24 12
發新話題

5.56mm可以成為狙擊槍嗎!

5.56mm可以成為狙擊槍嗎!

難道反器材都要用7.62...
sinper rifle 都係跟據唔同任務黎選擇=..=
如果7.62係咁有用 做咩要開發12.7同5.56既sinper rifle
以上係客人的意見,你同意嗎?
尊重人格, 請勿抄習

求問
其實點解要7.62,5.56,9mm...
不可7.74,5.80嗎?
是誰决定的?

引用:
原帖由 mswong 於 20-6-2008 00:37 發表
難道反器材都要用7.62...
sinper rifle 都係跟據唔同任務黎選擇=..=
如果7.62係咁有用 做咩要開發12.7同5.56既sinper rifle
以上係客人的意見,你同意嗎?
咩情況用咩武器

現實都有5.56 SNIPER RIFLE啦 (SG550-SNIPER, SPR之類)
雖然好多時都只係SHARPSHOOTER WEAPON, 但用5.56好處就係後座低同支槍可以好輕
FOLLOW-UP SHOOT同CHANGE TARGER可以好快
當然效果可能冇7.62同12.7mm咁大

7.62再神通廣大佢都冇辦法打個2公里外嘅target啦, 但12.7mm就可以好輕鬆做到

回復 3# 的帖子

嘩!香港有条左仔叫X佐洱,你個洱字你讀セ呢!人地發明先,君不見.367口徑大過.38咩但教子女計數不能夠話357大過38喇,無得拗頸!

尊重人格, 請勿抄習

回復 2# 的帖子

射程達到2公里=香港一打去九龍,粒子彈一定在九龍某處落點但要打中目標?
尊重人格, 請勿抄習

打兩km,瞄又難,大風d都吹走位…

引用:
原帖由 mswong 於 20-6-2008 01:51 發表
射程達到2公里=香港一打去九龍,粒子彈一定在九龍某處落點但要打中目標?
cheytac 支m200 weapon system係可以輕易做得到
而目前最遠狙殺嘅紀錄係2430米, 使用McMillan Tac-50, 2槍都打中同一個人

引用:
原帖由 mswong 於 20-6-2008 01:03 發表
嘩!香港有条左仔叫X佐洱,你個洱字你讀セ呢!人地發明先,君不見.367口徑大過.38咩但教子女計數不能夠話357大過38喇,無得拗頸!

引用:
原帖由 MG-42 於 21-6-2008 01:58 發表

Discovery future weapon果套野條友好hard sell....何況佢試枝cheytac打最遠個杷都唔係下下打得中
佢根本乜野佢試既槍都話好既 十足賣廣告咁,講優點又講缺點
同埋成日都覺得早幾套discovery成日上去坐果個肥佬前USMC講野好8+1up

[quote]原帖由 zeta 於 20-6-2008 11:27 發表

cheytac 支m200 weapon system係可以輕易做得到
而目前最遠狙殺

回復 9# 的帖子

223都可以.22LR又有何不可,視乎距離多遠,MS近年打室內25M 問題是打target幾大,Grouping幾大啫,君不見.223(5.56mm)子彈頭比.22LR(5.6)小了.4

尊重人格, 請勿抄習

各位一個狙擊手最大的難題是估計距離,風速,當槍声一响敵人的counter sniper及所有注意力向閣下招呼.........請問你死得去邊?
尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 mswong 於 21-6-2008 18:31 發表
各位一個狙擊手最大的難題是估計距離,風速,當槍声一响敵人的counter sniper及所有注意力向閣下招呼.........請問你死得去邊?
5.56 range shorter than 7.62
鵰。豹。狸。獅。狒

24 12
發新話題