58 1234
發新話題

想問?有咩 DC 仔好 ga??

想問?有咩 DC 仔好 ga??

各位師兄, 小弟就快出糧, 想買部 DC 仔玩吓

入門級別就 ok 啦

平時多數影吓車仔, snap 吓

唔知各位師兄有咩推薦呢?

thx~

入門的可以諗Canon,你預幾多$$$$??
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

去灣仔298商場,一樓有間叫 D屍Career, 果度有d水貨機,
Panasonic既 FX520 呀, 其他 25mm wide機仔呀, 都係千八蚊以下..
DC仔壞左整就好笨既...通常衰果d野都要整幾百蚊,即係買到四分一至三分一部機...(重要係起碼!)

買FX520 la~有哂光圈快門先決手動, 輕觸式screen, 都係千八蚊埋單..
再唔係 Fujifilm F100fd 都係咁上下價
其他少d功能既Panasonic機仔千七一定落到樓..

Canon......買DC仔買佢,d色又唔係鮮,sharp又唔係sharp,出來好冇癮, (DC相邊個會執呀..咪講後製空間)
Panasonic 微距又唔差, 千幾蚊,抵到爛!

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 29-4-2009 12:15 發表
買DC仔係諗都唔好諗CANON....

引用:
原帖由 101653 於 29-4-2009 12:23 發表

買DC仔係諗都唔好諗CANON....
200% support

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 29-4-2009 12:15 發表
平均 $2000 以下

引用:
原帖由 adrianyahk 於 29-4-2009 12:20 發表
去灣仔298商場,一樓有間叫 D屍Career, 果度有d水貨機,
Panasonic既 FX520 呀, 其他 25mm wide機仔呀, 都係千八蚊以下..
DC仔壞左整就好笨既...通常衰果d野都要整幾百蚊,即係買到四分一至三分一部機...(重要係起碼! ...
隔離書d同事玩過咁多部機之後,評價係入門級dc考慮canon,機入面處理器比較好,計算ev比較好
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 29-4-2009 12:28 發表

隔離書d同事玩過咁多部機之後,評價係入門級dc考慮canon,機入面處理器比較好,計算ev比較好
我覺得好多舊魚囉...DC梗係auto用ga la~ ev都係自己tune岩ga je..
Canon d 28mm wide機仔又貴又少....買佢真係捉蟲..

引用:
原帖由 adrianyahk 於 29-4-2009 12:30 發表

我覺得好多舊魚囉...DC梗係auto用ga la~ ev都係自己tune岩ga je..
Canon d 28mm wide機仔又貴又少....買佢真係捉蟲..
年中玩近百部DC,佢地的有咁的評價有佢的道理

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 29-4-2009 12:33 發表

年中玩近百部DC,佢地的有咁的評價有佢的道理
咁兩千蚊買到部28mm wide既話都冇野好講既...衰在冇~!

引用:
原帖由 adrianyahk 於 29-4-2009 12:34 發表

咁兩千蚊買到部28mm wide既話都冇野好講既...衰在冇~!
而家keep住係咁出機,要返所謂"上一代"的機其實都可以考慮

如果唔要求像素高....800萬像夠用的話....
唔要求佢一定要WIDE到離哂鋪....
一部P記DMC-LZ8都係好野....
支援所有手動先決....
鍾意研究下手動得閒又可以TURN番去AUTO....
32-160mm/3.3-5.9....
最重要既問題係部機1000蚊都唔洗....

btw....如果有錢的話....我都建議王子提議果部FX520....

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 29-4-2009 12:39 發表

而家keep住係咁出機,要返所謂"上一代"的機其實都可以考慮
Canon d 衰野...好似會回收上一代咁...

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 29-4-2009 12:39 發表

講真一句....唔知係咪好似王子講話會收番上一代....
只係我見到....除左G系外既CANON機....
出左新一代之後舊機就會消失得好快....完全好似冇左件事咁....

加上canon成q日話佢自己d相機有咩內部優化乜化物化功能....
影出黎咪又係同其他廠既一X樣....咁又收多你幾舊水喇....
人地d廠影出黎個顏色分分鐘仲sharp過canon果d添....
講真一句....我要比咁多錢去汁canon d垃圾做咩??

一黎貴....二黎功能唔係多....三黎d色唔係靚....

DC"仔"....
Panasonic LX3 la.....
Fujifilm F200 EXR la.....

DC.....
Canon G10 la....

學神 born to sleep...

58 1234
發新話題