉啦,其實都係google話我知呢個世界有好多濫竽充數既人架
我google第一個search到既網就係wiki,面wiki俾我既答案係:
"M16使用直接推动机框的直接导推式原理,枪管中的高压气体从导气孔通过导气管直接推动机框,而不是进入独立活塞室驱动活塞。高压气体直接进入枪栓后方机框里的一个内室,将机框带动枪机后退。这使得单独的活塞室和活塞不再必要,从而减少了移动部件的数量。在快速射击中这也通过保持往返运动的部件与枪膛在同一直线上而提供更好的性能。

直接导推式的气动方式的主要问题在于火药燃烧后剩下的污物和残渣会直接吹到后膛里。当过热的燃烧集气体沿着管壁向下流动的时候,它会膨胀然后冷却,而不像气溶胶那样能够在降压的时候冷却。该冷却使得已经气化的物质冷凝,并因此而使一个体积大得多的固体凝固,恰好在枪击的活动部件上。反过来,导气活塞的工作在极短的时间内使用高压气体并使他们远离后膛。因此,比起使用导气活塞的枪来说,M16需要更频繁的清洁和润滑来保持稳定工作。"
http://zh.wikipedia.org/wiki/M16 ... #.E6.80.BB.E7.BB.93

我反而想知你個咩網會講m16個系統係全球第一咁巴閉, 會講m16個系統係完美,仲係common sence咁堅料

引用:
原帖由 kfc 於 17-9-2008 21:50 發表

係google話M16既導氣系統係全世界最好架喎,唔通google呃我?
我都話呢D網上資源信唔過架啦,google仲話玩玩具槍果啲有好多都係濫竽充數添,我諗都係呃人,
計我話玩得槍既個個都當過兵殺敵無數,仲有好多係武器 ...
What the hell is your problem?

發新話題