53 1234
發新話題

set機

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 14-4-2009 01:53 發表

按需要la,三樣野setting 唔一定要轉的,反而有腳架or有個地方可以安安定定放得到相機,影夜景ok ga la
我指夜市果d平時情況啦~
(24-105 平日一入黑就800 ISO走唔甩..)

引用:
原帖由 seals 於 14-4-2009 01:50 發表

上文指閃光燈,是指內置的還是外置?或指兩種?
基本係指外閃(其實亦都有飛燈)
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 adrianyahk 於 14-4-2009 01:54 發表

我指夜市果d平時情況啦~
(24-105 平日一入黑就800 ISO走唔甩..)
40d iso 800在我地出書o黎講係最盡d noise 又唔會好現
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 14-4-2009 01:57 發表

40d iso 800在我地出書o黎講係最盡d noise 又唔會好現
都係果句....我覺得而家d相機高iso唔夠多細節!我寧願佢又粗又現!

多謝咁多位師兄指點!

光圈:
大(數目小)>多D光進入鏡頭>景深淺.
小(數目大)>小D光進入鏡頭>景深長.

快門:
快>打開時間短>接收景象時間小>景象清晰定影.
慢>打開時間長>接收景象時間多>景象出現軌跡殘象.

設光源不變:
光圈大 相對 快門快(因為進入鏡頭的光多,所以怏門打開時間,接收景象的時間要變小)
光圈小 相對 快門慢(因為進入鏡頭的光小,所以怏門打開時間,接收景象的時間要變多)

用什麼快門光圈組合,看自己的要求/當時情況/相機中的測光錶來平衡.
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 高!高!高! 於 14-4-2009 02:08 發表
光圈:
大(數目小)>多D光進入鏡頭>景深淺.
小(數目大)>小D光進入鏡頭>景深長.

快門:
快>打開時間短>接收景象時間小>景象清晰定影.
慢>打開時間長>接收景象時間多>景象出現軌跡殘象.

設光源不變:
光圈大 相 ...
多謝師兄指點!

我都多謝晒各位c兄
雖然你地d用詞重係有少少唔明@@
但我會慢慢黎

原來各位c兄都少用M mode呀@@

53 1234
發新話題