39 123
發新話題

解放軍快槍手

引用:
原帖由 RANGER 於 29-4-2008 11:53 發表

that "外批"....
打 CQB 會唔會批中自已人架
Never Forget

引用:
原帖由 Pan 於 28-4-2008 15:51 發表
向外批一下係動作之一 ???
前先講開始果一下“向外批”:
軍用槍不同玩具氣槍, 滑架在一般量產型號上要好大力先拉到回去,
佢為了加快大力拉滑架的動用, 左用用力向後拉而拿槍右手快速大力向前推出,
而向外批的動作可以方便以上動作的完成, 更還可以同時把槍口及眼睛視線在動作進行時連在同一方向
(以色列軍方教拉滑架也有向外批的類似動作)

之後講打完子彈第二下“向外批”:
有一些IPSC射手會轉匣reload時向外批一批, 用離心力加速手槍彈匣“飛”或”跌”出來, 使reload用的時間少D。
雖然那個中國軍人向外批成70至80度係比一般射手向外批的角度大左好多(一般批出20至45度),
但這也指不過是個人動作喜好, 也不算是錯誤的動作。

引用:
原帖由 Paul 於 29-4-2008 19:18 發表

前先講開始果一下“向外批”:
軍用槍不同玩具氣槍, 滑架在一般量產型號上要好大力先拉到回去,
佢為了加快大力拉滑架的動用, 左用用力向後拉而拿槍右手快速大力向前推出,
而向外批的動用可以方便以上動作 ...
完全同意!

但相信該士兵不是出於個人喜好...... 

不変的中國特色.

引用:
原帖由 chiu_chiu74 於 30-4-2008 08:54 發表

完全同意!

但相信該士兵不是出於個人喜好...... 

不変的中國特色.
我都同意

好似動作大了少少.......

不過動作大在拍攝時有一種勁的感覺.......  尤其是觀眾係普通百姓........極有宣傳作用.......

引用:
原帖由 WAIKO01 於 27-4-2008 12:15 發表

是的,但他們不知道這樣會對槍枝有不良影響的嗎?為了訓練令持槍動作更穩定,除現在這樣做就沒有其他辦法了嗎?
一只入滿水的水壷可以有几重?

一支槍 cant support it?

我就唔覺得係宣傳..

因為軍人手中的係真武器

係有殺傷力, 一唔小心,會有危險

所以片中的人我覺得係用pla教材到ga" 正宗"動作

動作明顯d, 動作大d, 咁操作武器時的教學唔係易睇d咩??

正如點解pla 安置機槍,火箭炮果d會咁大動作...

我覺得係咁

引用:
原帖由 WAIKO01 於 27-4-2008 12:15 發表
是的,但他們不知道這樣會對槍枝有不良影響的嗎?為了訓練令持槍動作更穩定,除現在這樣做就沒有其他辦法了嗎?
由片段黎睇 , 水壺只係吊係前準星前 4~5 寸
老實講 , 就算玩具都頂到有突
一個水壺都係 2 公斤內

一碌鋁外管都得 , 何況真槍

引用:
原帖由 LewisSky 於 30-4-2008 09:50 發表
我都同意

好似動作大了少少.......

不過動作大在拍攝時有一種勁的感覺.......  尤其是觀眾係普通百姓........極有宣傳作用.......
甘 "空手道" , 咩咩拳 , 練習都係乜都大動作..........

成段片無多餘古怪動作 , 真係 "實用型"

回覆 #38 odaan 的帖子

摶撃我又唔係專家, 我唔敢話"空手道" , "咩咩拳" ,是否"實用", 反而我有時係"youtube" 等地方睇到各國部隊的"hand to hand combat skill" , "CQC"的training video (條link我冇mark底, 請自行seach) 佢吔的動作都唔係"乜都大動作"

至於你話"成段片無多餘古怪動作 , 真係 "實用型"" , 則視乎觀點與角度了....

不過, 我又唔係專家, 本人只是吹水流的一員

話時話, 我又同意 "jimjimjimjim099 " 兄所講, "動作明顯d, 動作大d, 咁操作武器時的教學唔係易睇d" , 當然, 如果這video是教材的話, 我諗會比個"慢動作重播"會比較好........都係果句我又唔係專家, 更加唔會自以為專家

39 123
發新話題