21 12
發新話題

吹水(canon野)

引用:
原帖由 stanley 於 18-4-2009 08:57 發表

買鏡求影相,預祝你影到靚靚相
早幾日出press 同avbuzz師兄傾過有關於架生的野,開始覺得有d思維上要有d轉變
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 25-4-2009 02:27 發表

早幾日出press 同avbuzz師兄傾過有關於架生的野,開始覺得有d思維上要有d轉變
願聞其詳~!

佢講其實在不同的使用情況下,ff同aps-c兩者都有不同的優勢,

在景深o個part,好似我地一般press咁,如果我地用aps-c造ff5.6的景深,ff就要收到f11先做到
鏡頭方面,我同佢講過想入支24-135,不過佢就話如果係入的,入支原廠的55-250,呢支的解像力,都可以砌低唔少貴鏡,而且如果入鏡的,入番d新設計的鏡會好過入舊鏡

另外,在透視o個度,若果以做野o黎講,因為而家d pixel高左,影完裁左張相,個pixel都夠出街,而且透視o個d,其實唔會好覺(我諗佢指我地做野的情況or唔係好wide的焦段)

佢都幾強調的係ff,aps-c同菲林係三樣不同的野,係分開o黎玩,而家太多玩家/老手都太將舊o個套思考,搬左入數碼,其實3舊野的諗法應該係分家
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 25-4-2009 02:46 發表
佢講其實在不同的使用情況下,ff同aps-c兩者都有不同的優勢,

在景深o個part,好似我地一般press咁,如果我地用aps-c造ff5.6的景深,ff就要收到f11先做到
鏡頭方面,我同佢講過想入支24-135,不過佢就話如果係入的,入支 ...
分左家啦~~ 一台FF,N台菲林~ apsc玩人地既!

FF想要少d景深效果都真係幾頭痕...
55-250真係正野來ga! 窮人小小白!

引用:
原帖由 adrianyahk 於 25-4-2009 03:08 發表

分左家啦~~ 一台FF,N台菲林~ apsc玩人地既!

FF想要少d景深效果都真係幾頭痕...
55-250真係正野來ga! 窮人小小白!
但係我用過支55-250,我又唔覺佢堅係好得咁交關

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 25-4-2009 03:13 發表

但係我用過支55-250,我又唔覺佢堅係好得咁交關
唔係好堅,不過,果個價位就堅到爆!

21 12
發新話題