21 12
發新話題

吹水(canon野)

吹水(canon野)

今日手多多,入左枝35L了,剛試鏡,發覺Canon做85mm以下的定焦都係差D,全開1.4時成像唔太理想..........
真係難同85L及135L一較高下,不過點都好........收到2F時成像以經很不錯,我也很小機會會用到35mm的1.4光圈,所以都接受la........
唔記得左講,呢枝鏡因Canon加哂價,今日成成行貨現金價都要$10400了,比之前貴左800-900呢!!!
我不是攝影高手,更不是攝影的新手,我只是揸住相機的笨蛋

買af prime俾我就唔買Canon lu....而家望緊Sigma出35mm....
不過龍哥你支35mm佢係出for Film機用既,落去5Dmk2呢d機一定係差d~

引用:
原帖由 adrianyahk 於 18-4-2009 02:23 發表
買af prime俾我就唔買Canon lu....而家望緊Sigma出35mm....
不過龍哥你支35mm佢係出for Film機用既,落去5Dmk2呢d機一定係差d~
Sigma出35mm又點???枝50mm1.4全開咪又係死哂........要收到2.8以上先見得人!!

引用:
原帖由 亞龍 於 18-4-2009 02:27 發表
Sigma出35mm又點???枝50mm1.4全開咪又係死哂........要收到2.8以上先見得人!!
起碼 平!

引用:
原帖由 adrianyahk 於 18-4-2009 02:28 發表

起碼 平!
咁我唔洗用佢la..........24-70 2.8夠ok la....... 我以經想賣左枝50 1.4了

明日又約左女女去影相了,只想明日天氣好,用35mm影多D連人帶景的..........

我覺得,一支鏡頭最大的光圈唔用攞o黎用,而係攞o黎收

我自己覺得好多鏡最好的成像都唔係最大光圈,而係收細一d,

所以,我自己用鏡多數都係收少少or 用佢成像最好而又最大o個個光圈影press model(product shot另計 )
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

咁我都明...........但85L同135L全開真的很神呢............

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 18-4-2009 02:39 發表
我覺得,一支鏡頭最大的光圈唔用攞o黎用,而係攞o黎收

我自己覺得好多鏡最好的成像都唔係最大光圈,而係收細一d,

所以,我自己用鏡多數都係收少少or 用佢成像最好而又最大o個個光圈影press model(prod ...
我覺得成像唔係咁重要...光圈係用來控制景深既,唔係控制成像既...
用f8囉要成像的話...基本上支支係果個位都幾好...

引用:
原帖由 亞龍 於 18-4-2009 02:42 發表
咁我都明...........但85L同135L全開真的很神呢............
開盡係好正,不過開始覺得,好多時保留多d 景深,交代的野會多左
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 adrianyahk 於 18-4-2009 02:53 發表

我覺得成像唔係咁重要...光圈係用來控制景深既,唔係控制成像既...
用f8囉要成像的話...基本上支支係果個位都幾好...
但係光圈同成像兩者係有關係,呢點唔可以忽視

而且鏡頭光圈,有時f5.6係中央最好邊緣差,但f8係邊緣成像最好中央差,要成像的好的就要知,我傾向數碼化,按需要sharp左唔會死,因為ps可以有幾soft 執幾soft

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 18-4-2009 03:17 發表

但係光圈同成像兩者係有關係,呢點唔可以忽視

而且鏡頭光圈,有時f5.6係中央最好邊緣差,但f8係邊緣成像最好中央差,要成像的好的就要知,我傾向數碼化,按需要sharp左唔會死,因為ps可以有幾soft 執幾soft
我傾向 f64...

引用:
原帖由 亞龍 於 18-4-2009 02:20 發表
今日手多多,入左枝35L了,剛試鏡,發覺Canon做85mm以下的定焦都係差D,全開1.4時成像唔太理想..........
真係難同85L及135L一較高下,不過點都好........收到2F時成像以經很不錯,我也很小機會會用到35mm的1.4光圈,所以都 ...
買鏡求影相,預祝你影到靚靚相
Canon Digi User
Fuji 645 User
有光有相,無光無相。
www.fotop.net/stanleyluk

引用:
原帖由 adrianyahk 於 18-4-2009 03:26 發表

我傾向 f64...
咁要入果個f64 club.
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 stanley 於 18-4-2009 08:57 發表

買鏡求影相,預祝你影到靚靚相
有骨
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

21 12
發新話題