發新話題

香港警槍

另外,1948年有啲叫山東部隊警員
足否來自山東?

引用:
原帖由 B20_hk 於 23-6-2008 22:08 發表

Single Action 和 Double Action
都OK明

當差的朋友說用SIG250是關於法証嗰邊反對用Glock17
Uhm...please refer to my last post....

引用:
原帖由 auxair 於 23-6-2008 22:22 發表

Uhm...please refer to my last post....
ballistic (彈道的)"Footprint
Yes,前輩 You right!!!
但我知道不太明白箇中道理
Special Force (G4, ASU, SDU)就可以仍用Glock17

引用:
原帖由 mswong 於 23-6-2008 21:27 發表
MS可否試答,因sig250是D/action每扳槍一次撞鎚會起後落, Glock是S/action............希望你明我講Й?
應該係single action定係safe action??

引用:
原帖由 fangcw_joe 於 23-6-2008 22:31 發表

應該係single action定係safe action??
Glock 是否可以看見"撞針"拉起?

睇唔到,開左火都唔知

[quote]原帖由 B20_hk 於 23-6-2008 22:15 發表
另外,1948年有

但有書指出Glock是DA

引用:
原帖由 B20_hk 於 23-6-2008 22:30 發表

ballistic (彈道的)"Footprint
Yes,前輩 You right!!!
但我知道不太明白箇中道理
Special Force (G4, ASU, SDU)就可以仍用Glock17
What do you think? Why SDU operators are carriying M4s and full auto MP5s?

引用:
原帖由 auxair 於 23-6-2008 22:52 發表

What do you think? Why SDU operators are carriying M4s and full auto MP5s?
工作需要

但特警開槍打人後
需要調查邊個開槍?
如果要,咪存在前文指出的Footprint問題。
如果唔需要,就無問題了...

所有警察開槍事件(除

回復 16# 的帖子

當時山東威海衛是英國租界!
尊重人格, 請勿抄習

[quote]原帖由 gd1893 於 23-6-2008 23:18 發表
所有警察開槍事件(除

M16 Marking是在中二時學校參觀警校時看到,(約14年前)
我有當場私下問,佢話"已前一批過好多野二手買回來".

唔用glock可能係投標問題,
我又聽聞過glock跟HKP的要求做左1~2支有,
SAFE LOCK的17比HKP試....................
不過這個有點難求證..................
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

唔敢當唔敢當,英軍野係細時跟朋友玩開,
玩到依家叫做有DDDDDD咁多可以拎出黎炫耀一下啦。
同Queen兄、Marco兄、SB兄、AJM兄等達人相比,
在下仲差好遠好遠。

其實在下都仲有貯好幾個唔同國家既制服與裝備,
有機會再同大家分享下。

x x x

呵呵,在下所持有既「槍房師傅」資格...

如果銘兄你有興趣的話,
首先要加入敝衙門服務呢....

至於點樣入行.... 呵呵,坊間有好多唔同既資訊流通緊,唔難搵。
如果銘兄真係有興趣既,亦歡迎你PM我詳談。

在下當年就係機緣巧合下考獲呢個資格既,
不過考完之後真係無幾可用得著。

x x x

亦都相當老實講,你拆散支槍叫我砌返唔難,叫我拆散就更易,
但叫我講解支槍既內部呢...
都係留返比forum內既其他「專家版友」介紹喇。

我一來唔熟 (當年考獲資格後都無幾可會入槍房,依家就更甚)
而來就算識,都剩係識用敝衙門既術語黎講,
所以都係無謂獻醜喇。
引用:
原帖由 B20_hk 於 23-6-2008 23:30 發表

嘩...除了是英軍超級Fans也是合格既槍房師傅
多謝你的info.  

AR15 據說有個"Cooling System"(太約名稱)是嗎?
另外,如何成槍房師傅(雖然我都不會轉行)?如何入行?

發新話題