發新話題

果然出來了 Sony 新機

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 12-5-2009 23:58 發表
ATM,你會唔會去??

日  期:  2009年5月19日 (星期二)

時  間:  中午12時正

地  點:  峰景餐廳 (山頂道118號山頂廣場1樓1-2號)
no ar.

引用:
原帖由 ATM 於 12-5-2009 23:58 發表

no no, only A700 noise is ok, others all useless

the other bad thing for SONY everything is not standard, i.e. Flash hot shoe is not standard as Studio lighting.. very ma farn
Flash hot shoe有轉插嘛,仲有咩唔係standard?

引用:
原帖由 ZaMaR 於 13-5-2009 00:24 發表

Flash hot shoe有轉插嘛,仲有咩唔係standard?
one more:
you cannot use 3rd party remote flash trigger,
as sony flash 2 times, 1 is for adjuestment, 2 is real falsh for photo

but Sony have some good points:

1. 2 lens that other brand dont have..
both are from Minlota generation

a. 500 Reflex with AF (other all MF)
b. 135 STF (a lens with 2 aperature circle MF only)

2. A900 image preview button very useful for exposure ans white balance simulation.

3. CHEAP!!  (body only, lens are still expensive)

引用:
原帖由 101653 於 12-5-2009 23:17 發表

正常??
幫我哂張半道門咁大既相先講
有時間去金都行下, 大把你睇
有要求就大哥, 冇要求就Ignore

唔知又有冇人睇好4/3系統呢
我對om黎緊o既機都幾祈待

引用:
原帖由 路比 於 13-5-2009 12:08 發表
O記出M43 RF我實轉會!!

引用:
原帖由 raven_tang10123 於 13-5-2009 11:37 發表

有時間去金都行下, 大把你睇
5D的像素根本唔夠用....
如果唔係點會有D公司買SONY900比班員工影??
哂A2就話仲接受到冇問題姐....
我叫你哂A1/2張A1咁大既相你咪企左係度??

引用:
原帖由 ZaMaR 於 13-5-2009 12:12 發表

O記出M43 RF我實轉會!!
我呢個前minotla用家都係等緊轉o記

我的確係對果4個字母有偏見

引用:
原帖由 路比 於 13-5-2009 12:08 發表
我都等緊... 如果無咩大問題, 佢出左我一定入會......
地獄裡最熾熱的地方,是留給那些在出現重大道德危機時,仍要保持中立的人。
-但丁

引用:
原帖由 101653 於 13-5-2009 12:19 發表

我唔覺會有問題囉哂A-1....

引用:
原帖由 HunterX 於 13-5-2009 14:10 發表

我都等緊... 如果無咩大問題, 佢出左我一定入會......
其實Panasonic G-1已經好正ga la~
所以...Micro-4/3係O記出既話..............雖然貴,不過超期待!

但是我還是愛我的5D...佢令到我去到今時今日,拎起D90/D3/5Dmk2/a900,都重覺得好值得

引用:
原帖由 adrianyahk 於 13-5-2009 14:19 發表

其實Panasonic G-1已經好正ga la~
所以...Micro-4/3係O記出既話..............雖然貴,不過超期待!

但是我還是愛我的5D...佢令到我去到今時今日,拎起D90/D3/5Dmk2/a900,都重覺得好值得
1Ds呢?

我呢d窮鬼黎睇,部a200都好值,咁既價錢咁既質數,入門機係佢最低玩!
不過我都係嫌佢同d鏡重,所以M43 RF!快D來啦!!

引用:
原帖由 101653 於 13-5-2009 12:19 發表

Package包俾客果d油畫呀, 個客唔會聞相架...明唔明呀

買A900俾師父影係因為Sony俾discount, 佢地D 5D又舊, 就覺得好抵咁換, 但係呢d Case行內比例唔多.

如果5D唔夠用, 咁之前d人用咩呢.....?

P.S. 我係Nikon人
有要求就大哥, 冇要求就Ignore

引用:
原帖由 raven_tang10123 於 13-5-2009 15:35 發表

Package包俾客果d油畫呀, 個客唔會聞相架...明唔明呀

買A900俾師父影係因為Sony俾discount, 佢地D 5D又舊, 就覺得好抵咁換, 但係呢d Case行內比例唔多.

如果5D唔夠用, 咁之前d人用咩呢.....?

P.S. 我係 ...
睇下個dpi姐....印落相片材質上....如果哂A1好似係要插值的....
個客聞唔聞相係一回事....質素可以做好d點解唔做?
眼見現時d婚妙店用開既都2000萬像樓上....大部份都係1仔....
有d上埋去中幅tim....
係見到d細細間既鋪頭先用5d....

發新話題