發新話題

[有冇人識用] 呢d係咪叫影樓燈?

引用:
原帖由 adrianyahk 於 25-4-2009 01:08 發表

按落去同昇上來都...
o my god~~~~~~~~~
閃管貴貴地wo~~~~~~~~
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 高!高!高! 於 25-4-2009 01:12 發表

o my god~~~~~~~~~
閃管貴貴地wo~~~~~~~~
好在唔係我ga je~

用model玩吓先,色溫唔同power細好多,不過效果差不多~

如果係用影樓燈的,canon要將支燈set番做m mode
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 25-4-2009 01:26 發表
如果係用影樓燈的,canon要將支燈set番做m mode
係ga!?

引用:
原帖由 adrianyahk 於 25-4-2009 01:27 發表

係ga!?
用ettl o個d影完出o黎錯ev又錯wb
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 25-4-2009 01:34 發表

用ettl o個d影完出o黎錯ev又錯wb
咪又係唔閃...

到我唔明.......??
支影樓燈有CANON ETTL功能~~??
唔係有閃光就觸發到嘅咩~??

引用:
原帖由 高!高!高! 於 25-4-2009 01:47 發表
我都係覺得係 閃光就觸發 ga...

以我所知依種影樓燈好少會有light sensor架喎? 一切都係行radio triggering... PC sync cord唔該.
機身 hotshoe/ PC sync : 插發射器
燈 PC sync : 插接收器
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

http://fototech.com.cn/

manufacturer 收了皮.

影樓燈係唔會光觸發架
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

咁咪要焗買radio...........仲要有咁多燈頭買咁多....................
flash sensor最基本最成本底in door最穩定都唔用.......................
咁奇怪~?!

我個soc 有第二支係光觸發...好似又係咁既樣...所以...

引用:
原帖由 高!高!高! 於 25-4-2009 01:47 發表
ETTL係透過去cmos + 處理器計算ev/加理wb,不過modelling light o個個光同實際閃o個下有唔同,會有誤算

但好似nikon就無d咁的野,n記d閃光系統計算正d

引用:
原帖由 Elf 於 25-4-2009 01:57 發表
以我所知依種影樓燈好少會有light sensor架喎? 一切都係行radio triggering... PC sync cord唔該.
機身 hotshoe/ PC sync : 插發射器
燈 PC sync : 插接收器
elf兄講的"依種"係指高中低價的意思定係??

發新話題