發新話題

A&K 249一問

引用:
原帖由 天道 於 8-1-2008 09:24 發表
我試過原身果條好似有M130力
應該又冇咁大力
但原裝都有 1.8J

今日換番另一條彈弓,2面力,但係用番原裝跟既CA啤鈴整,打8.4v國狗細電都有2X頭rof

磨gearbox ...偷輕...加bearing ....用大C數既電...快齒
(適用於<M120 spring)
射擊之道: 起射線上,無情,無欲,無念.射不動心.有欲之射,必成濫射;無欲之射,方成精射;無射之射,是為至射也.

引用:
原帖由 hwtang 於 1-1-2008 15:43 發表
我剛剛改完支, 尾頂,氣咀同筒頭用反普通2代就得
而摩打一定要換.

不過我連Gearbox都換埋, AnK 果個信唔過
我自己setting 係:
CA 249 Gearbox    --- 連8mm bearing 價錢都只係$330
System A Turbo mot ...
hwtang兄,
想問如果買左A&K 249 para(已經換左systema 6.04管 +systema pop-up膠(加左粒3mm珠仔),用sanyo 1700ma 9.6V, 原本國狗彈弓),

想支野打返快D, 可以點整到? 宜家支野真係好慢, D ROF <10....希望上到around ROF 20,唔洗太快,打兩面力 ....
如果跟你咁整, 就咁換下 motor 同齒 ok ma....??

- CA 249 Gearbox < 唔換問題大唔大 ?
- System A Turbo motor (好貴) < 用GP 快摩 ok ma ?
- CA High speed 斜齒 (唔識set ar) <用 CA High speed 平齒 ok ma ?
- First bearing 尾頂, 筒頭, 筒芯 < 唔換問題大唔大 ?
- Army code 天梯 + 拍頭 < < 唔換問題大唔大 ?

十萬個唔該哂 ~!!!

引用:
原帖由 henryycy8@yahoo 於 16-1-2008 15:55 發表

hwtang兄,
想問如果買左A&K 249 para(已經換左systema 6.04管 +systema pop-up膠(孕J),用sanyo 1700ma 9.6V, 原本國狗彈弓),

想支野打返快D, 可以點整到? 宜家支野真係好慢, D ROF <10....希 ...
其實A&K原裝反黎打得慢原因有二:
1. 條國狗彈弓太勁
2. 個國產摩打太慢

基本上我個Setting係偏貴既. 當然可以平d.

- CA 249 Gearbox < 唔換問題大唔大 ?    換ZA Gearbox主要原因係國狗個box用料偏脆. 我怕打快頻定唔順出事

- First bearing 尾頂, 筒頭, 筒芯 < 唔換問題大唔大 ?   問題不太大. 不過國狗249筒芯係全筒. 要換ARM你條管長度既筒芯, 我用363mm 要用first type C筒芯

- Army code 天梯 + 拍頭 < < 唔換問題大唔大 ?   問題不算大, 因為你要求ROF唔高. 不過有係個句國狗用料信唔過  如果你想一勞永逸... Deepfire全鈦齒天梯 ($200) + systema Area1000拍頭 (唔要bearing). 當然, Army code 天梯 + 拍頭一set先係$130

so, 平d而性能差唔多既setting如下 (只供參考)

Setting A:
- ZA 249 Gearbox ($330)
- Guarder 新快摩 ($200頭)  
- ZA 高速平齒 ($16x?)
- First 筒芯
- Army code 天梯 + 拍頭 ($130)
- PDI 130% 彈弓
* Cut 頂齒2齒, 天梯一齒,
想快d就天梯偷輕, Gearbox磨光
想再密氣+回氣更快就拍頭鑽8洞 (armycode拍頭有4洞)

再平D既經濟setting: (當然慢d啦)
- 用反國狗個box
- Marui 1000摩
- ZA 高速平齒 ($16x?)
- First 筒芯
- SystemA M100彈弓
* Cut天梯一齒

射擊之道: 起射線上,無情,無欲,無念.射不動心.有欲之射,必成濫射;無欲之射,方成精射;無射之射,是為至射也.

3mm珠仔邊度有得賣?

回覆 #51 hwtang 的帖子

旺角D五金店

唔係打快既140%彈弓會唔會穿底?

引用:
原帖由 狙神 於 17-1-2008 02:03 發表
唔係打快既140%彈弓會唔會穿底?
會, 唔打快用SYSTEMA M100啦

引用:
原帖由 hwtang 於 16-1-2008 23:21 發表
3mm珠仔邊度有得賣?
唔該哂 hwtang 兄 ~!!
Systema M100 大既幾多J 度 ? 我都買左條Systema 1J for 249, 1穿1突 , 國狗原裝彈弓就穿2面, 裂底中.
同埋 Marui 1000摩同 700摩分別係邊 ??

3mm珠仔我響蛇3隔離間模型車鋪買,鋪頭話係鈦金屬, $40,1包/10粒 ,無得1粒粒買....無計....

另外,小弟係新手, 想問 cut 天梯1齒 , 係cut A 定 B ar ???

附件

17-1-2008 10:58

引用:
原帖由 henryycy8@yahoo 於 17-1-2008 10:58 發表
另外,小弟係新手, 想問 cut 天梯1齒 , 係cut A 定 B ar ???
B

引用:
原帖由 henryycy8@yahoo 於 17-1-2008 10:21 發表

唔該哂 hwtang 兄 ~!!
Systema M100 大既幾多J 度 ? 我都買左條Systema 1J for 249, 1穿1突 , 國狗原裝彈弓就穿2面, 裂底中.
同埋 Marui 1000摩同 700摩分別係邊 ??
請參考combat 2000,  因為用唔同重量既珠J數都唔同, 加上氣密程度也影響威力.
http://www.combat2000shop.com/co ... e/spring/spring.htm

我以前支TOP改PGC 249都用1J, 不過唔夠力去令天梯回位 (加上天梯係垃圾SYSTEMA紅天梯), 打一場數一場.
so 用m100+ 比較好d.

1000摩個dd轉速, 700摩高dd扭力

換左140%彈弓拉唔順,係唔係要換大電/高扭麼先得?

唔該哂師兄....

我有個Marui 700 摩響到.....如果1000 同 700 分別不大既話....用marui 700 摩問題大唔大呢 ?

另外,
師兄們知唔知 ZA 隻1200飛細彈壺, 用落國狗249 度 O 唔 ok 呢 ?

發新話題