發新話題

果然出來了 Sony 新機

引用:
原帖由 raven_tang10123 於 13-5-2009 22:32 發表

我都講句sorry喇, 我都係果句啦....像素高唔係代表有heart呀, 講咁多次你都唔明, 係呀掛大廳, 係咪個個有咁大個廳掛呀? 冇都要迫人用收人再貴d呀? 人地有要求先會出聲, 出聲先轉用其他機影, 跟住咪幫佢晒副海報掛紅 ...
唔好意思....真係冇心得罪....吹水咁講ja....

我自己覺得有備無患囉....
既然有能力升級d器材去工作既....點解唔做ja....
當然....唔係個個屋企都有大大個廳....
但當有既時候又可以點應付??

引用:
原帖由 101653 於 13-5-2009 22:48 發表

插值囉!

引用:
原帖由 adrianyahk 於 13-5-2009 22:53 發表

插值囉!
....

引用:
原帖由 101653 於 13-5-2009 22:59 發表

....
當你以為專業就係(技術/器材)專業既時候,你就俾人呃左ga la~

引用:
原帖由 101653 於 13-5-2009 22:48 發表

作為一個攝影師, 值錢既係你既技術同創意, 唔係器材
有要求就大哥, 冇要求就Ignore

引用:
原帖由 adrianyahk 於 13-5-2009 23:00 發表

當你以為專業就係(技術/器材)專業既時候,你就俾人呃左ga la~
我覺得係對等的....
以優秀的技術去駕馭優秀的器材 = 專業

引用:
原帖由 raven_tang10123 於 13-5-2009 23:02 發表

有創意但發揮唔到係冇用的....
講創意大把人都有....有冇能力將個創意化為真實先係主要問題....

引用:
原帖由 101653 於 13-5-2009 23:04 發表

我覺得係對等的....
專業------是包裝!

引用:
原帖由 101653 於 13-5-2009 23:08 發表

有創意但發揮唔到係冇用的....
講創意大把人都有....有冇能力將個創意化為真實先係主要問題....
作為一個攝影師, 值錢既係你既技術創意, 唔係器材

當然要技術啦先發揮到啦

引用:
原帖由 raven_tang10123 於 13-5-2009 23:10 發表

當然要技術啦先發揮到啦
有技術有創意冇器材點發揮?
相對地....
冇技術有創意有器材都係發揮唔到....

引用:
原帖由 101653 於 13-5-2009 23:14 發表

相對地....
呢d都係用來講ga je...最尾都係一個!包裝!

引用:
原帖由 101653 於 13-5-2009 23:14 發表

相對地....
唉, 算啦, 我都唔知自己講落去有咩意思...

引用:
原帖由 101653 於 13-5-2009 23:04 發表

我覺得係對等的....
數碼時代,技術先決過器材

AVbuzz d師兄出press都係用c記入門機,由350d,1000d,400d同500d,都見佢用過,佢d相係點,睇下forum d 相的流通量就知

器材只係一件工具,過於需要工具本身的功能去影相,o個d只係部相機影的野,唔係你影的野

攝影的工具唯一最大影響的,只有鏡頭焦段問題

數碼化和後製可以補救好多野,不係話前期拍攝準備無用,只係在前期準備可以減少好多後製工作工序同時間

"專業"不是以優秀的技術去駕馭優秀的器材,而係以優秀的技術發揮器材最大極限
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 14-5-2009 00:56 發表

數碼時代,技術先決過器材

AVbuzz d師兄出press都係用c記入門機,由350d,1000d,400d同500d,都見佢用過,佢d相係點,睇下forum d 相的流通量就知

器材只係一件工具,過於需要工具本身的功能去影相,o個d只係部相機影 ...
完全同意

唔係日日操的話,唔會明點解個技術和意念係幾重要,
大家個慨念都唔同~
我地一接到job,個腦就盤算要影什麼相,盤算時已經算好手上有什麼,
邊枝鏡一定要有,邊枝次要,邊枝唔要,留位帶多枝腳&燈,
最盡去到邊,偷雞偷到邊個位,到埸再"執生".........等
自己玩,又或者操得冇咁喪,好自然見到咩就影咩,
唔會考慮好一個範圍再去執一D需要有用嘅SHOT,
冇取捨的決擇需要.
佢地唔明一個SHOT係點樣嘅過程去構成,
你經歷過,好自然明白點解技術意念係重要好多.
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

發新話題