24 12
發新話題

5.56mm可以成為狙擊槍嗎!

其實依家SDU,SWAT等 既sniper team 有時都會用car-15 a2 加狙擊槍鏡 做狙擊mission,
因為佢地既mission通常會喺城市入面,狙擊半徑會100M以內,用5.56口徑已經卓卓有餘.
聽聞5.56過左100M之後,精準度會大幅下降,當然,有風,彈頭輕等等原因...

但求吹下水, 開開心心、簡簡單單又一日......

回復 7# 的帖子

多口問句,打2430M以外的Target, 由開槍到HIT要幾多時間?
廣 邑 千 家 群 所 羨
萬 鐘 於 我 何 加 焉
志 分 涇 渭 昭 真 偽
立 德 樹 人 續 孔 篇

回復 17# 的帖子

彈頭初速for m82係853m/s
2430=大約3秒
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

引用:
原帖由 Elf 於 22-6-2008 16:25 發表
彈頭初速for m82係853m/s
2430=大約3秒
中途應該冇咁快…

可能耐多少少…

3秒...

聽到聲即刻趴低,有可能避得到嗎?
廣 邑 千 家 群 所 羨
萬 鐘 於 我 何 加 焉
志 分 涇 渭 昭 真 偽
立 德 樹 人 續 孔 篇

引用:
原帖由 積夫 於 23-6-2008 01:38 發表
3秒...

可以指明用咩口經的槍及環境嗎?

小弟愚見:
雖然槍聲其大,假設在一個距離兩公里及空曠的環境中,對方會唔會發覺得到嗎?
如果會的話,身為追擊手務求一擊即中/一槍了斷,仲會浪費子彈!

有錯請插

引用:
原帖由 積夫 於 23-6-2008 01:38 發表
3秒...

唔會因為子彈快過音速

回復 20# 的帖子

speed of sound = 340ms^-1 (approx.)

引用:
原帖由 surefire0828 於 21-6-2008 22:57 發表

其實依家SDU,SWAT等 既sniper team 有時都會用car-15 a2 加狙擊槍鏡 做狙擊mission,
因為佢地既mission通常會喺城市入面,狙擊半徑會100M以內,用5.56口徑已經卓卓有餘.
聽聞5.56過左100M之後,精準度會大 ...
U.S. Army and IDF use M4 as advanced marksman rifle too right?

24 12
發新話題